Contactează-ne

Politica

Moartea din Carpaţi, din ring, în „arena politică“ din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „ne vom deplasa în cursul acestei săptămîni la Neamţ“, a declarat Cătălin Moroşanu ■ comisia din care acesta face parte trebuie să tranşeze disputa Cozmanciuc-Chitic ■ cine va fi făcut KO politic? ■

Conflictul deschis din PNL Neamţ a constituit din nou subiect de discuţie în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL de luni, 16 aprilie. Pe ordinea de zi a fost şi stabilirea datei la care comisia de anchetă de la centru va descinde la Piatra Neamţ. După o mai lungă perioadă de timp în care respectiva comisie s-a lăsat aşteptată. Poate şi din cauza sărbătorilor pascale. Cei trimişi să facă „linişte“ în organizaţia de sub Pietricica sînt preşedintele regional al PNL Moldova, deputatul Ioan Bălan, secretarul general al PNL, Robert Sighartău şi prim-vicepreşedintele TNL, secretar pe Regiunea de Nord Est, Cătălin Moroşanu, cunoscutul luptător K1, zis „Moartea din Carpaţi“. „Discuţia despre ceea ce se întîmplă la Neamţ am avut-o în urmă cu două săptămîni, atunci cînd s-a decis cine va face parte din comisia de anchetă internă. La Biroul Politic Naţional vom stabili cu exactitate cînd va descinde această comisie la Piatra Neamţ“, a declarat deputatul sucevean Ioan Bălan. Ştirea a fost confirmată de un alt membru la comisiei, Cătălin Moroşanu. „Ne vom deplasa în cursul acestei săptămîni la Neamţ. Vom asculta părerea ambelor părţi. Şi a taberei Cozmanciuc, şi a taberei Chitic. Vom face ulterior un raport care va ajunge pe masa preşedintelui partidului, Ludovic Orban. Vom fi cît se poate de obiectivi şi vom asculta şi părerile celor de la Roman (gruparea Leoreanu, Micu- Ţapu – n.r). Ceea ce este sigur e faptul că nu se va mai putea continua cu toate aceste tabere care macină organizaţia într-un moment în care ţinta noastră ar trebui să fie Partidul Social Democrat şi nu luptele intestine“, a declarat Cătălin Moroşanu, care nu a participat la şedinţa Biroului Naţional de luni, deoarece la finalul săptămînii trecute a asistat la o gală K1, la Iaşi. Reamintim că tabăra Cozmanciuc a dizolvat biroul politic local al Organizaţiei PNL Piatra Neamţ, iar forul de conducere central al liberalilor a cerut revenirea asupra deciziei. Numai că acest lucru nu s-a întîmplat pînă în prezent. Surse credibile din interiorul PNL susţin că tabăra Cozmanciuc va fi cea care urmează a fi făcută KO de „Moartea din Carpaţi“, intrat în politică încă din 2012, el fiind unul din apropiaţii lui Ludovic Orban. De menţionat că deputatul Ioan Bălan, şi el un apropiat al preşedintelui Orban, se află pentru a doua oară în postura de mediator al luptelor interne dintr-un partid, ţinînd cont că tot el a fost cel ce a fost trimis de la Centru să medieze conflictul din PDL, la vremea cînd în organizaţia de la Roman erau mişcări de trupe, o parte din vechea gardă refuzînd reprimirea lui Laurenţiu Leoreanu în partidul din care-şi dăduse demisia, declarîndu-se independent.

Istoria unui „război liberal“

Conflictul intern din PNL Neamţ are un istoric îndelungat. Din motive care nu au fost făcute publice pînă la capăt în mod oficial, în urmă cu mai multe luni, dacă nu chiar se face anul, între tabăra lui Mugur Cozmanciuc, formată în principal din consilierii judeţeni, şi cea a lui Dragoş Chitic, formată în principal din consilierii locali pietreni, s-a produs ruptura. La început s-a încercat ascunderea gunoiului sub preş, însă pe surse au apărut informaţii legate de starea tensionată. Ba chiar şi declaraţii sau acţiuni publice care indicau ruptura, cum ar fi contestarea de către cei de la Piatra a alegerii liderului judeţean la tineretul liberal. Plus atitudini „distincte“ ale consilierilor judeţeni, faţă de cei pietreni, în şedinţele forurilor din care făceau parte. Care au culminat cu formularea unui amendament în CJ Neamţ de către liberali prin care se luau nişte bănuţi alocaţi pentru Piatra Neamţ şi pentru Roman, primării conduse de lideri PNL, şi „orientarea“ lor către alte localităţi din judeţ. Atunci lucrurile au izbucnit public şi în războiul declaraţiilor a intervenit şi „tabăra din Roman“. Care părea a fi sau chiar era alături de cea de la Piatra Neamţ. Cum pe plan local nu se întrezăreau premise pentru a se soluţiona războiul, s-a aşteptat o rezolvare de la centru. Amînată iniţial de soluţionarea problemelor pe care le avea liderul central Ludovic Orban, care aştepta să vadă decizia definitivă în dosarul în care era judecat pentru un presupus trafic de influenţă. A survenit achitarea definitivă a acestuia şi tabăra Cozmanciuc a ieşit la atac: dizolvînd conducerea PNL Piatra Neamţ, practic îndepărtînd de la butoanele conducerii tabăra Chitic. S-a vorbit atunci într-o conferinţă de presă despre motive statutare, a fost numită o conducere interimară, dar toată lumea aştepta să vadă reacţia liderilor de la centru. Care a venit sub forma unor decizii ale Biroului Politic Naţional. Ce spuneau în rezumat că ar trebui să fie revocată dizolvarea, practic repunerea la şefie a taberei Chitic, dar şi că la Neamţ va veni o comisie de la centru pentru a împărţi apele. Iniţial a fost înaintat pe surse un termen de două săptămîni, însă au intervenit şi sărbătorile de Paşte, şi termenul a fost destul de mult depăşit. Se pare, în lumina ultimelor declaraţii, că respectiva comisie va ajunge totuşi în această săptămînă în Neamţ şi va trece la „audierea“ combatanţilor. Cum taberele implicate în conflict au avut orientări diferite în campania internă ce a avut loc în PNL pentru alegerea liderului naţional, Cozmanciuc cu Buşoi, pierdant, Chitic cu Orban, învingător, nu puţini sînt cei care riscă deja să dea pronosticuri: cum că liberalii din tabăra pietreană vor fi declaraţi cîştigători. Şi nu puţini susţin că nu va fi o decizie la puncte ci se va lăsa chiar cu un „knockout“ politic. Ca să rămînen în universul de discurs propriu carierei de luptător a lui Cătălin Moroşanu.

Advertisement








Trending