Contactează-ne

Actualitate

Moştenire politică de la Ion Creangă – Drobul de sare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nici nu bănuia marele povestitor, când a scris „Prostia omenească“ ce moştenire ne-a lăsat, ca sursă de inspiraţie pentru politicienii vremurilor de după 1990. Pluripartidismul infantil instalat în 1990 a decretat drobul de sare ca principal mijloc de luptă politică, sub a cărui semn, orice ameninţare ipotetică trebuie percepută ca pe o fatalitate, ce trebuie acceptată ca atare. De atunci, nu a existat zi dată de la Dumnezeu în care cineva să nu ne arate că un drob de sare ar putea să se prăbuşească în capul nostru, mizându-se pe singura noastră reacţie tradiţională, bocetul naţional. Dacă ar fi să contabilizăm numărul imens al droburilor de sare, cu care am tot fost ameninţaţi până acum, am fi cei mai mari producători de sare din lume. Fiecare etapă parcursă de naţiunea asta, stă sub semnul unui drob de sare, menit să ne paralizeze reacţiile sau să o luăm razna, pentru a ne feri de prezumtive catastrofe. În 1990 drobul de sare a fost „Vin moşierii şi capitaliştii!“, pentru ca apoi să facem praf toată economia, măcar să nu mai aibă pe ce pune mâna când or veni. În 2000, la alegerile prezidenţiale, drobul de sare s-a numit „Corneliu Vadim Tudor“ şi l-am votat pe Ion Iliescu. În 2014, drobul de sare s-a numit „Victor Ponta“ şi l-am votat pe Klaus Iohannis. În 2017, odată cu „Ordonanţa 13“ a apărut drobul de sare „Liviu Dragnea“ şi de atunci acest personaj a devenit singura şi cea mai mare preocupare naţională. A mai apărut imediat pe sobă şi alt drob de sare cu „Independenţa Justiţiei“, pentru ca apoi să aflăm că justiţia era deja dependentă de protocoalele secrete încheiate cu serviciile secrete. Astăzi, drobul de sare se numeşte „Ordonanţa amnistiei şi graţierii“ şi am fost aduşi până acolo, încât să ne mirăm ca proştii de ce nu mai apare odată, dacă tot a fost anunţată. Pe banda rulantă a evenimentelor proiectate, sunt etalate alte droburi de sare, pentru care haştagiştii şi tefeliştii ne invită „ieşiţi din casă, dacă vă pasă“.

Ordonanţa fantomă privind amnistia şi graţierea

Marţi 17 iulie, Guvernul a fost convocat pentru a aproba unele acte normative. Lumea bună a protestatarilor a scos imediat la vedere drobul şi l-a lustruit, dispusă să parieze pe tot ce are mai de preţ că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Nu a fost să fie. Dezamăgirea protestatarilor a dat pe afară, acuzând Guvernul că îşi permite să nu adopte ordonanţa pentru care tocmai erau pregătiţi să iasă în stradă. Salvarea a venit tot de la Guvern, care, înţelegător, a programat o nouă şedinţă pentru joi, revigorând speranţa protestatarilor de a se întâlni cu ordonanţa în stradă. Un protestatar de profesie, mai zgubilatic, s-a legat cu cătuşe de gardul guvernului, ameninţând că îşi dă foc cu benzina adusă într-un bidon de acasă, dacă nu iese ordonanţa. Nici joi nu a fost să fie, şi cu asta s-a năruit orice speranţă de a mai scoate lumea în drum. Nu se mai înţelege nimic în toată nebunia cu ordonanţa fantomă, ba nu este nici măcar scrisă, ba nu se poate semna, ba este aprobată dar a ascuns-o cineva. Între timp, jandarmii i-au confiscat benzina protestatarului paşnic şi l-au dus la secţie, pentru că umblă cu inflamabile în public. Nici nu-mi închipui că a crezut cineva că-şi dă foc, deoarece băiatul mai are sarcini în fişa postului şi pentru următoarele zile. Iar unele televiziuni mai trebuie să mănânce şi ele o pâine. Noroc cu „sursele“, care au scos la vedere un nou drob de sare, prin care suntem avertizaţi că Liviu Dragnea ţine Guvernul sub presiune, ca acesta să adopte cum o şti ordonanţa, pentru a-l scăpa de puşcărie.

Drobul de sare al Cotroceniului

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, să treacă miercuri pe la Cotroceni pentru niscaiva discuţii. Sursele s-au călcat în picioare să ne convingă că Iohannis vrea să-i smulgă Vioricăi promisiunea de a nu aproba ordonanţa cu amnistia şi graţierea. Miercuri seara, nici Iohannis şi nici Dăncilă nu au informat naţiunea de ce s-au întâlnit. La şedinţa de guvern de joi, premierul Dăncilă şi-a călcat pe inimă şi a informat Cabinetul, şi implicit pe noi, că la întâlnirea cu Iohannis s-a discutat despre preluarea de către România a preşedinţiei Uniunii Europene. Dăncilă a recunoscut că a avut loc o discuţie constructivă cu Iohannis, detensionând astfel atmosfera încinsă de multă vreme între palate. În replică, Klaus Iohannis, joi seara s-a simţit obligat să susţină o conferinţă de presă la Cotroceni, gândindu-se probabil că este dator să acorde explicaţii naţiunii. Toţi credeam că după întâlnirea cu Dăncilă, la presiunea Bruxelles-ului, Klaus Iohannis va spune măcar o propoziţie, cu care să detensioneze relaţia cu Guvernul. Nu a spus, Iohannis rămânând astfel consecvent în duşmănia lui cu Guvernul României. La acest capitol, Dăncilă i-a dat clasă, de diplomaţie, Iohannis nefiind în stare să facă vreun pas spre normalizarea relaţiei cu executivul.

După Klaus Iohannis, legile justiţiei au fost cele mai dezbătute legi, dar nu cele mai bune

Klaus Iohannis şi-a început conferinţa spunând că vrea să discute numai despre cele mai dezbătute legi din spaţiul public şi anume legile justiţiei. Ni s-a luat o piatră de pe inimă. Până acum, preşedintele ne împuiase capul că legile Justiţiei treceau spre aprobare fără a beneficia de un minim de dezbatere necesară. De această dată aflăm, din părerea avizată a preşedintelui, că legile justiţiei „au fost cele mai dezbătute legi“, ceea ce întâmplător era şi adevărat. În realitate, Klaus Iohannis s-a simţit obligat să-şi anunţe pe această cale susţinătorii că şi-a făcut datoria, atacând legile din toate poziţiile, dar că şi-a epuizat toate căile de atac, fiind acum obligat să le promulge. A anunţat că a promulgat Legea nr. 304 privind organizarea judiciară, pentru a-l contrazice pe Dragnea, care l- a acuzat că blochează legile. A dorit să afle susţinătorii săi cârcotaşi că în măsura în care şi-a epuizat toate pârghiile constituţionale de a ataca legile, atât de huiduite de protestatari, odată cu promulgarea lor, rolul său ca preşedinte s-a încheiat. Cu o ultimă încercare de a fi preşedinte jucător, ipostază care îl plasează la remorca lui Băsescu, Iohannis a trasat o sarcină neconstituţională Parlamentului, să reia legile Justiţiei în toamnă şi să le revizuiască. Sarcina trasată Parlamentului se încadrează la capitolul mandat imperativ, interzis de Constituţie. A criticat copios legile justiţiei, pe care este nevoit să le promulge, motivând că la solicitarea lui, Curtea Constituţională a găsit patru neconcordanţe cu textul Constituţiei. Cele patru neconcordanţe au avut darul să-i transmită lui Iohannis, şi implicit străzii, mari nelinişti în legătură cu „independenţa judecătorilor şi procurorilor“. Pe lângă aceste patru neconcordanţe găsite acum, la mult dezbătutele legi, cele peste 100 de neconcordanţe găsite de Curtea Constituţională la legile justiţiei promovate de gruparea Macovei – Prună – Cioloş, fără nici o dezbatere, par lui Iohannis o nimica toată, pentru care nici nu se merită să ieşi în stradă şi să protestezi.

Comisia de la Veneţia – drobul lui Iohannis din mânecă

Realitatea a fost că preşedintele Iohannis a atacat Legea organizării judiciare de două ori la Curtea Constituţională, care i-a respins toate solicitările ca nefondate. Ca urmare, Klaus Iohannis, obligat de afront, s-a simţit dator să se adreseze Comisiei de la Veneţia, care în răspunsul ei s-a axat în primul rând pe necesitatea că România să-şi modifice Constituţia. Comisia de la Veneţia şi-a exprimat suspiciuni preliminare cu privire la independenţa justiţiei, părere preluată de Iohannis cu mare tam-tam, ca fiind subiectul lui preferat. Dar Comisia de la Veneţia a incriminat şi existenţa protocoalelor secrete ale Binomului DNA-SRI, despre care Iohannis nu a spus nici pâs. Când nu mai are argumente, Klaus Iohannis apelează la serviciile Comisiei de la Veneţia, precum domnitorii fanarioţi apelau la Înalta Poartă.

Nu în orice caz ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea este ticăloasă

În finalul conferinţei sale de presă, Klaus Iohannis a făcut un apel patetic la parlamentarii majorităţii, amintindu-le că „au fost aleşi în scopul de a face legi pentru România şi pentru români, nu pentru a-şi scăpa liderul de puşcărie“. Deşi o lege privind amnistia şi graţierea este un act firesc într-o altă ţară, în România aceasta a ajuns să fie considerată de Klaus Iohannis „o lege de mare ticăloşie“, pentru simplu motiv că printre beneficiarii ei se află şi Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea nu era beneficiar, legea nu mai era ticăloasă. Cu ocazia acestei conferinţe de presă, Klaus Iohannis ne-a transmis că rolul său în vara aceasta s-a încheiat, ne-a spus ce avea de spus şi poate pleca în vacanţă. Bun voiaj domnule Preşedinte, mergeţi liniştit, că noi rămânem cu grija droburilor de sare şi a războiului româno- român pe care îl lăsaţi în urmă, din care face parte şi războiul Iohannis – Dragnea. În războiul Iohannis – Dragnea, am înţeles că fiecare parte trage un ce folos de pe urma războiului româno-român. Din „Prostia omenească“ a lui Creangă, rămâneam cu o morală. Să nu disperăm când suntem victimele prostiei unora, există prostii şi mai mari.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Apel nejustificat la 112, amendă de 6.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru că nu a fost primit la păcănele ■ "distracţia" l-a costat 6.000 de lei ■

Un romaşcan trebuie să scoată din buzunar suma de 6.000 după ce a vrut să meargă la păcănele, dar nu a putut, motiv pentru care a făcut scandal.

Nu i s-a permis accesul în local, drept pentru care a sunat în mod nejustificat la numărul unic de urgenţă 112. Totul s-a întîmplat pe parcursul zilei de miercuri, 26 ianuarie 2022. În jurul orei 17:00 individul în vîrstă de 40 de ani a sunat la 112 pentru a reclama faptul că nu îi este permis accesul în incinta unei săli de jocuri de noroc.

Au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Roman care au constatat că aspectele reclamate se confirmă. Doar că romaşcanul nu era primit în sala de jocuri deoarece nu avea nici un document care să ateste rezultatul negative al unui test nu mai vechi de 72 de ore, nu a putut demonstra că este vaccinat şi nici că se află în perioada de 6 luni ulterioară confirmării infectării cu virusul ucigaş.

În aceste condiţii jandarmii i-au aplicat o amendă de 4.000 de lei pentru apelare nejustificată a numărului unic de urgenţă 112, la care s-a mai adăugat o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru aderarea de injurii şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

De menţionat este faptul că pe parcursul anului trecut, 2021, jandarmii nemţeni au intervenit la 926 de solicitări ca urmare a apelurilor la 112, pentru aplanarea unor conflicte, agresiuni fizice, scandaluri de mică amploare, îndepărtarea urşilor sau căutarea unor persoane rătăcite.

Din cele aproape 1.000 de sesizări la 112, 63 au fost apeluri nejustificate, abusive sau neconfirmate pentru care au fost aplicate 44 de sancţiuni contraveneţionale ce au însumat amenzi de 21.000 lei. Apelarea  abuzivă sau nejustificată a numărului unic de urgenţă 112 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei. Numărul de urgenţă trebuie folosit numai în cazul în care există un pericol la adresa vieţii, integrităţii ori sănătăţii, ordinii publice, proprietăţii publice sau private.

Citește știrea

Actualitate

Un cartier, din nou, fără apă, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ locuitorii din cartierul Nicolae Bălcescu au rămas fără apă timp de mai multe ore ■ cauza întreruperii este o nouă avarie la reţeaua de distribuţie ■

Compania ApaServ a publicat pe site-ul său un nou anunţ,  potrivit căruia înştinţează utilizatorii reţelei de distribuţie a apei potabile, din Roman, că a apărut o nouă avarie, motiv pentru care conducerea companiei a fost pusă în situaţia de a întrerupe, temporar, furnizarea serviciului de alimentare, în ziua de 27 ianuarie, între orele 11-15.

Au fost afectaţi cîteva sute de abonaţi  de pe străzile: Cucutei, Progresului, Prundului, Sărata şi străzile adiacente din cartierul Nicolae Bălcescu. Conform uzanţelor,  conducerea companiei foloseşte în comunicat un limbaj protocolar, prin care îşi cere scuze utilizatorilor afectaţi, dînd asigurări că echipele tehnice ale operatorului au făcut tot posibilul să remedieze avaria într-un timp rezonabil, pentru a putea relua furnizarea cu apă a cartierului.

De menţionat şi faptul că reţeaua de apă de pe aceste străzi este una dintre cele mai noi din oraş, pe multe străzi aceasta fiind înlocuită în ultimii 5 ani. Cu toate acestea avariile la Roman se ţin lanţ. Pentru informaţii suplimentare, beneficiarii servicilor de apă şi canalizare  din Roman sînt anunţaţi că toate avariile trebuie comunicate, telefonic, la Dispeceratul ApaServ, din Piatra Neamţ, care funcţionează non-stop.

Numărul de telefon al Dispeceratului la care trebuie anunţate avariile este  0233/233340. Informaţii despre întreruperile de apă  sînt afişate, zilnic, şi pe site-ul Companiei http://www.apaserv.eu.

Citește știrea

Actualitate

Calendarul Examenului de Bacalaureat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ elevii din clasa a XII-a vor termina cursurile pe 27 mai ■ examenul maturităţii se va susţine în două sesiuni ■

Elevii de clasa a XII-a vor termina cursurile pe 27 mai 2022, iar perioada de înscriere pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului începe din 23 mai.

În perioada 20-23 iunie elevii susţin probele scrise, după un calendar stabilit prin ordin de ministru. În conformitate cu Ordinul ME între 6-8 iunie va avea loc Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.

În cazul şcolilor cu predare în limba minorităţilor naţionale în intervalul 8-9 iunie se va desfăşura Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Între 9-10 iunie elevii înscrişi sînt programaţi la Evaluarea competenţelor digitale – proba D.

În zilele de 13-15 iunie 2022 este programată Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C, iar pe 20 iunie 2022 elevii vor susţine proba scrisă E-a la Limba şi literatura română. În 21 iunie candidaţii se vor prezenta la proba obligatorie a profilului( E-c), care se va susţine tot în scris. Pe 22 iunie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării (proba E-d) – scris. Pe 23 iunie elevii se vor prezenta la proba E-b (scrisă) la Limba şi literatura maternă, probă ce va fi susţinută doar de elevii care învaţă într-o limbă a minorităţilor naţionale.

În ziua de 27 iunie se vor afişa rezultatele la probele scrise, pînă la ora 12,00 şi se vor depune contestaţiile în intervalul 12-18. Între 28-30 iunie se vor rezolva contestaţiile, iar în data de 1 iulie se vor afişa rezultatele finale. Prin acelaşi ordin de ministru a fost stabilit şi calendarul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului.

Sesiunea de toamnă

Între 18 – 25 iulie 2022 se va face înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaţilor care au susţinut corigenţele. În 16 august se va susţine proba la Limba şi literatura română, scris, proba E -a. În 17 august candidaţii vor susţine proba scrisă, obligatorie a profilului (proba E-c). În 18 august candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării (proba E -d (scris).

În ziua de 19 august se va susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă (proba E-b). Între 22 – 23 august 2022 va avea loc Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. În data de 24 august 2022 se va susţine Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Conform calendarului în 25 august 2022 va avea loc Evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar între 26 şi 29 august 2022- Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

Ultima zi a lunii august (31 august) se vor afişa rezultatele la probele scrise, pînă la ora 12:00, urmînd ca eventualele contestaţii să fie depuse în aceaşi zi, între orele 12:00 – 18:00. În zilele de 1 – 2 septembrie 2022 se vor rezolva contestaţiile, iar în data de 3 septembrie 2022 se vor afişa rezultatele finale.

La solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene/Comisiei de bacalaureat a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba, în situaţii excepţionale, prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afişare a rezultatelor, precum şi reducerea perioadei de afişare a rezultatelor.

Citește știrea

Trending