Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Mister de nepãtruns

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pe pãsunea satului Trifesti au apãrut cercuri de vegetatie uscatã, fãrã ca nimeni sã-si poatã explica de ce si cum • ipotezele lansate sînt multe, de la cele plauzibile, pînã la cele hilare • descoperirea a fost fãcutã de cãtre viceprimarul localitãtii • specialistii de la Protectia Mediului nu au descoperit urme de radioactivitate si au prelevat probe de sol si vegetatie • analize de laborator au infirmat faptul cã iarba ar fi fost „arsã“ cu îngrãsãminte chimice •

Aparitia misterioasã, pe pãsunea satului Trifesti, a unor cercuri cu diametrul de circa 23 de metri, al cãror contur era dat de vegetatia uscatã, i-a fãcut sã se „cruceascã“ pe localnici, multi dintre acestia punînd formele geometrice pe seama trecerii prin zonã a extraterestilor. Situatia, descoperitã cu totul întîmplãtor, joi, 3 mai, de cãtre viceprimarul comunei, a dus, ieri, 4 mai, la o descindere la fata locului a reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Neamt. Chiar si dupã primele mãsurãtori si verificãri în teren, specialistii nu-si pot explica ce anume a provocat ciudatul fenomen. Nici sãtenii si nici autoritãtile locale nu pot gãsi, de asemenea, o explicatie plauzibilã la cele petrecute. Terenul în cauzã, folosit în majoritatea anului drept pãsune pentru vitele sãtenilor, este amplasat pe partea dreaptã a drumului judetean care leagã soseaua Roman – Piatra Neamt. „Joi dimineatã, am fost la pãsune alãturi de cîtiva dintre beneficiarii legii venitului minim garantat, pentru a curãta iarba de vegetatia dãunãtoare si scaieti. Trebuie spus cã este vorba despre o pãsune particularã, în devãlmãsie. Dupã ce am terminat treaba, am avut o micã sedintã cu oamenii, iar apoi am plecat spre sat. Mergînd spre sosea, m-am «trezit» în mijlocul unui asemenea cerc. M-am mirat nespus, iar, dupã ce am mai parcurs cîtiva metri, am mai observat o asemenea formã geometricã, iar apoi alta si alta. Au fost, pînã la urmã, sase în total. Pe alocuri, cercurile de iarbã uscatã nu erau «închise» în întregime, avînd portiuni cu vegetatie care pãrea chiar mai viguroasã decît cea din jur. L-am anuntat pe seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã Trifesti care, la rîndul lui, a raportat mai departe, la judet. Eu, unul, cred cã s-a fãcut prea mare «tevaturã» despre treaba asta, mai ales cã multã lume din sat nu stia despre ce este vorba, aflînd de la televizor. Personal, nu pot sã îmi dau seama de la ce au apãrut aceste cercuri, însã sînt convins cã un om nu putea sã facã asa ceva“, a declarat Gheorghe Cozma, viceprimarul comunei Trifesti. Pe de altã parte, pãrerile sînt împãrtite si în rîndul sãtenilor, însã nimeni nu poate oferi o explicatie plauzibilã. „Am auzit de cercurile de la intrarea în sat, lumea vorbeste în fel si chip. Unii au zis cã ar fi de la farfurii zburãtoare sau de la martieni, dar eu nu prea cred asa ceva. Cine stie ce fenomen o fi, poate din cauza gazelor din subsol, poate este o glumã a cuiva. Din cîte stiu, nu a vãzut nimeni nici un OZN“, a spus Neculai Zaharia, în vîrstã de 54 de ani, din Trifesti. Alti sãteni, „cu fricã de Dumnezeu“ si de… OZN-uri, s-au declarat înfricosati de cele petrecute, gîndindu-se chiar la o legãturã între fenomen si… luna plinã de zilele trecute.

Analize peste analize

Reprezentantii Gãrzii de Mediu care au ajuns vineri la Trifesti au efectuat mai întîi mãsurãtori ale nivelului de radiatii, luînd ca reper datele determinate în zona centralã a satului. Pe pãsune nu au fost semnalate variatii semnificative ale nivelului de unde alfa, beta sau gamma. „Am fãcut mãsurãtori ale radioactivitãtii, atît pe cercuri cît si în interiorul sau în exteriorul acestora. Nivelul este normal, pe alocuri chiar mai mic în cîmp decît în vatra satului. Oricum, nu am mai întîlnit asa ceva, este o realã curiozitate“, a declarat Neculai Andrei Neagu, consilier în cadrul APM Neamt. Acesta, alãturi de colegul sãu, Cristian Podoleanu, au prelevat probe de sol si de vegetatie atît din zonele afectate de misteriosul fenomen cît si de pe pãsunea „normalã“. „Interesant este cã nu au fost descoperite urme de produse petroliere. Oricum, probele luate de cãtre noi vor fi analizate în laboratorul de specialitate“, a mai mentionat Neculai Andrei Neagu. Fãrã sã ofere titlul de certitudine, specialistii APM au lansat o ipotezã care ar fi plauzibilã din punct de vedere stiintific, însã greu de imaginat din punct de vedere al logicii actiunilor umane. Uscarea vegetatiei ar fi putut fi provocatã de un îngrãsãmînt chimic, de genul azotatului de amoniu, de exemplu, vãrsat în cantitãti mai mari decît doza normalã. Întrebarea este cine si de ce ar fi fãcut acest lucru, mai ales în forme geometrice aproape perfecte? Sãtenii din Trifesti nu au altã optiune decît sã se scarpine în crestet si sã lanseze fel de fel de „scenarii“. Cu atît mai mult cu cît gluma se îngroasã. Analizele de laborator efectuate la APM Neamt au reliefat cã vegetatia nu s-a uscat din cauza îngrãsãmintelor chimice în exces, continutul de azot în sol fiind normal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending