Contactează-ne

Actualitate

Ministrul Agriculturii, la Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „vom avea la dispoziție miliarde de euro pentru modernizare și pentru promovarea produselor locale”, a declarat ministrul Adrian Oros

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a aflat, joi, 12 noiembrie, în vizită de lucru în județul Neamț, unde a stat de vorbă cu mai mulți fermieri și agricultori. În cadrul unei conferințe de presă, a anunțat o serie de măsuri importante pentru cei care lucrează în domeniu, poate cea mai importantă fiind aceea că fermierii vor avea la dispoziție fonduri europene pentru a face performanță.

“Doar 20% din piețe sunt închise. Ne-am asumat această decizie, care este una nepopulară, dar era necesară pentru că – pentru noi – este mai importantă protecția sănătății oamenilor, decât interesul electoral. Eu sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles acest lucru, iar a doua sau a treia zi când s-au dus la piață, au văzut că funcționează, iar în cele închise s-au găsit soluții alternative. Decizia a fost luată pentru o perioadă scurtă. Mi-am cerut scuze pentru că am provocat neplăceri.

Cât despre această problemă a produselor românești, tot politicienii socialiști sunt cei care prin legea 28 au anulat măsurile din Legea 321, a produselor românești. Pe lângă acea măsură (de a vinde produse românești în proporție de peste 50% în magazine), prin care ne atrăgeam infringement, au scos alte două lucruri importante (cei care vor pot să se uite la ședința din data de 4 februarie a Comisiei de Agricultură, de la Camera Deputaților) au scos reducerea termenele de plată și au reintrodus taxele ascunse.

În ceea ce privește fondurile europene, în urma negocierilor de la Bruxelles am obținut aproape tot ce și-au dorit fermierii:

–         se menține sprijinul cuplat voluntar, atât în sectorul zootehnic cât și în cel vegetal

–         ajutor național tranzitoriu: am schimbat data de referință, anul de referință, pentru că într-un mod total aiurea se dădeau subvenții pentru bovine, pentru animale care nu mai existau din 2013. Am reușit și modificarea acestui regulament

–         am decis să nu facem plafonare, pentru a nu îi afecta pe fermierii mai mari care au făcut investiții și au rate la bănci, dar am găsit soluția pentru micii fermieri: plata redistributivă, care există și acum, dar o vom face într-o proporție mai mare. O să luăm 20% din anvelopă, pentru ca fermele mici și mijlocii să fie ferme comerciale și să rămână pe piață

–         green Deal – Se vor aloca 20% din plățile directe, dar avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru că era pericol mare la aceste scheme mediu și climă. Exista riscul să pierdem bani: 400 milioane de euro, anual. Am  negociat să avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru a scrie acele eco – scheme

–         mai avem 21,5 miliarde,să vedem cum îi prioritizăm,  ca să consolidăm fermele mici, de familie, care sunt aproape 800.000.

–         bani să consolidăm piața publică locală, iar asta nu se reduce doar la un spațiu închis sau deschis. La consolidarea pieței publice locale, sunt miliarde de euro care au fost neglijate până acum. Am modificat ordinul, pentru ca orice ales local să poată face achiziții publice pentru producătorii locali. În caietul de sarcini, se poate prevedea faptul că aceste produse necesare la nivel local vor fi luate de la producătorii locali.

–         la 1 decembrie, vom semna contractul pentru Rețeaua națională preluare, depozitare, procesare, distribuție și promovare a producătorilor locali – aici avem 750 milioane de euro, bani din Programul de Reziliență.

–         am încercat să ajutăm fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. La rectificarea de buget o să dăm diferența. Am dat până acum 82%,celor ale căror culturi de toamnă au fost afectate. La culturile de primăvară, fiind afectate 1,2 milioane hectare, o să facem și pentru acești fermieri aceste despăgubiri, pentru că așa este corect

–         tot prin Mecanismul de Reziliență  o să avem fonduri pentru aplicarea strategiei de gestionare a apei, să refacem sistemul de irigații vechi și să îl extindem, dar și sistemul de drenare, pentru lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire deșertificare și extindere sistem anti – grindină. Suma totală alocată este de 6,5 miliarde de euro

–         în această perioadă se dau avansurile. În data 30 noiembrie cred că se finalizează plățile către toată lumea, iar 87% din avansuri sunt deja plătite de cei de la APIA

–         începând din 25 noiembrie, tot prin APIA, o să plătim toate acele măsuri de sprijin cauzate de evoluția COVID. Fermierii știu, s-au înscris. Vor fi plăți pentru cei din sectoarele creștere bovine, ovine, apicultură, porc pasăre, cei din sectorul vegetal.

–         noi suntem în stadiul în care am primit de la Bruxelles observații pe ceea ce am propus. Noi am creionat prioritățile pe care le avem să finanțăm agricultura în următorii 7 ani.

Vreau să transmit că suntem alături de agricultori, de producători, pentru căne dorim ca toți consumatorii să aibă parte de hrană de calitate” a declarat ministrul agriculturii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Actualitate

Dezinfectant pentru mîini, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit pe piaţă falsuri grosolane

Firmele care oferă la vînzare dezinfectant pentru mîini vor fi supuse unor controale amănunţite. Măsura a fost luată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce pe piaţă au fost descoperite falsuri grosolane.

Mai exact, la unii comercianţi au fost descoperite sticluţe cu apă de toaletă care, peste eticheta originală, aveau aplicate etichete noi, care atestau în fals că ar fi recipiente cu dezinfectatnt pentru mîini.

„În urma unei acţiuni de supraveghere a pieţei desfăşurata de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe raza municipiului Bucureşti, au fost găsite la comercializare produse sub marca «Kolonya – eau de cologne», prezentate drept «dezinfectant de mîini”, conform unui comunicat ANPC. Ca atare, de la mijlocul lunii februarie 2021, ANPC a dispus structurilor teritoriale un control pe această temă. Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vînzare produsul „Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfaţişa publicului drept „dezinfectant de mîini”.

Fapta constatată încalcă prevederile Legii 363/2007 art. 6 alin.1 lit.b, fiind o practică înşelătoare. S-a dispus operatorului economic încetarea practicii neloiale, în conformitate cu art. 13 din Legea 363/2007, precum şi aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei.

ANPC anunţă că va reveni cu datele finale ale controlului pe această temă, la nivelul întregii ţări, şi îi asigură încă o dată pe consumatori că supraveghează cu atenţie şi permanent piaţa, astfel încît să împiedice orice posibilă încălcare a drepturilor lor, în timpul actului comercial, de către operatorii economici.

Citește știrea

Actualitate

Cazul crimei din spital, este aşteptat verdictul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au încheiat procesul, iar sentinţa va fi dată de 9 martie ■ Dumitru Patriche a fost judecat pentru omor calificat după ce şi-a ucis soţia ■ crima a avut loc în biroul victimei de la Spitalul Judeţean ■ pedeapsa maximă este de 25 de ani de detenţie ■ familia cere daune de un milion de euro şi 10.000 de lei ■

La aproape un an distanţă de la data trimiterii în judecată, procesul crimei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a luat sfîrşit. La ultima înfăţişare, una care a avut loc pe 24 februarie 2021, judecătorii din cadrul Tribunalului Neamţ au scos dosarul în pronunţare urmînd ca aceasta să aibă loc pe 9 martie 2021.

Inculpatul, Dumitru Sebastian Patriche, a fost judecat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat după ce, pe 10 ianuarie 2020, în jurul orei 16:30 şi-a ucis soţia în biroul de la spital. Procurorii au reţinut ca circumstanţă agravantă premeditarea, iar în cazul în care inculpatul va fi găsit vinovat riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

De menţionat este faptul că familia victimei, respectiv două persoane – fiul şi o rudă, sînt părţi civile în procesul penal şi cer de la ucigaş 10.000 de lei cu titlu de daune morale şi un milion de euro cu titlu de daune morale. Victima, Anca Daniela Patriche, în vîrstă de 49 de ani, era asistentă şefă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, la Secţia Chirurgie. Tocmai promovase concursul pentru postul de director de îngrijiri medicale a instituţiei spitaliceşti, dar nu apucase să ia în primire noile atribuţii.

Cu cîteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie, în oraş. Cert este că se temea de el pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda şi i-a rugat să o însoţească cu maşina cînd ieşea în oraş. Mergeau cu ea la cumpărături, o duceau şi o aduceau de la şcoală, sau de la muncă.

Singurul loc unde Anca Patriche a crezut că nu are nevoie de protecţie a fost la serviciu, adică acolo unde a fost ucisă cu o ploaie de lovituri de cuţit, care i-au secţionat pachetul vascular de la gît ceea ce a provocat o hemoragie care nu a mai putut fi oprită şi a dus în cel mai scurt timp la deces. Colegii nu au mai putut face nimic, iar ucigaşul a aşteptat să sosească anchetatorii să-l reţină.

Din cauza stării psihice în care era, procurorul de caz a decis să-l audieze cîteva zile mai tîrziu. Pe 14 ianuarie, bărbatul de 50 de ani a dat cu subsemnatul şi şi-a admis vina, la fel cum a făcut-o şi în ziua faptei. La audierile iniţiale, Patriche a susţinut că ar fi venit la locul ei de muncă al soţiei să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale, însă anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de circa 20 de centimetri.

Tensiunile dintre soţi au fost alimentate de faptul că bărbatul nu a avut de lucru o perioadă de timp, ceea ce a generat frustrări, iar mai apoi violenţe, din cauza cărora femeia a intentat divorţ. Sebastian Dumitru Patriche fusese anterior atacului slujitor voluntar la biserica Întîmpinarea Domnului din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi palimar, ajutînd la diverse acţiuni ale parohiei. De cîteva luni nu mai venise la biserică, pînă la data omorului fiind agent de pază la un supermarket. Pe parcursul urmării penale inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări şi a avut reprezentarea faptei.

Citește știrea

Trending