Contactează-ne

Actualitate

Ministerul vrea să știe numărul de elevi cu medii peste 9,50 și al orfanilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ situația centralizată din județ a fost transmisă astăzi ■ aceasta a fost analizată și CA al ISJ Neamț ■ în județ, ISJ a raportat 5.377 elevi cu note peste 9,50 în clasele V-XI și 1.087 orfani de unul sau ambii părinți ■

Toate școlile din România sunt solicitate să comunice conducerii Ministerului Educației numărul de elevi cu medii de absolvire a clasei anterioare mai mari sau egale cu 9,50, ca și numărul elevilor orfani de unul sau de ambii părinți. Adresa este semnată de către secretarul de stat Florin Lixandru, care face și precizări referitoare la scopul unei asemenea evidențe.

„În vederea estimării bugetului pentru plata burselor, vă solicităm transmiterea numărului de elevi cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9,50 și a numărului de elevi orfani de unul sau de ambii părinți”, se arată în nota Ministerului Educației. Potrivit declarațiilor conducerii ISJ Neamț, la nivelul județului au fost centralizate datele cerute de minister.

„Există 5.377 elevi cu note peste 9,50, din care 1.201 la clasa a V-a, 998 la a VI-a, 969 la a VII-a, 885 la a VII-a, 464 la a IX-a și 860 la clasa a XI-a . Sunt 1.087 de copii orfani, de unul sau ambii părinți, respectiv  41 la clasa a V-a, 149 la a VI-a, 129 la a VII-a, 154 la a VIII-a, 100 la IX-a, 170 la a X-a, 168 la  a XI-a și 176 – a XII-a. Aceste date le-am analizat și în ședința CA de astăzi, 5 septembrie”, a precizat Florentina Luca Moisă, inspector general.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din anul școlar 2023-2024, act prin care s-a propus eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit în școlile gimnaziale și în liceu. Potrivit Edu-pedu.ro, printre noutăți ar fi faptul că dispare pragul pentru acordare a burselor de merit la gimnaziu și la liceu.

Ar putea primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția impusă în proiectul de ordin de ministru este ca viitorii bursieri să aibă media 10 la purtare. De menționat și faptul că bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, așa cum prevede noua lege.

Modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la Primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local a eliminat pragul de acordare a burselor de merit și a introdus procentul de acordare a acestora. Avocatul poporului, Renate Weber, a solicitat ministrului Ligia Deca explicații referitoare la unele măsuri din proiectul de act normativ privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la celelate burse din Legea învățământului preuniversitar.

Federația Națională a Părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit, fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, aprecindu-se că ar putea încuraja mediocritatea. Și Consiliul Național al Elevilor a elaborat un comunicat, în care atrage atenția că ar exista discordanțe, la nivelul metodologiei, în ceea ce privește calcululstimulentelor lunare și premiile care să fie luate în considerare la bursele de merit și de excelență olimpică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending