Contactează-ne

Actualitate

Meteorologii anunţă urgie. Temperaturi peste 30 de grade pînă la final de Cuptor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de miercuri, 20 iulie, şi pînă la final de lună, frecvent vor fi temperaturi caniculare ■ cea mai caldă zi va fi cea de duminică, 24 iulie, cînd în Moldova se anunţă pînă la 36 de grade, la umbră ■

Doar astăzi şi mîine mai avem parte de ceva răcoare, pentru că în ultima decadă a lui Cuptor va fi deosebit de cald. Meteorologii anunţă valori termice în creştere, iar în cea mai fierbinte zi, pe 24 iulie, în Moldova se vor înregistra pînă la 36 de grade, la umbră. Aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor, în perioada 18 – 31 iulie 2022, publicată de ANM.

„În primele două zile se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26…28 de grade, însă nopţile vor fi răcoroase mai ales în nordul regiunii, cu minime mediate regional, de numai 12 grade. Şi în această regiune vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar pînă la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32…34 de grade

Minimele vor fi în general de aproximativ 15…18 grade Celsius. Temperaturi mai ridicate sînt estimate pentru 24 iulie cînd media temperaturilor maxime poate ajunge la 35…36 de grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămîni. Totuşi, în perioada 24 – 31 iulie, vor fi zile în care probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Astăzi, 18 iulie, a fost plăcut din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 21 de grade la Tîrgu Neamţ, 22 de grade erau la Piatra Neamţ şi Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca se înregistrau 8 grade. Se resimţeau, la acelaşi moment, valori ceva mai mari, respectiv 12 grade pe munte, 24 de grade la Tîrg şi Roman şi 26 de grade în reşedinţa de judeţ.

Noaptea de 17/18 iulie a fost deosebit de rece, cu minime de 2,8 grade pe munte, 10,7 grade au fost la Roman, 11,5 s-au înregistrat la Tîrg şi cel mai bine a fost la Piatra cu o minimă de 12,1 grade. Confortabil din punct de vedere termic va fi şi mîine, 19 iulie, cînd va fi senin şi în zona noastră se vor înregistra 26 de grade.

După lăsarea întunericului va fi răcoros la doar 13 grade. Cu începere de miercuri, 20 iulie, revine căldura şi pe fondul unui cer absolut senin vor fi cam 29 de grade. Procesul de apreciere a regimului termic continuă şi joi, 21 iulie, cînd avem promisiunea unei maxime de 30 de grade, iar vineri, 22 iulie, se vor înregistra 31 de grade la umbră.

Se mai îmbunează şi regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de 16 grade. Soare cald va fi şi în week-end. Sîmbătă, 23 iulie, va fi cer variabil şi 32 de grade, în timp ce duminică, 24 iulie, ne putem aştepta la valori termice la umbră de pînă la 33 de grade. Căldura excesivă aduce şi furtuni zgomotoase.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending