Contactează-ne

Actualitate

Naveta elevilor, discuţii între transportatori şi Ministerul Educaţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Guvernul a schimbat anul trecut legea de decontare a navetei elevilor ■ cum banii nu erau prinşi în buget, transportatorilor nu li s- au decontat sumele pentru lunile septembrie şi octombrie 2020 ■ pe viitor naveta elevilor va fi decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul inspectoratelor şcolare şi a unităţilor de învăţămînt ■

Una dintre problemele spinoase, în ultima perioadă, rămîne aceea a decontării navetei elevilor de la domiciliu la şcoala care învaţă şi retur. Costurile deloc mici, pe care părinţii nu le pot suporta, din cauza sărăciei lucii a unora dintre ei, îi împing să nu-şi mai lase copiii la şcoală, aceasta fiind şi una din cauzele abandonului şcolar ridicat al elevilor de liceu.

Chestiunea decontării navetei elevilor a fost plimbată de la Ministerul Educaţiei către consiliile judeţene şi inspectoratele şcolare. Aşa cum se întîmplă la noi cu toate problemele serioase s-au făcut tot felul de reglementări legislative, care mai de care mai stufoase, expediind problema transportului local al elevilor către familii şi transportatorii cărora nu li s-au decontat serviciile pentru naveta elevilor, pentru lunile septembrie şi octombrie 2020.

Asta în condiţiile în care transportatorii au fost printre agenţii economici, cei mai afectaţi de criza sanitară cu grave repercusiuni economice. „În ceea ce priveşte transportul elevilor în condiţiile în care la şcoală merg doar preşcolarii, elevii din învăţămîntul primar şi cei din clasele terminale a VIII-a şi a XII-a s- au emis un număr limitat de abonamente pentru că sînt destul de puţini elevi din clasa a XII-a care merg la cursuri.

Începînd din luna septembrie a anului 2020 s-a schimbat legislaţia. În baza adeverinţei de elev noi am eliberat abonamentre, gratuite, urmînd ca cei de la Consiliul Judeţean să ne deconteze contravaloarea acestora. Cert este că pînă la această oră, Consiliul Judeţean Neamţ nu ne-a decontat banii pentru aceste abonamente, pentru serviciile prestate în lunile septembrie şi octombrie 2020”, a precizat Ionuţ Pricope, vicepreşedintele Asociaţiei Transportatorilor Neamţ.

Adrian Niţă, de la Consiliul Judeţean Neamţ , confirmă existenţa acestor restanţe faţă de transportatori dar explică de ce nu s-au decontat aceste sume. „Conform Legii 273 a finanţelor publice ar fi trebuit să se asigure prevederi bugetare pentru decontarea navetei elevilor. Aşteptăm adopatrea Legii bugetului pentru 2021 şi sperăm să fie prinse şi aceste sume restante pentru a putea deconta transportatorilor contravaloarea abomanetelor eliberate elevilor navetişti din judeţul Neamţ pentru cele două luni restante”, a declarat Adrian Niţă. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a declarat că a avut o discuţie pe acest subiect cu prefectul judeţului, George Lazăr.

„Pe 30 octombrie 2020 s-a publicat Legea 226 de modificare a Legii 1, care face referire la transportul elevilor de la domiciliu la şcoala din altă localitate. Am purtat o discuţie pe această temă cu domnul prefect, George Lazăr, pentru a putea informa corect părinţii. La nivelul Ministerului Educaţiei s-a luat decizia ca imediat după adoptarea bugetului pentru 2021 să se facă decontarea navetei elevilor de către Minister, prin inspectoratele şcolare şi şcoli. Naveta se va deconta integral de către Minister, urmînd ca naveta în interiorul localităţilor să rămînă obligativitatea autorităţilor publice locale”, a precizat Mihai Obreja.

Pînă la votatea bugetului pentru 2021, firmele de transport se plîng deja că se află în pagubă, din cauza reducerii substanţiale a transportului pe timpul pandemiei şi spun că nu pot face transport gratuit pentru elevi şi alte categorii prevăzute de lege, pînă ce statul va aproba decontarea acestor sume.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending