Contactează-ne

Actualitate

Mita de peste 100.000 de euro de la Ambulanţa Neamţ, sentinţă pronunţată la Curtea de Apel Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au dat o soluţieîn cazul fostului director Dan Morenciu ■ acesta este încarcerat din luna mai, pentru că trucat concursurile de angajare la instituţia pe care o conducea ca interimar ■

Dan Dorin Morenciu, directorul interimar de la Ambulanţa Neamţ rămîne după gratii cel puţin încă o lună după ce a luat o mită consistentă pentru trucarea unor concursuri de angajare. Aşa au dispus magistraţii de la Tribunalul Bacău, însă după sentinţă inculpatul a depus contestaţie şi s-a adresat Curţii de Apel Bacău. Demersul nu a avut rezultatul scontat.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul inculpat MORENCIU DAN DORIN împotriva încheierii penale nr. 86/Î/12.08.2022 pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 2304/110/2022. În baza art. 275 alin. 2 cod procedură penală obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată, azi, 22.08.2022“, conform instanţei.

Morenciu a fost încarcerat din luna mai, iar măsura privativă de libertate e valabilă pînă pe 16 septembrie. În ancheta DNA de la Ambulanţa Neamţ au fost puse sub acuzare pînă acum nu mai puţin de 26 de persoane, între care directorul, un lider de sindicat, două asistente şefe şi persoane care doreau angajări definitive, după ce fuseseră angajate pe durată determinată, în timpul stării de alertă.

Viitorii angajaţi au beneficiat de sprijinul unor persoane din conducere sau „influente“ pentru a se definitiva pe post. Totul s-a făcut sub atenta coordonare a directorului interimar Dan Dorin Morenciu, fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. La Ambulanţă fusese numit ca manager pe 1 martie, pe o perioadă de 6 luni şi se vorbea că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamnă.

În activităţile ilicite, s-au implicat şi subordonaţi ai managerului, care colectau banii, mai de voie, mai de nevoie. Din comunicatele DNA, rezultă că directorul s-a implicat în trucarea examenelor, obţinînd oneros, cu titlu de mită, 108.000 de euro, în doar 16 zile, în perioada 2-18 mai 2022, bani remişi la o spălatorie şi la o pensiune din Piatra Neamţ. Au fost trei tranşe de valută, de 40.000, 20.000, respectiv 48.000 de euro.

Ulterior DNA a anunţat că a extins cercetările faţă de alte 15 persoane. Era vizat de alte escrocherii managerul Morenciu şi liderul de sindicat Gladior Andronache, care avea „misiunea“ de a colecta bani de la cei care-şi doreau job-uri definitive. Acuzaţiile pentru cei doi, dar şi în cazul altor persoane sînt dare şi luare de mită, plus complicitate la aceste infracţiuni.

„S-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracţiuni de corupţie, faţă de alte 15 persoane şi faţă de managerul general Serviciului de Ambulanţă, pentru alte infracţiuni faţă de cele deja mediatizate, dupa cum urmează: Morenciu Dan Dorin, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (…) Maria Luminita Rozonschi asistent-şef (….), complicitate la luare de mită, Gladior Andronache, ambulanţier (…) complicitate la luare de mită şi Doarbeş Ionuţ, angajat în cadrul SJA Neamţ (…) complicitate la luare de mită“, conform DNA.

Procurorii au mai precizat că, în perioada 02 – 17 mai 2022, managerul Morenciu, prin intermediul asistentei şefe Maria Rozoschi, Gladior Andronache şi Ionut Doarbeş, ar fi pretins şi primit de la ceilalţi 12 suspecţi cîte 4.000 euro, pentru a fi declaraţi admişi la un concurs pentru personal sanitar şi auxiliar, ce viza ocuparea unor posturi pe o perioada nedeterminată.

În timpul flagrantului de pe 18 mai, asupra lui Morenciu s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar acasă s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi, anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă într-un pantof.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending