Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

MORÞI SUB APE

Știre publicată în urmă cu

în data de

• în Cimitirul „Pietricica“, mortii îsi duc somnul de veci în apã • înainte de sãparea unei gropi se dã „proba tevii“, ca sã se stie dacã la adîncimea de doi metri este apã • o femeie a „strãmutat“ sicriul cu sotul mort pentru cã nu a vrut sã îl lase sã bãlteascã în groapã •

Unii dintre cei care au rude apropiate înmormîntate în Cimitirul public „Pietricica“ au surprize neplãcute, dat fiind faptul cã, în solul acestuia, sînt alveole cu apã. De asemenea, anii ploiosi din ultima perioadã au fãcut ca, în multe locuri, la adîncimi mici, pãmîntul sã devinã cleios. În aceste conditii, mai multi detinãtori de locuri de veci din cimitirul public de la poalele culmii împãdurite pe care se aflã releul de televiziune au avut surpriza sã constate cã în mormintele în care si-au înhumat rudele a apãrut apã. În unele cazuri pînã la un metru. Constantin Pîrvu, un concesionar de loc de veci în Cimitirul „Pietricica“ a povestit cum o femeie a mutat sicriul cu sotul decedat pentru cã stãtea în apã. „Cavoul familiei Ciupercã, de loc din Bîrgãoani, satul Gherãiesti, este plin cu apã. În urmã cu mai multi ani, sotia celui înmormîntat a descoperit cã se adunase apã în mormînt si a fãcut tot ce a putut ca sã scoatã sicriul de acolo. A fãcut demersurile necesare si a mutat sicriul într-unul uscat. Familia Ciupercã detine cinci locuri de veci unul lîngã altul, la rînd, si au fost «ocupate» doar primul si ultimul. Unul dintre sicrie a fost mutat, dar unul a rãmas în groapã si se poate vedea cã are apã de cel putin un metru deasupra lui“, a declarat Constantin Pîrvu. O situatie similarã se întîlneste si la familia Sgaibã, din Piatra Neamt. În februarie 2003, sotul si-a înmormîntat sotia si, de la sfîrsitul anului trecut, în criptã a apãrut apa. „Eu am scarã de coborît în cavou si, într-o zi, dupã ce am coborît cîteva trepte, am pãsit în apã. Asta se întîmpla în octombrie anul trecut si, de atunci, situatia nu s-a mai schimbat. Mi s-a spus cã este apã de izvor. În urmã cu cîtiva ani, ni s-a comunicat cã administratorul cimitirului a mutat izvoarele, dar au mutat pe dracu’. Treaba nu este deloc usoarã si nu stiu ce trebuie fãcut pentru rezolvarea ei“, a spus pietreanul.

Gãsirea parcelelor potrivite, un chin pentru gropari

Cimitirul public „Pietricica“ din cartierul Dãrmãnesti a fost deschis în 1991 si a functionat în paralel, cîtiva ani, cu Cimitirul „Eternitatea“, de pe Borzogheanu, pînã în 2000, cînd acesta din urmã a fost declarat închis, din lipsã de locuri. La putinã vreme de la stabilirea amplasamentului, conducerea Aqua Calor, administratorul cimitirului, a constatat cã în mai multe parcele sînt alveole cu apã. S-au fãcut multe demersuri pentru desecarea acestora, dar situatia a rãmas neschimbatã. Acum, ca sã se facã o înhumare, înainte de sãparea gropii se face „proba tevii“. Concret, groparii bat o teavã în pãmînt pînã la o adîncime semnificativã si o învîrt, pentru a vedea dacã dau de apã, caz în care se merge la altã parcelã, si tot asa, pînã cînd se depãseste limita alveolei. Mihaela Ciocoiu, administratorul Cimitirului „Pietricica“, a declarat cã probleme mai multe cu pînza freaticã apar dupã ploile abundente si de lungã duratã. „Cînd este secetã, avem mai putine cazuri de parcele cu apã. Îmi amintesc cã, în 2001, serviciile funerare se desfãsurau în conditii normale. Acum, mai întîi încercãm structura solului cu o teavã pe care groparii o înfing în pãmînt, pentru a vedea dacã este apã la adîncime. Dacã se dã se apã, într-un anumit loc, facem o nouã repozitionare“, a declarat Mihaela Ciocoiu. Prezenta apei în mai multe zone ale cimitirului nu este singura problemã. Pe o bucatã din acesta, de la intrare pe partea dreaptã, în zona care acum nu este ocupatã, pot fi vãzute bucãti de beton, smoalã si alte reziduuri apãrute dupã demolãri sau de pe santiere si care au fost aruncate acolo pentru a se acoperi o groapã, înainte de 1989. Lucrãrile în acea zonã vor fi aproape imposibil de realizat dacã, în prealabil, nu se vor face interventi de amploare, de acoperire a acelor deseuri si de nivelare a solului. Cimitirul „Pietricica“ se întinde pe o suprafatã de aproximativ sapte hectare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending