Contactează-ne

Prima pagină

Monumentul arhitectonic incendiat de oamenii străzii va fi transformat în muzeu FOTO

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ urmare a intervenției Direcției de Cultură, proprietarul clădirii, Arhiepiscopia Armeană, va pune în siguranță imobilul ■ fosta Școală Armenească a fost incendiată de „boschetari”, în octombrie anul trecut, de două ori ■ o comisie a verificat situația clădirii și s-au stabilit măsuri de conservare ■ pentru moment, vor fi blindate ușile și ferestrele și reparat acoperișul ■ se are în vedere și accesarea de fonduri pentru reabilitare ■

Urmare a incendiilor din zilele de 17 și 18 octombrie 2024, izbucnite în clădirea fostei Case a Pionierilor din strada Cuza-Vodă din Roman și a intervenției Direcției de Cultură Neamț pe lângă autoritățile competente s-a trecut la luarea unor măsuri de punere în siguranță și pregătirea imobilului pentru o viitoare consolidare.

Directorul Direcției de Cultură, Rocsana Josanu, a făcut câteva precizări privind măsurile luate de instituția pe care o reprezintă în vederea salvării monumentului arhitectonic de clasă B. „În urma demersurilor realizate, începând cu luna octombrie 2024, am reușit să desfășurăm un control la monumentul arhitectonic de la Roman, fosta Școală Armenească.

Am realizat acest control împreună cu reprezentanți ai ISU Neamț, ai Primăriei Roman și ai beneficiarului, Arhiepiscopia Armeniei, care a trimis un reprezentant de la Iași. Această vizită a fost  chiar îaninte de Crăciun. Ne-am deplasat la fața locului, am făcut verificări și în interior, și în exterior.

Am constatat care este starea de conservare a clădirii și am văzut că în interior există o mare cantitate de deșeuri, ce au rămas în urma celor două incendii produse anul trecut, dar și deșeuri de la <<transformarea>> clădirii în adăpost pentru oamenii străzii. Am stabilit, de comun acord cu beneficiarul, care sunt măsurile necesare pentru punerea în siguranță a monumentului până la reabilitarea sa.

Din discuțiile purtate cu reprezentantul Arhiepiscopiei Armene am înțeles că se dorește restaurarea monumentului și transformarea sa într-un Muzeu al Armenilor, unic în România”, a declarat pentru „Monitorul”, Rocsana Josanu, care a mai spus că, miercuri, 8 ianuarie 2025, beneficiarul a trecut la îndeplinirea primelor măsuri de blocare a accesului în clădire.

„Am sugerat proprietarilor clădirii câteva surse de finanțare a unui proiect de reabilitare a fostei Școli Armenești, respectiv fonduri de la Inspectoratul de Stat pentru Culte, fonduri europene, fonduri pentru înfințarea de muzee, fonduri pentru cofinanțare de la Consiliul Județean”, a adăugat Rocsana Josanu.

Contactat telefonic, reprezentantul Arhiepiscopiei Armene, dr. Zareh Nazaryan, epitropul Bisericii Armene din Iași a confirmat măsurile luate pentru monumentul din Roman și intenția de a reabilita clădirea într-un viitor cât mai apropiat. „De aproximativ 15 ani, de când ne-a fost retrocedat imobilul în care a funcționat la Roman Școala Armenească, ne-am confruntat cu probleme financiare legate de îngrijirea acestei clădiri.

Acum a apărut și această oportunitate de consolidare a clădirii prin sprijin guvernamental. În urmă cu aproximativ o lună, după cele două incendii din luna octombrie 2024, care au fost provocate de oameni ai străzii, Direcția de Cultură Neamț, Primăria Roman și reprezentanți ai ISU au realizat un control la fața locului, în ziua de 17 decembrie 2024. Am intrat în interior, pentru a face consatările de rigoare și a stabili măsurile urgente de punere în siguranță a imobilului.

S-a stabilit că trebuie cel mai urgent reparat acoperișul, trebuie refăcute și burlanele, pentru a împiedica ploaia să mai pătrundă în clădire și să continuie degradarea acesteia. Personal, m-am angajat ca, până la 31 martie 2025 să duc la îndeplinire, în totalitate, măsurile stabilite de comisa de care v-am pomenit.

Începând cu 8 ianuarie, o echipă a trecut la debarasarea clădirii de deșeurile rămase în urma incendiului, scoterea materialelor și o nouă igienizare a clădirii. Urmează apoi să montăm piloni metalici de susținere a plafoanelor, să închidem din interior și din exerior toate ferestrele și ușile pentru a împiedica să mai pătrundă oamenii străzii care au contribuit la distrugerea clădirii”, a precizat dr. Zareh Nazaryan.

A mai vorbit și despre intenția proprietarului, ca pe viitor, să acceseze fonduri în vederea realizării la Roman a unui proiect unic: Muzeul Armenilor. Acesta este conștient de faptul că e vorba de o inițiativă care va necesita destul de mult timp de acum încolo, ținând cont de birocrația din România și de durata obținerii de fonduri.

Primarul Romanului, Dan Laurențiu Leoreanu, a declarat că s-a implicat în rezolvarea problemelor de la acest monument, prima dată prin acțiunea de salubrizare a imobilului și apoi prin trimiterea unui reprezentant al administrației în comisia constituită de Direcția pentru Cultură Neamț.

„Săptămâna viitoare am stabilit o discuție video cu deputatul Varujan Pambuccian, reprezentant al minorității armene în Parlament, care alături de arhiepiscopul Datev Agopian vor lua în discuție proiectul de la Roman. Vom sprijini orice măsură de consolidare a acestui monument arhitectonic, dar după ce vor fi luate deciziile autorităților naționale ale armenilor”, a precizat Dan Laurențiu Leoreanu.

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending