Contactează-ne

Actualitate

„Mi-aţi omorît sora”: Un deces, mustrări şi medici „obosiţi“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la exact trei luni de la moartea soţului, educatoarea Angelica Tăbăcaru, fost inspector şcolar, şi-a pierdut sora, din cauza unui accident vascular cerebral ■ deşi are propriile mustrări de conştiinţă, legate de decesul acesteia, Angelica Tăbăcaru nu ezită să facă rechizitoriul unui sistem medical bolnav ■

Viaţa cea de toate zilele rezervă unora, parcă, mai mult decît pot duce într-o existenţă de om. Este cazul cunoscutei educatoare Angela Tăbăcaru, fost redactor la CNS Roman, pe care viaţa a încercat-o greu, în ziua în care a făcut parastasul de trei luni, pentru soţul mort de o boală incurabilă şi-a pierdut şi sora, victimă a aceluiaşi sistem bolnav.

Unul în care parte din medici au ajuns să se creadă „Dumnezei, cu drept de viaţă şi de moarte“ asupra oamenilor. Dar iată relatările cutremurătoare ale celei care are într- un fel mustrări de conştiinţă, pentru că sora a plecat în Lumea celor drepţi şi din cauza ei.

„S-a împlinit exact o săptămînă (la data documentării – n.r.) de cînd sora mai mare a venit la mine, pentru că şi-a dorit foarte mult – eu n-am putut-o refuza şi regret enorm acum – şi-a dorit, repet, să stea cu mine, să plîngem împreună pe soţul meu, cumnatul pe care l-a iubit, ca şi mine enorm şi cu care se înţelegea.

Dar poate asta i-a fost hărăzit, să meargă la aşa scurt timp, acolo, Sus, la Dumnezeu, singurul care ne poate judeca“.

Asta crede acum, după tragedie şi spune că sora ei, mai mare şi mai înţeleaptă a mers acolo, să se consoleze cu cel care i-a fost cumnat, declară Angelica Tăbăcaru, care după ore şi zile lungi, grele, cu frămîntări sufleteşti de tot felul, cu remuşcări că s-a lăsat înduplecată de rugăminţile surorii, de a-i îndeplini o singură dorinţă, aceea de a mai sta împreună, fie şi pentru o oră, amintindu-şi de cel care i-a fost şi-i va rămîne cumnat.

„Se înţelegeau dintotdeauna foarte bine şi cred că o să se înţeleagă şi pe Lumea Cealaltă, la fel“, spune Angela Tăbăcaru, o finţă extrem de evlavioasă.

„Respect faţă de întreg corpul medical profesionist, dar de aici şi pînă la indiferenţa unor unor medici obosiţi e cale lungă“

Angelica Tăbăcaru se întreabă dacă nu cumva vinovaţi sînt medicii care, parcă, se cred Dumnezei, Dumnezei care au ajuns să decidă care e mai bătrîn şi mai bolnav, care trebuie lăsat să moară din această cauză şi cui trebuie să i se dea şansa de a mai trăi, pentru că a trecut prin chinurile morţii de Covid.

„Respect faţă de întreg corpul medical profesionist, pentru că ei sînt ultimii oameni de care ai nevoie în viaţă, atunci cînd situaţia o cere, dar de aici şi pînă la «INDIFERENŢA» faţă de un om aflat într-o stare critică este cale lungă! Sora mea era suferindă, dar era şi fricoasă, şi anxioasă. Însă să laşi un vîrstnic adus grav bolnav, lucru indicat şi de spusele mele şi de semnele clinice, de dovezile aduse la dosar, etc., să-l laşi, repet, în cărucior, pe un hol plin de agitaţie, cu bolnavi de tot felul, să nu-i iei o tensiunea, să nu ţii cont de faptul că draga de ea a leşinat, nu se mai ţinea pe picioare, pentru că doar nu o aduceam eu, de nebună, la spital, mi se pare sub demnitatea umană!“, spune, plină de obidă, sora decedatei.

Şi spitalul se justifică şi o face într-un limbaj cît mai tehnic, folosit de purtătoarea de cuvînt, Andreea Trifan, tocmai, crede aparţinătoarea, pentru a o timora psihologic şi a se crede, ea, singura vinovată. Şi repetă diagnosticele şi protocoalele de două ori, ca lumea să fie convinsă, unde-i „adevăratul“ vinovat. „Pe 29 noiembrie, la CPU este adusă de familie, pacienta Focşa Agripina, în vîrstă de 82 de ani, pentru o sincopă (??) la domiciliu. Din declaraţiile familiei, pacienta a prezentat o sincopă (??) şi a rămas inconştientă aproximativ 10 minute, urmată de altă sincopă (??) cu vărsătură. La ora 17.00, d-na doctor …., de pe maşina TIM SMURD, venind de la o solicitare de la Iaşi, a constatat că în garda de CPU a doamnei doctor …, este foarte aglomerat. D-na doctor … a consultat pacienta de 82 de ani, cu o patologie cardio-vasculară cunoscută. La momentul consultului pacienta era conştientă, cooperantă, avea tensiunea arterială 106/90, saturaţie oxigen 95%, afebrilă, cu modificări pulmonare ascultatorii (??). Sînt recoltate analize, se efectuează EKG, fără modificări acute. Se continuă investigaţiile cu CT, pentru că pacienta a prezentat sincopă (??) şi CT pulmonar (??) şi modificări ale examenului clinic“.

Şi comunicatul de presă, se încheie, pentru bună înţelegere, de către eventualii „cîrcotaşi“ a „vinovatului de serviciu“. „Sufăr, strig, îmi pun întrebări, nu găsesc răspuns, dar i-aş ruga pe cei din sistem, care ne omoară cu zile, să plece, să ne lase, să ne lase doar specialiştii adevăraţi şi, eventual, pe mîna leacurilor băbeşti!

Mi-aţi omorît sora, sora care a avut grijă de mine de mică, sora pe care o sunam de 3 ori pe zi să văd cum se simte, sora pe care o vizitam şi de trei ori pe săptămînă să-i duc medicamente, să o ajut în anumite situaţii grele, sora care dădea un sens vieţii mele!

Azi am înmormîntat-o şi nu-mi vine a crede! Iubea viaţa, era o luptătoare, trăia din pensioara ei, îşi revenise dintr-o răceală puternică datorată tăiatului viei în februarie, îşi făcuse aprovizionarea pentru Crăciun, pentru iarnă şi, într-o clipă, «indiferenţa unui doctor obosit» i-a tăiat aripile! În urechi îmi vîjîie strigătul ei,atunci cînd o aduceau de la CT, probabil după o cădere pe hol: „Angelica, nu mă lăsa aici, du-mă acasă!», strigăt de om neputincios şi neajutorat! I-am promis că nu o las acolo, că aştept să o iau la mine şi apoi o duc acasă, deşi acum cred că ar fi trebuit să o smulg cu tot cu cărucior“ îşi reproşează „vinovata fără vină“ şi, apoi, iar îşi reproşează, pentru a se scuza, că a fost trimisă afară, acasă şi asigurată că o vor suna!, se frămîntă Angelica Tăbăcaru.

„Să nu se mai întîmple asta, niciodată“, de asta strînge semnături

Şi da, de aceea, ea, sora celei plecate mult prea devreme la Bunul Dumnezeu, din voinţa celor care se cred, repetă, Dumnezei pe acest pămînt, unde muritori sîntem cu toţii, strînge semnături de la cei care au păţit la fel în spitalul de la Roman sau în cel „al morţii“ de la Piatra Neamţ.

Şi disculpările, poate juridic vorbind, din punct de vedere al procedurilor analizate cu sînge rece de reprezentanţii vreunei comisii de anchetă, ce trebuie să existe la nivelul fiecărui spital sau ale uneia de la Colegiul Medicilor, dacă aceasta se va decide să facă vreo reclamaţie, vor demostra contrariul. Adică faptul că „mortul şi aparţinătoarea“ sînt devină.

Da, asta pentru a-i tulbura şi mai mult îndoielile şi a o determina psihologic să renunţe la decizia de a face cumva, undeva, vreun demers omenesc, de a afla dacă şi medicii au vreo vină! Şi nu au, cum lasă aceştia să se înţeleagă, repetînd şi iar repetînd, că şi-au făcut datoria. Şi mustrările de conştiinţă, şi îndoielile, şi dorinţa de a nu face rău unor persoane nevinovate poate vor învinge şi nu se va adresa vreunei instanţe de judecată medicală sau juridică, dar întrebările, postare pe pagina de socializare a aparţinătoarei rămîn, şi nu pot să nu tulbure, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, fie măcar conştiinţa profesională, să zicem, a vreunuia din medicii aflaţi pe „lanţul lung al căii ce conduc bolnavul, în anticamera morţii, la morgă, unde rezultatul vine şi conchide sec: „a murit din cauza ACVC-ului şi al infarctului miocardic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending