Contactează-ne

Actualitate

„Mi-aţi omorît sora”: Un deces, mustrări şi medici „obosiţi“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la exact trei luni de la moartea soţului, educatoarea Angelica Tăbăcaru, fost inspector şcolar, şi-a pierdut sora, din cauza unui accident vascular cerebral ■ deşi are propriile mustrări de conştiinţă, legate de decesul acesteia, Angelica Tăbăcaru nu ezită să facă rechizitoriul unui sistem medical bolnav ■

Viaţa cea de toate zilele rezervă unora, parcă, mai mult decît pot duce într-o existenţă de om. Este cazul cunoscutei educatoare Angela Tăbăcaru, fost redactor la CNS Roman, pe care viaţa a încercat-o greu, în ziua în care a făcut parastasul de trei luni, pentru soţul mort de o boală incurabilă şi-a pierdut şi sora, victimă a aceluiaşi sistem bolnav.

Unul în care parte din medici au ajuns să se creadă „Dumnezei, cu drept de viaţă şi de moarte“ asupra oamenilor. Dar iată relatările cutremurătoare ale celei care are într- un fel mustrări de conştiinţă, pentru că sora a plecat în Lumea celor drepţi şi din cauza ei.

„S-a împlinit exact o săptămînă (la data documentării – n.r.) de cînd sora mai mare a venit la mine, pentru că şi-a dorit foarte mult – eu n-am putut-o refuza şi regret enorm acum – şi-a dorit, repet, să stea cu mine, să plîngem împreună pe soţul meu, cumnatul pe care l-a iubit, ca şi mine enorm şi cu care se înţelegea.

Dar poate asta i-a fost hărăzit, să meargă la aşa scurt timp, acolo, Sus, la Dumnezeu, singurul care ne poate judeca“.

Asta crede acum, după tragedie şi spune că sora ei, mai mare şi mai înţeleaptă a mers acolo, să se consoleze cu cel care i-a fost cumnat, declară Angelica Tăbăcaru, care după ore şi zile lungi, grele, cu frămîntări sufleteşti de tot felul, cu remuşcări că s-a lăsat înduplecată de rugăminţile surorii, de a-i îndeplini o singură dorinţă, aceea de a mai sta împreună, fie şi pentru o oră, amintindu-şi de cel care i-a fost şi-i va rămîne cumnat.

„Se înţelegeau dintotdeauna foarte bine şi cred că o să se înţeleagă şi pe Lumea Cealaltă, la fel“, spune Angela Tăbăcaru, o finţă extrem de evlavioasă.

„Respect faţă de întreg corpul medical profesionist, dar de aici şi pînă la indiferenţa unor unor medici obosiţi e cale lungă“

Angelica Tăbăcaru se întreabă dacă nu cumva vinovaţi sînt medicii care, parcă, se cred Dumnezei, Dumnezei care au ajuns să decidă care e mai bătrîn şi mai bolnav, care trebuie lăsat să moară din această cauză şi cui trebuie să i se dea şansa de a mai trăi, pentru că a trecut prin chinurile morţii de Covid.

„Respect faţă de întreg corpul medical profesionist, pentru că ei sînt ultimii oameni de care ai nevoie în viaţă, atunci cînd situaţia o cere, dar de aici şi pînă la «INDIFERENŢA» faţă de un om aflat într-o stare critică este cale lungă! Sora mea era suferindă, dar era şi fricoasă, şi anxioasă. Însă să laşi un vîrstnic adus grav bolnav, lucru indicat şi de spusele mele şi de semnele clinice, de dovezile aduse la dosar, etc., să-l laşi, repet, în cărucior, pe un hol plin de agitaţie, cu bolnavi de tot felul, să nu-i iei o tensiunea, să nu ţii cont de faptul că draga de ea a leşinat, nu se mai ţinea pe picioare, pentru că doar nu o aduceam eu, de nebună, la spital, mi se pare sub demnitatea umană!“, spune, plină de obidă, sora decedatei.

Şi spitalul se justifică şi o face într-un limbaj cît mai tehnic, folosit de purtătoarea de cuvînt, Andreea Trifan, tocmai, crede aparţinătoarea, pentru a o timora psihologic şi a se crede, ea, singura vinovată. Şi repetă diagnosticele şi protocoalele de două ori, ca lumea să fie convinsă, unde-i „adevăratul“ vinovat. „Pe 29 noiembrie, la CPU este adusă de familie, pacienta Focşa Agripina, în vîrstă de 82 de ani, pentru o sincopă (??) la domiciliu. Din declaraţiile familiei, pacienta a prezentat o sincopă (??) şi a rămas inconştientă aproximativ 10 minute, urmată de altă sincopă (??) cu vărsătură. La ora 17.00, d-na doctor …., de pe maşina TIM SMURD, venind de la o solicitare de la Iaşi, a constatat că în garda de CPU a doamnei doctor …, este foarte aglomerat. D-na doctor … a consultat pacienta de 82 de ani, cu o patologie cardio-vasculară cunoscută. La momentul consultului pacienta era conştientă, cooperantă, avea tensiunea arterială 106/90, saturaţie oxigen 95%, afebrilă, cu modificări pulmonare ascultatorii (??). Sînt recoltate analize, se efectuează EKG, fără modificări acute. Se continuă investigaţiile cu CT, pentru că pacienta a prezentat sincopă (??) şi CT pulmonar (??) şi modificări ale examenului clinic“.

Şi comunicatul de presă, se încheie, pentru bună înţelegere, de către eventualii „cîrcotaşi“ a „vinovatului de serviciu“. „Sufăr, strig, îmi pun întrebări, nu găsesc răspuns, dar i-aş ruga pe cei din sistem, care ne omoară cu zile, să plece, să ne lase, să ne lase doar specialiştii adevăraţi şi, eventual, pe mîna leacurilor băbeşti!

Mi-aţi omorît sora, sora care a avut grijă de mine de mică, sora pe care o sunam de 3 ori pe zi să văd cum se simte, sora pe care o vizitam şi de trei ori pe săptămînă să-i duc medicamente, să o ajut în anumite situaţii grele, sora care dădea un sens vieţii mele!

Azi am înmormîntat-o şi nu-mi vine a crede! Iubea viaţa, era o luptătoare, trăia din pensioara ei, îşi revenise dintr-o răceală puternică datorată tăiatului viei în februarie, îşi făcuse aprovizionarea pentru Crăciun, pentru iarnă şi, într-o clipă, «indiferenţa unui doctor obosit» i-a tăiat aripile! În urechi îmi vîjîie strigătul ei,atunci cînd o aduceau de la CT, probabil după o cădere pe hol: „Angelica, nu mă lăsa aici, du-mă acasă!», strigăt de om neputincios şi neajutorat! I-am promis că nu o las acolo, că aştept să o iau la mine şi apoi o duc acasă, deşi acum cred că ar fi trebuit să o smulg cu tot cu cărucior“ îşi reproşează „vinovata fără vină“ şi, apoi, iar îşi reproşează, pentru a se scuza, că a fost trimisă afară, acasă şi asigurată că o vor suna!, se frămîntă Angelica Tăbăcaru.

„Să nu se mai întîmple asta, niciodată“, de asta strînge semnături

Şi da, de aceea, ea, sora celei plecate mult prea devreme la Bunul Dumnezeu, din voinţa celor care se cred, repetă, Dumnezei pe acest pămînt, unde muritori sîntem cu toţii, strînge semnături de la cei care au păţit la fel în spitalul de la Roman sau în cel „al morţii“ de la Piatra Neamţ.

Şi disculpările, poate juridic vorbind, din punct de vedere al procedurilor analizate cu sînge rece de reprezentanţii vreunei comisii de anchetă, ce trebuie să existe la nivelul fiecărui spital sau ale uneia de la Colegiul Medicilor, dacă aceasta se va decide să facă vreo reclamaţie, vor demostra contrariul. Adică faptul că „mortul şi aparţinătoarea“ sînt devină.

Da, asta pentru a-i tulbura şi mai mult îndoielile şi a o determina psihologic să renunţe la decizia de a face cumva, undeva, vreun demers omenesc, de a afla dacă şi medicii au vreo vină! Şi nu au, cum lasă aceştia să se înţeleagă, repetînd şi iar repetînd, că şi-au făcut datoria. Şi mustrările de conştiinţă, şi îndoielile, şi dorinţa de a nu face rău unor persoane nevinovate poate vor învinge şi nu se va adresa vreunei instanţe de judecată medicală sau juridică, dar întrebările, postare pe pagina de socializare a aparţinătoarei rămîn, şi nu pot să nu tulbure, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, fie măcar conştiinţa profesională, să zicem, a vreunuia din medicii aflaţi pe „lanţul lung al căii ce conduc bolnavul, în anticamera morţii, la morgă, unde rezultatul vine şi conchide sec: „a murit din cauza ACVC-ului şi al infarctului miocardic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending