Actualitate
Ministrul Educației și problema telefoanelor mobile în școli

■ după apariția pe rețelele de socializare a unor filmulețe realizate în timpul orelor, ministrul a reamintit managerilor de școli că modul de folosire a telefoanelor este reglementat ■ în Neamț s-a decis că mobilele să fie lăsate, la intrarea la cursuri, în cutii speciale ■ nu au apărut incidente ■
Apariția pe rețelele de socializare a unor filmulțe realizate în câteva școli din țară, în care se vede cum în timp ce profesorii predau o parte dintre elevi folosesc telefonul mobil, pentru a transmite live pe Tik-Tok debandada din sala respectivă de curs, l-a determinat pe ministrul Educației, Daniel David, să reacționeze.
Acesta crede că nu Ministerul Educației trebuie să ia măsuri, ci managementul fiecărei unități școlare. După intervenția oficialului la o emisiunea de la Antena 3, pe site-ul instituției a apărut, în cursul zilei de joi, 20 ianuarie 2025, un comunicat de presă în care se recomandă inspectoratelor și școlilor să ia măsurile legale, impuse de actele normative în vigoare.
„Pornind de la o serie de sesizări și cazuri publice pe tema interferenței unor activități în școală, care perturbă desfășurarea, în bune condiții, a procesului didactic, Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii, privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalităților de implementare a acestora.
Scopul e protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, se precizează în comunicatul MEC, care reamintește dascălilor că, în ceea ce privește folosirea telefoanelor, există norme subsecvente, care prevăd că este interzisă utilizarea lor în timpul orelor de curs, cu execpția situațiilor în care sunt folosite, cu acordul profesorilor, în scop educațional.
Ministrul a reamintit: „Toți actorii sistemului: elevi, profesori, părinți, trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul telefoanelor, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală, însă în spiritul practicilor psihopedagocice și al reglementărilor existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora, pentru a ajuta când e cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”.
Inspectorul școlar general adjunct, Dana Păiuș, a declarat că în județul Neamț a fost discutată în ședințele cu directorii această problemă și că s-a convenit cu aceștia, ca la intrarea în sălile de clasă telefoanele să fie lăsate într-un dulap special amenajat, se iau la terminarea orelor și că, până la ora aceasta, nu au fost sesizate nici un fel de incidente.

-
Prima pagină6 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima paginăo săptămână,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz