Contactează-ne

Actualitate

Moştenire politică de la Ion Creangă – Drobul de sare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nici nu bănuia marele povestitor, când a scris „Prostia omenească“ ce moştenire ne-a lăsat, ca sursă de inspiraţie pentru politicienii vremurilor de după 1990. Pluripartidismul infantil instalat în 1990 a decretat drobul de sare ca principal mijloc de luptă politică, sub a cărui semn, orice ameninţare ipotetică trebuie percepută ca pe o fatalitate, ce trebuie acceptată ca atare. De atunci, nu a existat zi dată de la Dumnezeu în care cineva să nu ne arate că un drob de sare ar putea să se prăbuşească în capul nostru, mizându-se pe singura noastră reacţie tradiţională, bocetul naţional. Dacă ar fi să contabilizăm numărul imens al droburilor de sare, cu care am tot fost ameninţaţi până acum, am fi cei mai mari producători de sare din lume. Fiecare etapă parcursă de naţiunea asta, stă sub semnul unui drob de sare, menit să ne paralizeze reacţiile sau să o luăm razna, pentru a ne feri de prezumtive catastrofe. În 1990 drobul de sare a fost „Vin moşierii şi capitaliştii!“, pentru ca apoi să facem praf toată economia, măcar să nu mai aibă pe ce pune mâna când or veni. În 2000, la alegerile prezidenţiale, drobul de sare s-a numit „Corneliu Vadim Tudor“ şi l-am votat pe Ion Iliescu. În 2014, drobul de sare s-a numit „Victor Ponta“ şi l-am votat pe Klaus Iohannis. În 2017, odată cu „Ordonanţa 13“ a apărut drobul de sare „Liviu Dragnea“ şi de atunci acest personaj a devenit singura şi cea mai mare preocupare naţională. A mai apărut imediat pe sobă şi alt drob de sare cu „Independenţa Justiţiei“, pentru ca apoi să aflăm că justiţia era deja dependentă de protocoalele secrete încheiate cu serviciile secrete. Astăzi, drobul de sare se numeşte „Ordonanţa amnistiei şi graţierii“ şi am fost aduşi până acolo, încât să ne mirăm ca proştii de ce nu mai apare odată, dacă tot a fost anunţată. Pe banda rulantă a evenimentelor proiectate, sunt etalate alte droburi de sare, pentru care haştagiştii şi tefeliştii ne invită „ieşiţi din casă, dacă vă pasă“.

Ordonanţa fantomă privind amnistia şi graţierea

Marţi 17 iulie, Guvernul a fost convocat pentru a aproba unele acte normative. Lumea bună a protestatarilor a scos imediat la vedere drobul şi l-a lustruit, dispusă să parieze pe tot ce are mai de preţ că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Nu a fost să fie. Dezamăgirea protestatarilor a dat pe afară, acuzând Guvernul că îşi permite să nu adopte ordonanţa pentru care tocmai erau pregătiţi să iasă în stradă. Salvarea a venit tot de la Guvern, care, înţelegător, a programat o nouă şedinţă pentru joi, revigorând speranţa protestatarilor de a se întâlni cu ordonanţa în stradă. Un protestatar de profesie, mai zgubilatic, s-a legat cu cătuşe de gardul guvernului, ameninţând că îşi dă foc cu benzina adusă într-un bidon de acasă, dacă nu iese ordonanţa. Nici joi nu a fost să fie, şi cu asta s-a năruit orice speranţă de a mai scoate lumea în drum. Nu se mai înţelege nimic în toată nebunia cu ordonanţa fantomă, ba nu este nici măcar scrisă, ba nu se poate semna, ba este aprobată dar a ascuns-o cineva. Între timp, jandarmii i-au confiscat benzina protestatarului paşnic şi l-au dus la secţie, pentru că umblă cu inflamabile în public. Nici nu-mi închipui că a crezut cineva că-şi dă foc, deoarece băiatul mai are sarcini în fişa postului şi pentru următoarele zile. Iar unele televiziuni mai trebuie să mănânce şi ele o pâine. Noroc cu „sursele“, care au scos la vedere un nou drob de sare, prin care suntem avertizaţi că Liviu Dragnea ţine Guvernul sub presiune, ca acesta să adopte cum o şti ordonanţa, pentru a-l scăpa de puşcărie.

Drobul de sare al Cotroceniului

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, să treacă miercuri pe la Cotroceni pentru niscaiva discuţii. Sursele s-au călcat în picioare să ne convingă că Iohannis vrea să-i smulgă Vioricăi promisiunea de a nu aproba ordonanţa cu amnistia şi graţierea. Miercuri seara, nici Iohannis şi nici Dăncilă nu au informat naţiunea de ce s-au întâlnit. La şedinţa de guvern de joi, premierul Dăncilă şi-a călcat pe inimă şi a informat Cabinetul, şi implicit pe noi, că la întâlnirea cu Iohannis s-a discutat despre preluarea de către România a preşedinţiei Uniunii Europene. Dăncilă a recunoscut că a avut loc o discuţie constructivă cu Iohannis, detensionând astfel atmosfera încinsă de multă vreme între palate. În replică, Klaus Iohannis, joi seara s-a simţit obligat să susţină o conferinţă de presă la Cotroceni, gândindu-se probabil că este dator să acorde explicaţii naţiunii. Toţi credeam că după întâlnirea cu Dăncilă, la presiunea Bruxelles-ului, Klaus Iohannis va spune măcar o propoziţie, cu care să detensioneze relaţia cu Guvernul. Nu a spus, Iohannis rămânând astfel consecvent în duşmănia lui cu Guvernul României. La acest capitol, Dăncilă i-a dat clasă, de diplomaţie, Iohannis nefiind în stare să facă vreun pas spre normalizarea relaţiei cu executivul.

După Klaus Iohannis, legile justiţiei au fost cele mai dezbătute legi, dar nu cele mai bune

Klaus Iohannis şi-a început conferinţa spunând că vrea să discute numai despre cele mai dezbătute legi din spaţiul public şi anume legile justiţiei. Ni s-a luat o piatră de pe inimă. Până acum, preşedintele ne împuiase capul că legile Justiţiei treceau spre aprobare fără a beneficia de un minim de dezbatere necesară. De această dată aflăm, din părerea avizată a preşedintelui, că legile justiţiei „au fost cele mai dezbătute legi“, ceea ce întâmplător era şi adevărat. În realitate, Klaus Iohannis s-a simţit obligat să-şi anunţe pe această cale susţinătorii că şi-a făcut datoria, atacând legile din toate poziţiile, dar că şi-a epuizat toate căile de atac, fiind acum obligat să le promulge. A anunţat că a promulgat Legea nr. 304 privind organizarea judiciară, pentru a-l contrazice pe Dragnea, care l- a acuzat că blochează legile. A dorit să afle susţinătorii săi cârcotaşi că în măsura în care şi-a epuizat toate pârghiile constituţionale de a ataca legile, atât de huiduite de protestatari, odată cu promulgarea lor, rolul său ca preşedinte s-a încheiat. Cu o ultimă încercare de a fi preşedinte jucător, ipostază care îl plasează la remorca lui Băsescu, Iohannis a trasat o sarcină neconstituţională Parlamentului, să reia legile Justiţiei în toamnă şi să le revizuiască. Sarcina trasată Parlamentului se încadrează la capitolul mandat imperativ, interzis de Constituţie. A criticat copios legile justiţiei, pe care este nevoit să le promulge, motivând că la solicitarea lui, Curtea Constituţională a găsit patru neconcordanţe cu textul Constituţiei. Cele patru neconcordanţe au avut darul să-i transmită lui Iohannis, şi implicit străzii, mari nelinişti în legătură cu „independenţa judecătorilor şi procurorilor“. Pe lângă aceste patru neconcordanţe găsite acum, la mult dezbătutele legi, cele peste 100 de neconcordanţe găsite de Curtea Constituţională la legile justiţiei promovate de gruparea Macovei – Prună – Cioloş, fără nici o dezbatere, par lui Iohannis o nimica toată, pentru care nici nu se merită să ieşi în stradă şi să protestezi.

Comisia de la Veneţia – drobul lui Iohannis din mânecă

Realitatea a fost că preşedintele Iohannis a atacat Legea organizării judiciare de două ori la Curtea Constituţională, care i-a respins toate solicitările ca nefondate. Ca urmare, Klaus Iohannis, obligat de afront, s-a simţit dator să se adreseze Comisiei de la Veneţia, care în răspunsul ei s-a axat în primul rând pe necesitatea că România să-şi modifice Constituţia. Comisia de la Veneţia şi-a exprimat suspiciuni preliminare cu privire la independenţa justiţiei, părere preluată de Iohannis cu mare tam-tam, ca fiind subiectul lui preferat. Dar Comisia de la Veneţia a incriminat şi existenţa protocoalelor secrete ale Binomului DNA-SRI, despre care Iohannis nu a spus nici pâs. Când nu mai are argumente, Klaus Iohannis apelează la serviciile Comisiei de la Veneţia, precum domnitorii fanarioţi apelau la Înalta Poartă.

Nu în orice caz ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea este ticăloasă

În finalul conferinţei sale de presă, Klaus Iohannis a făcut un apel patetic la parlamentarii majorităţii, amintindu-le că „au fost aleşi în scopul de a face legi pentru România şi pentru români, nu pentru a-şi scăpa liderul de puşcărie“. Deşi o lege privind amnistia şi graţierea este un act firesc într-o altă ţară, în România aceasta a ajuns să fie considerată de Klaus Iohannis „o lege de mare ticăloşie“, pentru simplu motiv că printre beneficiarii ei se află şi Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea nu era beneficiar, legea nu mai era ticăloasă. Cu ocazia acestei conferinţe de presă, Klaus Iohannis ne-a transmis că rolul său în vara aceasta s-a încheiat, ne-a spus ce avea de spus şi poate pleca în vacanţă. Bun voiaj domnule Preşedinte, mergeţi liniştit, că noi rămânem cu grija droburilor de sare şi a războiului româno- român pe care îl lăsaţi în urmă, din care face parte şi războiul Iohannis – Dragnea. În războiul Iohannis – Dragnea, am înţeles că fiecare parte trage un ce folos de pe urma războiului româno-român. Din „Prostia omenească“ a lui Creangă, rămâneam cu o morală. Să nu disperăm când suntem victimele prostiei unora, există prostii şi mai mari.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending