Contactează-ne

Actualitate

Misterul mărului muşcat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragi utilizatori de PC-uri, profesionişti sau amatori, încrâncenaţi sau modeşti, v-aţi întrebat vreodată cum au luat naştere aceste jucării fermecate, daruri dumnezeieşti care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi şi de care nu ne mai putem lipsi? V-aţi întrebat, printre altele, care este originea şi semnificaţia logo-ului „apple“, a mărului muşcat, simbolul generic al majorităţii materialelor informatice?

Nu, cu siguranţă, dacă veţi spune că nu vreţi sau nu vă interesează, n-am să vă contrazic, nu pierdeţi mare lucru, dar ce minunat ar fi să aflaţi originea emblemei, care oscilează între legendă şi realitate şi de care încercăm să ne apropiem. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nemţii făceau prăpăd atât pe solul cât şi în apele Angliei, datorită transmiterii codificate a informaţiilor şi planurilor, bine pusă la punct.

Un tânăr englez, pe nume Alan Mathison Turing, care s-a dovedit a fi un seamăn de geniu, doldora de învăţătură şi polivalent (matematician, logician, informatician, filozof, maratonist etc.) a realizat mai multe tehnici de spargere a cifrurilor germane, imaginând o maşină numită la vremea ei electromecanică, un soi de calculator primitiv, dar care le-a permis aliaţilor să decodeze mesajele nemţeşti, să-i învingă pe nazişti în mai multe lupte şi să scurteze războiul cu câţiva ani. Criptanalistul englez Asa Briggs, afirma, pe bună dreptate: „era nevoie de un… un geniu în acest domeniu, şi Turing a fost acela“.

Nu pe nedrept, Turing este considerat părintele informaticii dar şi al inteligenţei artificiale teoretice, despre care se vorbeşte foarte mult în ultima vreme. După război, fiind interesat şi implicat în biologie şi matematică, în bazele chimice ale morfogenezei şi în numeroase alte probleme aflate în plină dezvoltare, el a realizat primul calculator cu program stocat şi a contribuit masiv la dezvoltarea informaticii generale. Înclinaţiile lui către matematică şi ştiinţe au impresionat lumea ştiinţifică, a fost solicitat şi a lucrat în multe universităţi şi instituţii prestigioase ale vremii, a intrat în contact cu marile somităţi ale lumii şi a elaborat teorii şi tehnici deosebite, ca un precursor al informaticii moderne.

Este suficient să amintim că la vârsta de 16 ani era la curent cu teoriile lui Einstein, pe care le-a înţeles, dar a şi extrapolat faptul că acesta a pus în ecuaţie legile de mişcare ale lui Newton dintr-un text în care nu se exprima, explicit, această idee. Turing considera spiritul nemuritor şi independent de corpul fizic şi că, după moarte, el găseşte un alt corp material în care să sălăşluiască. Deşi s-a bucurat de preţuirea lumii ştiinţifice şi academice şi a fost onorat cu înalte titluri şi recunoaşteri ale statului şi ale regalităţii, din păcate, soarta lui a fost una dintre cele mai nefericite. În 1952, eşuând într-o tentativă de căsătorie, şi-a declarat homosexualitatea şi, conform legilor acelei vremi, pentru a evita închisoarea, a acceptat ca timp de un an de zile să fie supus unui tratament de castrare chimică. Umilit şi descurajat de situaţia sa, s-a sinucis în anul 1954, cu 16 zile înainte de a împlini 42 de ani.

Trupul lui fără suflare a fost găsit de către menajera sa, iar autopsia a stabilit că era vorba de o sinucidere cu cianură. Cum alături de patul său s-a descoperit un măr muşcat, s-a presupus că acesta a fost vehiculul otrăvirii şi a fost considerat simbol al informaticii. Abia târziu, în anul 2009, primul ministru britanic a prezentat scuze publice în numele guvernului pentru „modul îngrozitor în care a fost tratat Turing“ şi a fost graţiat postum, de către regina Marii Britanii în 2013. În realitate, co-fondatorul companiei Apple, Ronald Wayne, în 1976, apelând la o gravură veche care-l reprezenta pe Newton sub un măr gata să se desprindă de pe creangă şi să conducă la descoperirea gravitaţiei, probabil cu gândul la lucrurile mărunte, neînsemnate care pot avea efecte deosebite, la păcatul original sau la setea de cunoaştere a omului, a ales mărul („apple“ pe limba lui Shakespeare) ca denumire a companiei. Este adevărat că primul logo cu mărul avea adăugat şi un slogan: „O minte care călătoreşte mereu prin mările stranii ale minţii…“, dar acesta a fost părăsit.

Desigur, în decursul timpului, mărul emblematic a cunoscut numeroase variante, unele colorate sau în relief, dar în final, compania a redus imaginea la forma simplă şi sugestivă pe care o întâlnim astăzi foarte frecvent în materialele informatice. Este de datoria noastră, a tuturor beneficiarilor, să ni-i amintim pe cei care au binemeritat şi şi-au închinat viaţa în slujba progresului şi a viitorului şi de care ne bucurăm astăzi din plin.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending