Contactează-ne

Prima pagină

Naștere la domiciliu. Mama a refuzat ajutorul medical pentru ea și copil

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 32 de ani a născut la domiciliu, asistată de soț ■ din motive religioase a refuzat internarea în spital ■ la ore bune după naștere, copilul nu avea cordonul ombilicat tăiat ■ nici Poliția nu a reușit s-o convingă pe femeie că e în intersul ei și al copilului să fie supravegheată medical ■ familia a semnat pe proprie răspundere că refuză internarea pe motiv că nu există vreo lege care s-o oblige ■

O întâplare suspect de ciudată s-a petrecut în Roman, pe strada Progresului, duminică,11 februarie, în jurul orei 15.30, când s-a solicitat prezența la domiciliu a unui echipaj care să constate o naștere a unui băiat. Copilul  venise pe lume, în aceeași zi, la ora 09,50. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță, Radu Roibu, ne-a explicat intervenția cadrelor sanitare.

„Ambulanța a fost solicitată la familia respectivă în jurul orei 15,39. Gravida născuse în jurul orei zece dimineața și a luat legătura cu medicul de familie, cerându-i să-i elibereze adeverința pentru a i se putea elibera certificatul de naștere pentru prunc. Având o anumită orientare religioasă, au spus că refuză să meargă la spital, așa cum îi recomandase medicul de familie.

Femeia a refuzat categoric acest lucru, solicitând prezența unui medic pentru a vedea dacă nou-născutul este sănătos. Când a ajuns echipajul nostru medical femeia expulzase placenta cu totul și cordonul ombilical era atașat de aceasta. Au refuzat tăierea acestuia, susținând că se descurcă. Colega de la Ambulanță a anunțat Poliția care, telefonic, a încercat s-o convingă pe lehuză să meargă la spital.

Familia a spus că-și cunoaște drepturile și că nici o lege nu o poate obliga să se interneze în spital, având în vedere convingerile lor religioase. Echipajul Ambulanței i-a cerut atunci să semneze pe foaia de observație refuzul de a se interna în spital, după ce i s-au explicat  consecințele pentru ea și făt. S-a revenit la Poliție și s-a încercat printr-un negociator să fie convinsă de necesitatea internării”.

Aceasta este declarația purtătorului de cuvânt al Ambulanței Neamț, Radu Roibu. El presupune că între timp familia a tăiat singură cordonul obilicat al nou-născutului și l-au pansat. Conform aceleași surse un echipaj de poliţie, la ora 18:50 a decis deplasarea la locul solicitării a unui echipaj cu medic, un negociator şi un echipaj de poliţie.

„La data de 11 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost solicitați să intervină la un imobil din municipiul Roman, unde o femeie în vârstă de 32 de ani, din municipiul Roman, a dat naștere pe cale naturală, fără asistență medicală, unui copil de sex masculin și nu permite accesul cadrelor medicale în imobil, pentru îndepărtarea placentei și a cordonului ombilical.

Având în vedere faptul că viața mamei și a nou născutului ar fi putut fi pusă în pericol, la fața locului s-a deplasat un negociator și un medic. În urma negocierilor, familia a permis accesul în imobilul a cadrelor medicale, pentru examinarea stării medicale a celor doi.În activitatea de negociere a fost implicat atât negocitorul prezent la fața locului cât și un al doilea negociator, telefonic”, a transmis Poliția Neamț.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending