Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Mortii au votat la referendum?

Știre publicată în urmă cu

în data de

• deputatul Ioan Munteanu este convins ca la referendumul din 19 mai au votat multi morti • „Cum e posibil ca în România sa avem 18 milioane de alegatori, cînd stim bine ca sînt 5 milioane de copii si tineri sub 18 ani? Ce populatie are România, oameni buni?!“, s-a aratat intrigat deputatul •

Printre preocuparile post-referendum ale parlamentarului nemtean Ioan Munteanu s-a aflat si recensamîntul populatiei. Deputatul social-democrat a avut doua saptamîni la dispozitie în care sa afle despre toate posibilele nereguli care s-ar fi petrecut în timpul consultarii democratice de pe 19 mai cu privire la suspendarea presedintelui, iar vineri a facut publice concluziile. Mai întîi a numarat poporul si i-a dat un rezultat diferit de cel al Ministerului de Interne. Ioan Munteanu este convins ca pe 19 mai au votat mai multi morti decît îsi poate imagina cineva. „Categoric, la referendum nu a fost prezenta mai mare de 27% la vot. Ce s-a votat cu Da a fost corect, ce s-a votat cu Nu a fost clar incorect. Listele permanente nu sînt corect întocmite si asta cu buna stiinta a celor din minister. Cînd eram eu prefect si m-am ocupat de organizarea alegerilor, am eliminat 5.000 de persoane decedate care erau înscrise în listele electorale permanente. Acum, sînt convins ca au fost multe persoane decedate care au votat. Cum e posibil ca în România sa avem 18 milioane de alegatori, cînd stim bine ca sînt cinci milioane de copii si tineri sub 18 ani, cînd stim ca sînt atîtea milioane de români plecati în afara sa munceasca? Ce populatie are România, oameni buni?! Mai lipseste ca în 2050 cînd se estimeaza ca populatia va scadea foarte mult autoritatile sa ne spuna ca de fapt sîntem 50 de milioane!“, a spus Ioan Munteanu.

Propuneri pentru stoparea fraudelor

Mortii care au votat nu sînt singurul necaz al parlamentarului nemtean. Tot la referendum a putut constata cum la Grupul Scolar „Gh. Cartianu“ din Piatra Neamt au parcat patru autocare încarcate cu oameni care au votat pe listele suplimentare fara sa semneze declaratiile pe propria raspundere ca nu si-au mai exercitat în alta parte dreptul de vot, iar apoi au plecat spre alte sectii de votare, avînd traseul bine stabilit dinainte. Tot experienta de prefect al judetului l-a ajutat pe Ioan Munteanu sa sesizeze o alta neregula: în ultimele trei ore, în judetul Neamt au votat 15% din oameni, în conditiile în care pîna atunci raportarile vorbeau de 3 – 5%. Mai mult, la prima raportare facuta catre centru la ora 10 s-a spus 6,005% prezenta la Neamt, iar la Bucuresti a ajuns 8,9%, ceea ce a postat judetul pe un onorabil loc fruntas. „Aceste practici nu sînt straine de institutiile statului. De ce nimeni nu stie nici acum, dupa atîta timp de la referendum, unde sînt listele speciale si cele suplimentare? Asa s-a ajuns la 75%! Daca nu facem ordine în listele permanente, normal ca avem nevoie de liste speciale. Aceste nereguli pot fi eliminate si am facut în acest sens o lista de propuneri pe care am transmis-o colegilor din comisia parlamentara de cod electoral. Sper ca vor tine seama de ele si la alegerile ce urmeaza sa se stopeze sau macar sa se limiteze tentativele de fraudare“, a mai spus deputatul Munteanu. Solutiile parlamentarului nemtean se refera la documentul cu care se voteaza (musai trebuie sa fie cartea de alegator, care sa fie perforata, pentru ca timbrele folosite pe cartile de identitate „pot fi dezlipite si de un copil de clasa I“), la reactualizarea listelor permanente a electorilor (prin hotarîre de guvern emisa cel mai tîrziu pe 31 august 2007 si care sa cuprinda si sanctiuni severe), restrictii totale pentru votul pe liste suplimentare sau speciale, plus eliminarea „votului suveica“ pentru care însa nu s-a gasit solutie, desi metoda este cu succes aplicata de cîtiva ani încoace la toate alegerile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending