Prima pagină
Molima aviară răpune pe capete lebede. Focar pe lacul de acumulare Bâtca Doamnei
■ 19 lebede moarte au fost scoase din apele lacului și predate reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare, pentru efectuarea unor teste ■ focarul de gripă aviară a fost atestat deja, fiind instituite măsuri de protecție ■
Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a fost solicitat ieri, 2 noiembrie 2023, pentru a scoate din apele lacului de acumulare leşurile unor lebede moarte. Asta după ce, la finalul săptămânii trecute, testele au confirmat prezenţa virusului H5N1 al gripei aviare la două exemplare.
„Ca urmare a unui apel la 112 in jurul orei 09:43, un echipaj de pompieri, cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ a intervenit pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. Au fost predate Direcţiei Sanitar Veterinare“, a declarat căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ.
Molima aviarei a mai fost atestată anul acesta pe lacul de acumulare construit pe râul Bistriţa. Pe 1 noiembrie, Prefectura Neamţ a transmis că au fost impuse măsuri stricte, inclusiv interdicţii de circulaţie şi organizarea de evenimente, pentru prevenirea răspândirii virusului şi protejarea populaţiei şi a animalelor.
„În urma analizelor recente efectuate, s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanţu, municipiul Piatra Neamţ. Această confirmare adaugă un nou caz la cele şapte cazuri diagnosticate în anul 2023“, a transmis Prefectura Neamţ.
S-a stabilit o zonă de restricţie sanitară, cu o rază minimă de 10 kilometri, fiind luate măsuri preventive. Între ele interdicţia circulaţiei păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale şi cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate, organizarea de târguri, pieţe şi alte activităţi ce implică vânzarea de păsări vii, la care se adaugă restricţionarea vânării şi a hrănirii zburătoarelor sălbatice.
Prefectura Neamţ a mai decis ca în zona afectată să fie limitat accesul la activităţi sportive şi recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei şi cursul râului Bistriţa. În 2022 şi 2023, au fost identificate în zona lacului de acumulare şi pe cursul Bistriţei 43 de lebede moarte, care în urma analizelor au fost confirmate ca fiind purtătoare ale virusului influenţei aviare patogene H5N1.
Lasă un răspuns
-
Actualitate6 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia
Valeriu Musat
3 noiembrie 2023 at 5:59 PM
E o chestiune adevarata, am vazut in piata din Piatra Neamt o vrabie, iar in centru cativa porumbei, sleiti de puteri, e clar ca aveau ceva, nici nu se mai fereau de masini.