Contactează-ne

Actualitate

Ministrul Agriculturii, la Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „vom avea la dispoziție miliarde de euro pentru modernizare și pentru promovarea produselor locale”, a declarat ministrul Adrian Oros

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a aflat, joi, 12 noiembrie, în vizită de lucru în județul Neamț, unde a stat de vorbă cu mai mulți fermieri și agricultori. În cadrul unei conferințe de presă, a anunțat o serie de măsuri importante pentru cei care lucrează în domeniu, poate cea mai importantă fiind aceea că fermierii vor avea la dispoziție fonduri europene pentru a face performanță.

“Doar 20% din piețe sunt închise. Ne-am asumat această decizie, care este una nepopulară, dar era necesară pentru că – pentru noi – este mai importantă protecția sănătății oamenilor, decât interesul electoral. Eu sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles acest lucru, iar a doua sau a treia zi când s-au dus la piață, au văzut că funcționează, iar în cele închise s-au găsit soluții alternative. Decizia a fost luată pentru o perioadă scurtă. Mi-am cerut scuze pentru că am provocat neplăceri.

Cât despre această problemă a produselor românești, tot politicienii socialiști sunt cei care prin legea 28 au anulat măsurile din Legea 321, a produselor românești. Pe lângă acea măsură (de a vinde produse românești în proporție de peste 50% în magazine), prin care ne atrăgeam infringement, au scos alte două lucruri importante (cei care vor pot să se uite la ședința din data de 4 februarie a Comisiei de Agricultură, de la Camera Deputaților) au scos reducerea termenele de plată și au reintrodus taxele ascunse.

În ceea ce privește fondurile europene, în urma negocierilor de la Bruxelles am obținut aproape tot ce și-au dorit fermierii:

–         se menține sprijinul cuplat voluntar, atât în sectorul zootehnic cât și în cel vegetal

–         ajutor național tranzitoriu: am schimbat data de referință, anul de referință, pentru că într-un mod total aiurea se dădeau subvenții pentru bovine, pentru animale care nu mai existau din 2013. Am reușit și modificarea acestui regulament

–         am decis să nu facem plafonare, pentru a nu îi afecta pe fermierii mai mari care au făcut investiții și au rate la bănci, dar am găsit soluția pentru micii fermieri: plata redistributivă, care există și acum, dar o vom face într-o proporție mai mare. O să luăm 20% din anvelopă, pentru ca fermele mici și mijlocii să fie ferme comerciale și să rămână pe piață

–         green Deal – Se vor aloca 20% din plățile directe, dar avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru că era pericol mare la aceste scheme mediu și climă. Exista riscul să pierdem bani: 400 milioane de euro, anual. Am  negociat să avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru a scrie acele eco – scheme

–         mai avem 21,5 miliarde,să vedem cum îi prioritizăm,  ca să consolidăm fermele mici, de familie, care sunt aproape 800.000.

–         bani să consolidăm piața publică locală, iar asta nu se reduce doar la un spațiu închis sau deschis. La consolidarea pieței publice locale, sunt miliarde de euro care au fost neglijate până acum. Am modificat ordinul, pentru ca orice ales local să poată face achiziții publice pentru producătorii locali. În caietul de sarcini, se poate prevedea faptul că aceste produse necesare la nivel local vor fi luate de la producătorii locali.

–         la 1 decembrie, vom semna contractul pentru Rețeaua națională preluare, depozitare, procesare, distribuție și promovare a producătorilor locali – aici avem 750 milioane de euro, bani din Programul de Reziliență.

–         am încercat să ajutăm fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. La rectificarea de buget o să dăm diferența. Am dat până acum 82%,celor ale căror culturi de toamnă au fost afectate. La culturile de primăvară, fiind afectate 1,2 milioane hectare, o să facem și pentru acești fermieri aceste despăgubiri, pentru că așa este corect

–         tot prin Mecanismul de Reziliență  o să avem fonduri pentru aplicarea strategiei de gestionare a apei, să refacem sistemul de irigații vechi și să îl extindem, dar și sistemul de drenare, pentru lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire deșertificare și extindere sistem anti – grindină. Suma totală alocată este de 6,5 miliarde de euro

–         în această perioadă se dau avansurile. În data 30 noiembrie cred că se finalizează plățile către toată lumea, iar 87% din avansuri sunt deja plătite de cei de la APIA

–         începând din 25 noiembrie, tot prin APIA, o să plătim toate acele măsuri de sprijin cauzate de evoluția COVID. Fermierii știu, s-au înscris. Vor fi plăți pentru cei din sectoarele creștere bovine, ovine, apicultură, porc pasăre, cei din sectorul vegetal.

–         noi suntem în stadiul în care am primit de la Bruxelles observații pe ceea ce am propus. Noi am creionat prioritățile pe care le avem să finanțăm agricultura în următorii 7 ani.

Vreau să transmit că suntem alături de agricultori, de producători, pentru căne dorim ca toți consumatorii să aibă parte de hrană de calitate” a declarat ministrul agriculturii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending