Actualitate
Mihail și Gavril: „Dumnezeu este puterea mea” și „Cine este ca Dumnezeu”
■ Monitorul urează ”La mulți ani!” tuturor sărbătoriților ■ circa un milion de români poartă aceste nume ■
În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioșii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, considerați călăuzele sufletelor către Rai și conducătorii cetelor de îngeri.
Arhanghelul Gavril, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu este puterea mea” în ebraică, este recunoscut ca mesager al veștilor bune. Tradiția spune că el le-a vestit părinților Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, nașterea acesteia și i-a transmis Maicii Domnului vestea nașterii Mântuitorului. În icoane, Gavril este reprezentat purtând un simbol divin, cum ar fi un crin sau o trâmbiță.
Numele lui Mihail se traduce prin „Cine este ca Dumnezeu”. Acesta este considerat cel dintâi dintre îngerii care s-au opus îngerilor răzvrătiți. Rolul său este de a duce rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu și este adesea înfățișat în icoane purtând o suliță îndreptată către pământ, îmbrăcat în costum de soldat. În mitologia populară, Sfinții Mihail și Gavril au roluri importante și sunt asociați cu ciclul natural al anului.
Cele mai populare nume sărbătorite cu ocazia acestei zile sunt Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela, dar există și alte derivate. Aproximativ un milion de români poartă aceste nume.
Tradiții și superstiții de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril
Se spune că Arhanghelul Mihail deține cheile Raiului și veghează asupra celor suferinzi. Dacă este rânduit ca aceștia să treacă în lumea de apoi, Mihail se află la dreapta lor, pentru a le păzi sufletul. Conform tradiției populare, în partea stângă a muribundului stă diavolul, pregătit să-i prindă sufletul. Rolul Arhanghelului Mihail este să-l protejeze, tăind capul Necuratului cu sabia sa.
De asemenea, există credința că în această zi nu este bine să se muncească, căci cei care lucrează vor avea parte de suferințe înainte de moarte. În ziua de Sf. Mihail și Gavril, berbecii sunt amestecați cu oile pentru împerechere, iar o turtă specială este aruncată printre oi. Dacă aceasta cade cu fața în sus, se consideră că oile vor avea parte de un an bun pentru fătare.
-
Actualitate15 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină6 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n