Contactează-ne

Actualitate

Mircea Răsvan Ciacâru – o viaţă închinată Artei, expoziţie la Biblioteca Judeţeană Nemţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea are loc în perioada 4 - 15 iulie 2022, în Sala Cupola ■ lucrării provin din mai multe colecţii ■ expoziţia este inclusă în Proiectul „Să ne cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“ Neamţ organizează expoziţia „Mircea Răsvan Ciacâru – o viaţă închinată Artei“, în memoria profesorului, restauratorului şi artistului plasic.

Manifestarea are loc în Sala Cupola a instituţiei de cultură în perioada 4 – 15 iulie 2022. Lucrările provin din colecţiile Muzeului de Artă Piatra Neamţ, CAR Pensionari Piatra Neamţ, Biblioteca Judeţeană Neamţ, Marius Tiţa, Cristian Diaconu, Constantin Tomşa, Tincuţa şi Emil Neagoie, Cecilia şi Valentin Andrei, Matei Kirileanu, Liliana şi Cristian Mungiu, Irina şi Maria-Rucsandra Nechita.

Vernisajul va avea loc luni, 4 iulie, cu începere de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de criticul de artă Marius Tiţa, din Bucureşti, prietenul regretatului artist. Manifestarea este inclusă în cadrul Proiectului „Să ne cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

„Un autoportret emblematic, foarte solicitat, pe care ajutorul, regretatul pictor Mircea Răsvan Ciacâru, l-a vrut în colecţia mea. Dureros îmi dau seama, acum, că şi-a dorit ca prietenia noastră să continue, vie, şi după ce el nu va mai fi. Alături de prietenii din Piatra Neamţ, sînt martorul unei vieţi şi al unei opera deosebile, ale celui ce-a fost născut într-o zi de 9 iulie, maestrul Mircea Răsvan Ciacâru“, a spus Marius Tiţa despre autoportretul care se regăseşte pea afişul expoziţiei.

Evenimentul va fi întregit de un moment muzical susţinut de Carla Boroianu-Botez şi Chiara Cipolletta (Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, prof. Iulian Stoica) la chitară. Mircea Răsvan Ciacâru s-a născut în ziua de 9 iulie 1946, la Cluj Napoca. A absolvit cursurile primare, cele gimnaziale şi Facultatea de Arte Plastice (1973), toate la Timişoara.

Repartizat în judeţul Neamţ (1973), a predat la şcollie din Bălţăteşti şi Negreşti, apoi la Şcoala Populară de Artă, pînă în 1981, cînd s-a transferat la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, ca muzeograf restaurator. Lucrări semnate de Mircea Răsvan Ciacâru se regăsesc în colecţii particulare din Bucureşti, Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda, Rusia, Franţa Israel, Italia. Mircea Răsvan Ciacâru a trecut la acele veşnice pe 3 martie 2020.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea

Actualitate

PNL Neamț: ”Solicităm demiterea șefului DRDP Iași, pentru întârzierea nejustificată a lucrărilor de la podul Horia”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Șefii PSD Neamț, Ionel Arsene, Adrian Niță și Daniel Harpa sunt obligați să acționeze urgent și să ia toate măsurile pentru demiterea șefului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Mugurel Laicu, instalat în această funcție cu sprijinul lor. Dacă nu o vor face, înseamnă că sunt complici la bătaia de joc care persistă de o bună perioadă la Roman, de când au început lucrările la podul de la Horia.

Deloc complexe, aceste lucrări puteau fi executate în lunile iunie, iulie, septembrie sau chiar octombrie, nicidecum acum, în luna august, când foarte mulți romașcani și locuitori din Zona Metropolitană Roman s-au întors acasă. Chiar și în aceste condiții, la podul de la Horia se lucrează anevoios, în ritm de melc, cu câte doi, trei muncitori. O soluție simplă ar fi fost organizarea lucrărilor în timpul nopții, atunci când valorile de trafic sunt mult scăzute. Din nefericire, nu se întâmplă acest lucru, aspect  care demonstrează disprețul fățiș al directorului DRDP Iași și al PSD Neamț față de romașcani.

Și mai jignitor este faptul că, așa după cum recunoaște într-o postare pe o rețea de socializare, Mugurel Laicus-a aflat zilele trecute în județul Neamț, unde altfel decât la baronașul PSD, Daniel Harpa, la Tg. Neamț, însoțit de prefectul marionetă, Adrian Niță. Ulterior, excursia a continuat la Girov și Poiana Largului, pentru poze și relaxare. Considerăm că dacă tot s-a aflat în județul Neamț, avea datoria să vină să vadă cum se lucrează la podul de la Horia și să ia măsuri pentru urgentarea lucrărilor. Cum nu s-a deplasat la Roman, considerăm că această atitudine demonstrează slugărnicie față de șefii PSD Neamț cărora nu le pasă de romașcani.

În concluzie, această bătaie de joc trebuie să ia sfârșit, iar lucrările finalizate cât mai rapid. Un prim pas este demiterea lui Mugurel Laiș, incompetentul director al DRDP Iași, după care ar trebui să urmeze scuze publice din partea lui Ionel Arsene, Daniel Harpa și Adrian Niță adresate romașcanilor și celor din împrejurimi.

George Lazăr, președinte PNL Neamț

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Citește știrea

Actualitate

Vacanţă în siguranţă. Ce subiecte au fost abordate de poliţişti în disciţiile cu copiii din tabăra de la Oglinzi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la întîlnirea cu oameni legii au participat circa 150 de copii şi adulţi ■ astfel de acţiuni vor avea loc pe toată durata vacanţei mari ■

Poliţiştii din cadul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, cei ai Serviciului Rutier Neamţ şi specialişti ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, au desfăşurat activităţi preventive în tabăra pentru copii de la Oglinzi. Acţiunea a avut loc pe 9 august 2022. Circa 150 de copii şi adulţi au primit informaţii despre formarea comportamentului rutier responsabil.

Asta pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie pentru prevenirea producerii evenimentelor în rîndul copiilor. Prin exemple şi situaţii concrete, poliţiştii au expus modalităţi de prevenire a victimizării şi noţiuni legate de traficul de substanţe interzise, urmărind conştientizarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanţe psioactive.

„Este esenţial ca adolescenţii să ştie să spună «NU» în faţa unor propuneri care pot părea tentante. Astfel, aceştia evită alegerile neinspirate şi vor fi protejaţi de multe riscuri“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Pentru ca un copil să respecte regulile, trebuie să vadă acest model în comportamentul adulţilor.

Întrebarea firească pe care şi-o pun copiii este „De ce eu să mă comport aşa, dacă cei mari nu o fac?“. Iată cum putem să îi facem pe copii să se simtă în siguranţă. Indiferent de comportamentul celor mici, aceştia au nevoie de atenţie şi afecţiune. Este mportant să-i ascultăm, pentru a le afla nevoile, dorinţele, gîndurile şi sentimentele. Toate acestea vor duce la realizarea unei mai bune comunicări.

Copilul va cîştiga astfel încrederea în părinţi şi va şti că, ori de cîte ori va ave o problemă, va fi ascultat. În calitate de adulţi, sîntem exemple pentru copii, iar opiniile referitoare la alcool, tutun şi droguri îi pot influenţa puternic. Aşadar, discuţia despre droguri trebuie să facă parte din conversaţiile generale despre sănătate şi siguranţă. Activităţile oamenilor legii de informare şi prevenire se desfăşoară pe întreaga perioadă extraşcolară, în cadrul campaniei „Vacanţă în siguranţă“.

Citește știrea
AdvertisementTrending