Contactează-ne

Actualitate

Ministrul Agriculturii, la Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „vom avea la dispoziție miliarde de euro pentru modernizare și pentru promovarea produselor locale”, a declarat ministrul Adrian Oros

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a aflat, joi, 12 noiembrie, în vizită de lucru în județul Neamț, unde a stat de vorbă cu mai mulți fermieri și agricultori. În cadrul unei conferințe de presă, a anunțat o serie de măsuri importante pentru cei care lucrează în domeniu, poate cea mai importantă fiind aceea că fermierii vor avea la dispoziție fonduri europene pentru a face performanță.

“Doar 20% din piețe sunt închise. Ne-am asumat această decizie, care este una nepopulară, dar era necesară pentru că – pentru noi – este mai importantă protecția sănătății oamenilor, decât interesul electoral. Eu sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles acest lucru, iar a doua sau a treia zi când s-au dus la piață, au văzut că funcționează, iar în cele închise s-au găsit soluții alternative. Decizia a fost luată pentru o perioadă scurtă. Mi-am cerut scuze pentru că am provocat neplăceri.

Cât despre această problemă a produselor românești, tot politicienii socialiști sunt cei care prin legea 28 au anulat măsurile din Legea 321, a produselor românești. Pe lângă acea măsură (de a vinde produse românești în proporție de peste 50% în magazine), prin care ne atrăgeam infringement, au scos alte două lucruri importante (cei care vor pot să se uite la ședința din data de 4 februarie a Comisiei de Agricultură, de la Camera Deputaților) au scos reducerea termenele de plată și au reintrodus taxele ascunse.

În ceea ce privește fondurile europene, în urma negocierilor de la Bruxelles am obținut aproape tot ce și-au dorit fermierii:

–         se menține sprijinul cuplat voluntar, atât în sectorul zootehnic cât și în cel vegetal

–         ajutor național tranzitoriu: am schimbat data de referință, anul de referință, pentru că într-un mod total aiurea se dădeau subvenții pentru bovine, pentru animale care nu mai existau din 2013. Am reușit și modificarea acestui regulament

–         am decis să nu facem plafonare, pentru a nu îi afecta pe fermierii mai mari care au făcut investiții și au rate la bănci, dar am găsit soluția pentru micii fermieri: plata redistributivă, care există și acum, dar o vom face într-o proporție mai mare. O să luăm 20% din anvelopă, pentru ca fermele mici și mijlocii să fie ferme comerciale și să rămână pe piață

–         green Deal – Se vor aloca 20% din plățile directe, dar avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru că era pericol mare la aceste scheme mediu și climă. Exista riscul să pierdem bani: 400 milioane de euro, anual. Am  negociat să avem la dispoziție 2 ani de învățare, pentru a scrie acele eco – scheme

–         mai avem 21,5 miliarde,să vedem cum îi prioritizăm,  ca să consolidăm fermele mici, de familie, care sunt aproape 800.000.

–         bani să consolidăm piața publică locală, iar asta nu se reduce doar la un spațiu închis sau deschis. La consolidarea pieței publice locale, sunt miliarde de euro care au fost neglijate până acum. Am modificat ordinul, pentru ca orice ales local să poată face achiziții publice pentru producătorii locali. În caietul de sarcini, se poate prevedea faptul că aceste produse necesare la nivel local vor fi luate de la producătorii locali.

–         la 1 decembrie, vom semna contractul pentru Rețeaua națională preluare, depozitare, procesare, distribuție și promovare a producătorilor locali – aici avem 750 milioane de euro, bani din Programul de Reziliență.

–         am încercat să ajutăm fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. La rectificarea de buget o să dăm diferența. Am dat până acum 82%,celor ale căror culturi de toamnă au fost afectate. La culturile de primăvară, fiind afectate 1,2 milioane hectare, o să facem și pentru acești fermieri aceste despăgubiri, pentru că așa este corect

–         tot prin Mecanismul de Reziliență  o să avem fonduri pentru aplicarea strategiei de gestionare a apei, să refacem sistemul de irigații vechi și să îl extindem, dar și sistemul de drenare, pentru lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire deșertificare și extindere sistem anti – grindină. Suma totală alocată este de 6,5 miliarde de euro

–         în această perioadă se dau avansurile. În data 30 noiembrie cred că se finalizează plățile către toată lumea, iar 87% din avansuri sunt deja plătite de cei de la APIA

–         începând din 25 noiembrie, tot prin APIA, o să plătim toate acele măsuri de sprijin cauzate de evoluția COVID. Fermierii știu, s-au înscris. Vor fi plăți pentru cei din sectoarele creștere bovine, ovine, apicultură, porc pasăre, cei din sectorul vegetal.

–         noi suntem în stadiul în care am primit de la Bruxelles observații pe ceea ce am propus. Noi am creionat prioritățile pe care le avem să finanțăm agricultura în următorii 7 ani.

Vreau să transmit că suntem alături de agricultori, de producători, pentru căne dorim ca toți consumatorii să aibă parte de hrană de calitate” a declarat ministrul agriculturii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Informare de vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea este valabilă pînă pe 14 mai, la ora 21:00 ■ sînt anunţate manifestări de instabilitate atmosferică ■

Se strică vremea şi Administraţia de Meteorologie a emis o informare valabilă pentru toată ţara, în perioada 12 mai, ora 16:00 pînă vineri, 14 mai, ora 21:00. Se anunţă manifestări de instabilitate atmosferică, furtuni cu intensificări de vînt, tunete şi fulgere, probabil şi ceva grindină.

„Vor fi perioade în care instabilitatea va fi accentuată, la început în sud-vestul şi vestul ţării, apoi şi în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25-30 l/mp“, conform ANM.

Ieri, 12 mai, la ora 11:00 termometrele indicau 19 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca unde erau 10 grade. Temperatura resimţită era mai mare, 23 de grade în teritoriu şi 11 grade pe munte. Pe Ceahlău, stratul de zăpadă mai măsoară doar 20 de centimetri. Cea mai rece zi din această săptămînă va fi astăzi, 13 mai, iar previziunile arată că că la amiază nu vor fi mai mult de 17 grade.

Ne putem aştepta la furtuni cu descărcări electrice şi intensificări de vînt, posibil şi ceva grindină, fenomene ce sînt aşteptate îndeosebi în a doua parte a zilei. Minima nocturnă rămîne cantonată la pragul de 9 grade. În ultima zi lucrătoare a acestei săptămîni sînt aşteptate din nou precipitaţii. În schimb, se face mai cald, iar maxima saltă la valoarea de 20 de grade. Şi noaptea va fi mai blîndă, iar minima ajunge la 10 grade.

Regimul termic se apreciază şi pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, la jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Din păcate nu scăpăm de precipitaţii şi din nou sînt anunţate furtuni cu intensificări de vînt. Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 9 grade. Duminică, 16 mai, din nou se schimbă vremea.

În prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 19 grade şi sînt aşteptate ploi mai după amiază. Noaptea va fi însă ceva mai caldă, iar meteorologii anunţă o maximă de 10 grade. De menţionat este faptul că dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare va fi mai rece, cu maxime diurne între 16 şi cel mult 18 grade, însă sînt aşteptate precipitaţii cam în fiecare zi. Minimele nocturne pleacă de la 9 grade şi se opresc pe la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului. În pas cu moda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o altă cronică intitulată „În pas cu moda“, care aduce în discuţie, cu fină ironie, o altă tară a societăţii post-decembriste, legată de zicătoarea: „Ce porţi lele chelbe-n cap? Păi, dacă-i modă ce să fac?“. O radiografie subtilă nu doar a modei propriu-zise, ci şi a unor năravuri, precum hoţia, care a luat proporţii, ca şi fenomen, în ultimi 30 de ani şi care au dus buhul României prin lume despre „calităţile“ unor indivizi, care au prosperat economic prin nemuncă, în timp ce populaţia cinstită a ajuns în sărăcie lucie, punînd petec peste petec şi peste acestea, alt petec.

„Moda este o formă a urîţeniei atît de insuportabilă încît trebuie schimbată din şase în şase luni“. În ceea ce urmează nu voi face un istoric al modei vestimentare, ci vor arăta că victime ale acestei maladii cad nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Am cunoscut cîndva, undeva, un bărbat potrivit de statură. Dar „lung de mînă“, care purta cămăşi înflorate. Cînd au apărut acele cămăşi gri, închis, pestriţe, a purtat „sare şi piper“, că aşa se chemau.

Mai tîrziu am aflat că a purtat cîţiva ani numai dungi. Lasă că aşa îi trebuie, că nu s-a mai săturat! După aceea l-am văzut cu pantaloni de catifea raiată. Pe vremea blugilor frecaţi cu o cărămidă, ca să capete un aer de originalitate, l-am văzut cu blugi. Tot cu blugi l-am văzut şi după aceea cînd frecatul cu… cărămida nu mai era la modă.

Săptămîna trecută, undeva pe centru, dau nas în nas cu el. A trecut şi iarna materialelor înflorate. Aşa e în modă ca şi în dragoste… „On revient toujours“, numai că de astă dată înfloraţi îi erau pantalonii de pînză, un fel de compromis între lungi şi scurţi, care, cică, s-ar purta prin Bermude.

Dacă afacerile în care s-a lansat au să prospere, de bună seamă, în curînd se va îmbrăca cu haine de ultimul răcnet, cărora le va aplica petice false, ca să fie în pas cu cei ce vor purta petice justificate, la haine cumpărate pe vremea comunismului. Da, nu?!

Nota Redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Muncă la negru, sancţiuni de 142.500 lei de la ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii au descoperit cazuri de muncă fără forme legale, dar şi alte nereguli ■ în aprilie, au avut loc 12 accidente de muncă ■

Sinteza activităţii prestare de ITM pe parcursul lunii aprilie arată că au fost depistate, din nou, cazuri de muncă la negru, precum şi alte abateri, iar în perioada analizată au avut loc 12 accidente.

„Au fost efectuate 233 de controale, ocazie cu care s-au constatat 246 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 252 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, aplicîndu-se 161 de sancţiuni din care 19 amenzi în cuantum de 142.500 lei“, conform ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii au efectuat 103 controale şi evaluări la angajatori şi au constatat un număr de 106 abateri de la prevederile legale şi au dispus 112 măsuri pentru remediere. Şapte de angajatori au fost sancţionaţi cu 106 sancţiuni contravenţionale, din care 98 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 30.500 lei.

În ce priveşte evenimentele de muncă, în luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamă au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cele mai multe au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 130 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La final s-au aplicat 140 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat în total 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 112.000 lei şi 44 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr.53/2003- Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. La 4 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor. „Au fost dispuse 4 măsuri şi au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 100.000 lei (3 amenzi de 20.000 lei şi o amendă de 40.000 lei).

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sînt construcţii, comerţ, bar şi creşterea animalelor“, conform ITM Neamţ. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă 4 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

Citește știrea

Trending