Contactează-ne

Cultural

Mircea Diaconu, încă un îndrăgit actor plecat să ”joace în Ceruri”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunțul a fost făcut de către Teatrul Nottara și de către soția acestuia, actrița Diana Lupescu ■ Mircea Diaconu a fost răpus de cancer ■ actor, om politic, cadru didactic universitar  Mircea Diaconu face parte din ”Generația de aur” a teatrului și filmului românesc ■ pe 24 decembrie actorul ar fi împlinit 75 de ani ■

Colectivul Teatrului ”Notara” și soția acestuia, actrița Diana Lupescu  au anunțat decesul îndrăgitului actor Mircea Diaconu, răpus în ziua de 14 decembrie de un cancer de colon.

„Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați luni, 16 decembrie, între orele 11:00-16:00, la Teatrul Nottara, unde va fi depus corpul neînsuflețit al marelui actor. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai scenei și ecranului românesc, cu o carieră remarcabilă în teatru și film. Între anii 2001-2011, a fost directorul Teatrului Nottara. Transmitem condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au îndrăgit. Odihnească-se în pace!”, a transmis Teatrul Nottara.

Liliana Cojocaru, una din apropiatele familiei a notat și ea pe pagina de socializare câteva date din viața marelui actor. : ”Actorul Mircea Diaconu s-a stins din viață, astăzi 14 decembrie 2024. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun ar fi împlinit vârsta de 75 de ani. S-a născut pe 14 Decembrie 1949 la Vlădești, jud Argeș. A fost căsătorit cu actrița Diana Lupescu și au împreună doi copii”, scrie Liliana Cojocaru. Este știut că Mircea Diaconu a fost unul din marii actori contemporani, dar și un om politic de anvergură (deputat liberal și euro-parlamentar independent).

A fost  profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” din București. A fost și director a Teatrului Nottara. Din filmele în care a jucat amintim “Actorul și sălbatecii”, “Cuibul Salamandrelor”, ” Profetul, aurul și ardelenii”, “Artista, dolarii și ardelenii”, “Pruncul, petrolul și ardelenii”, “Buletin de București”,ș.a.

S-a stins din viață după o luptă cu o boală grea, cancerul. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Săftica într-un cadru restrains. De menționat și faptul că unele surse subliniază faptul că Mircea Diaconu a îndeplinit și funcția de prorector și prodecan al unor universități de prestigiu din Moldova, la Suceava și Bacău, dar și prodecan la Iași, funcție din care a coordonat o serie întreagă de doctorate, în filologie.

Conform Wikipedia Mircea Diaconu a absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC ”I.L. Caragiale” din București în 1971.O căutare pe internet arată că un C/V europass leagă numele îndrăgitului actor și de municipiul de sub Pietricica. Sursa citată precizează că în perioada 15 septembrie 1978-15 iulie 1982  Mircea Diaconu ar fi făcut studii liceale în cadrul Liceului de Filologie ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, unde a obținut și diploma de bacalaureat cu media generală 9. Aceasta este însă singura sursă care pomenește un asemenea episod din viața școlară a marelui actor.

Amintiri despre omul politic Mircea Diaconu

Ca redactor la postul de televiziune din ROM-TV subsemnata  l-am avut invitat pe marele actor în timpul campaniei electorale din 2012 , când senatorul Mircea Diaconu a venit însoțit de un ”desant” de jurnaliști din echipa  Antenei 3, în frunte cu Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Teodorescu, care veniseră la Roman  pentru a-l susține pe Liviu Brătescu, contarcandidatul Elenei Udrea, susținută de Gheorghe Ștefan și Dan Laurențiu Leoreanu, în Colegiul uninominal Roman-Ion Creangă.

Episodul este descris cu lux de amănunte, în Jurnalul campnaiei electorale din 2012 intitulat ”Pe contrasens cu favorita președintelui”, carte publicată la Editura ”Adenium” din Iași. Liviu Brătescu sugerează că întreaga campanie electorală a fost un moment dificil atât pentru candidatul Liviu Brătescu, cât și pentru moderatorii emisiunilor de la cele două posturi locale de televiziune. Ramona Cozma la CNS, fostă elevă a profesorului de istorie Liviu Brătescu și Flora Ordean, la ROM-TV, cadru didactic ca profesie de bază. Ambele moderatoare erau la fel de tensionate. La pagina 118 și în următoarele profesorul Liviu Brătescu surprinde cu exactitate atmosfera momentului. În acest context actorul politician Mircea Diaconu, părea cel mai puțin  ”încordat”  atunci când jurnaliștii încercau să-l pună în dificultate, cu întrebări mai ”acide” atât pe Liviu Brătescu cât și pe invitații săi de marcă.

Printre rânduri, autorul cărții ”Pe contasens cu favorita președintelui” e convins că în fieful PD-L de la Roman, unor jurnaliști locali le-ar fi mai greu să fie obiectivi, în condiții de campanie electorală, cu ”securea” Consiliului Național al Audiovizualului deasupra capului.

Ca om politic, Mircea  Diaconu a fost senator de Argeș în legislatura 2008-2012 și  europarlamentar independent în grupul ALDE, în mandatul 2014-2019, vicepreședinte al Comisiei de Cultură și Educație, post din care a reușit să depună o serie întreagă de proiecte culturale de mare anvergură. Rămâne memorabilă și strângerea de semnături  după ce a colindat țara cu o Dacie 1100 portocalie.

Artist de teatru, televiziune și cinematografie

Iată câteva lucruri spicuite și despre activitatea de peste 50 de ani de teatru, cinematografie a marelui actor. A debutat în 1970, la Teatrul ”Bulandar” cu ”Harfa de iarbă”, de Truman Capote.

Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul ”Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița.. În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de către Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost și primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist după Revoluție, începând cu anul 1990, pentru ca apoi să revină în teatru  abia în 2001. În calitate de manager al Teatrului Nottara, după Revoluție,, a fost implicat într-un scandal de nepotism, întrucât și-a angajat acolo propria soție, pe Diana Lupescu, lucru relatat de presă pe larg. Actrița Diana Lupescu funcționa pe post de regizor artistic gradul I, și a fost remunerată, conform Wikipedia, din fondurile teatrului pe contracte ce implică drepturi de autor. După un proces îndelungat, a fost găsit, însă,  nevinovat.

Pe scena  Teatrului Bulandra a mai jucat în ”Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), ”A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), ”Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), ”Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: ”Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), ”Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), ”Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), ”Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi (”Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti (”Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic. Din bogata sa filmografie Wiukipedia menţionează ”Nunta de piatră” (r. Mircea Veroiu/Dan Piţa, 1971), ”Actorul şi sălbaticii” (r. Manole Marcus, 1974), ”Mere roşii” (r. Alexandru Tatos, 1976), ”Vânătoare de vulpi” (r. Mircea Daneliuc, 1980), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (r. Lucian Pintilie, 1982), ”Asfalt tango” (r. Nae Caranfil, 1996), ”Filantropica” (r. Nae Caranfil, 2001), ”Legături bolnăvicioase” (r. Tudor Giurgiu, 2004), ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (r. Cătălin Mitulescu, 2006), ”Ticăloşii” (r. Şerban Marinescu, 2007), ”Tache” (r. Igor Cobileanski, 2008) şi multe altele. Mircea Diaconu face parte din distribuţia filmului ”Caravana Cinematografică”, în regia lui Titus Muntean, care a fost prezentat publicului din România în prima zi a Festivalului de Film Transilvania, pe 28 mai 2010. Actorul a jucat alături de Horaţiu Mălăele, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Jean Constantin, Cătălina Grama (Jojo), Cristi Iacob, Mihai Bendeac şi în comedia ”Poker” (2010), în regia lui Sergiu Nicolaescu.

A desfăşurat şi o intensă activitate publicistică şi jurnalistică. În 1977, a debutat în literatură, cu volumul ”Şugubina” (premiat de Uniunea Scriitorilor), urmat de ”La noi când vine iarna” (1980) şi ”Scaunul de pânză al actorului” (eseu,1985). A avut o rubrică în revista Cinema.

  • Mircea Diaconu a primit, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă, la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, desfăşurat între 15 şi 21 aprilie, la Cinema Studio. A fost decorat de președintele României cu Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Ofițer (1 decembrie 2000), pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”,

A fost și membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între anii 1998 şi 2002 fiind unul dintre cei mai echilibrați lucrători ai hulitei instituții..

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending