Actualitate
Membrii Centrului de Comunicare, eficiență și promptitudine
■ anul acesta jurnaliștii au fost foarte prompt informați despre procesul electoral din județul Neamț ■ din cele 2.873 de solicitări de votare cu urnă mobilă, 2.613 de alegători și-au exercitat dreptul de vot ■ de la începutul procesului electoral au fost semnalate 25 de incidente în legătură cu procesul electoral ■ dintre acestea, 6 sunt în curs de verificare, 12 nefiind confirmate ■ 2 persoane, membre în comisiile electorale și un votant din comunele Bahna, Dulcești și Văleni au avut nevoie de îngrijiri medicale acordate în secțiile de vot de la: Bahna, Dulcești și Văleni n cel mai tânăr votant membru în Comisia secției de vot Stejaru(Ion Creangă) este tânăra Alexandra Trișcău, în vârstă de 18 ani ■ la ora 18 în județul Neamț votaseră la alegerile locale 30.187 nemțeni(33,1%) la Piatra Neamț; 18013 romașcani, procentul în orașul de la confluența Moldovei cu Siretul(Roman) fiind de 32,9% ■ la Târgu s-au prezentat la urne 6888 cetățeni(35,8%); la Bicaz 2598(39%) iar la Roznov 3356 cetățeni(42,02%) ■ pentru europarlamentare au votat 41% din cetățeni nemțeni ■
Update:
Procesul de votare s-a închis în întreg județul în jurul orelor 22.20. Centrul Județean de Comunicare a mulțumit alegătorilor și competitorilor electorali care au respectat normele legale privitoare la procesul electoral și și-a reafirmat angajamentul de a manifesta în continuare obiectivitate și profesionalism în îndeplinirea sarcinilor ce ne revin în contextul alegerilor.
După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.
***
De la începutul procesului electoral au fost semnalate 28 de incidente, 6 dintre acestea fiind în curs de verificare, 14 nefiind confirmate.
Au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare 6.300 de lei. Totodată, se continuă cercetările în dosare penale cu privire la 3 posibile infracțiuni.
***
Decizia conducerii Prefecturii Neamț de a înființa Centrul Județean de Comunicare pe tema alegerilor, format din inspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IJP, căpitan Irina Popa ( ISU Neamț), jurnalist Camelia Tudose, purtător de cuvânt al Prefecturii Neamț și Dimitrie Mocanu (IJJ Neamț), s-a dovedit a fi una extrem de inspirată și, mai ales, eficientă în relațiile cu presa.
Tentative de fraudă, controale ale polițiștilor de la Birourile rutiere, vot cu urna mobilă
Astfel, potrivit postărilor pe grupul de WhatsApp dedicat presei, ni se comunică faptul că până la ora 15.00, la nivelul judeţului Neamț nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică, care să afecteze desfășurarea procesului electoral dar că, de la debutul procesului de votare, au fost semnalate 15 incidente în context electoral, două dintre acestea nefiind confirmate. Efectivele MAI au intervenit operativ, fiind luate măsurile prevăzute de lege. Până la ora 15:00, polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale: 5 amenzi în valoare de 2.100 de lei și 6 avertismente. Totodată, s-au întocmit două dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. La data de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean(IPJ) Neamț s-au sesizat din oficiu, cu privire la o posibilă infracțiune electorală. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că faptul că, în timpul distriburii buletinelor de vot către un alegător, din localitatea Poiana Teiului, a fost identificat un exemplar care avea deja aplicată ștampila pe unul dintre candidați.
Președintele secției de vot a retras buletinul de vot, incidentul fiind raportat Biroului Electoral Județean. În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă de vot în forma tentativei.
Potrivit aceleeași surse în cursul zilei de astăzi, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Neamț, împreună cu poliţişti ai formaţiunilor rutiere și de ordine publică desfăşoară o amplă acțiune, pe drumurile publice din județ, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, context în care se verifică inclusiv modul în care se efectuează transportul public de persoane. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţiştii urmăresc depistarea șoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, combaterea vitezei excesive, iar în cazul transportului public de persoane efectuate cu autovehicule având mai mult de 9 locuri se urmărește respectarea normelor care reglementează activitatea de transport. Până la această oră, polițiștii au efectuat verificări ale 134 de autovehicule, 66 dintre acestea efectuând transport de persoane. Pentru neregulile constatate până în prezent, au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, 24 din re acestea pentru conducători auto care efectuau transport de persoane. Un conducător auto a fost depistat de polițiști conducând sub influența băuturilor alcoolice.
Pe timpul desfășurării activităților nu au fost constatate infracțiuni în context electoral.Polițiștii vor acționa pe drumurile din județul Neamț pe tot parcursul zilei.
25 de incidente în context electoral, 12 neconfirmate
Din comunicatul de presă al Centrului de Comunicare Neamț, aflăm că până la ora 20.00, procesul electoral din județul Neamț s-a desfășurat fără incidente deosebite în ceea ce privește asigurarea ordinii publice, de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Neamț au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.
Din cele 2.873 de solicitări de votare cu urnă mobilă, 2.613 de alegători și-au exercitat dreptul de vot, astfel: persoane private de libertate : 122 în spitale și 2470 1a domiciliu. Angajații tuturor structurilor MAI din teritoriu continuă să asigure paza urnei mobile, pentru ca toate persoanele care au solicitat să voteze prin această modalitate să-și poată exercita dreptul la vot. De la începutul procesului electoral au fost semnalate 25 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 6 sunt în curs de verificare, 12 nefiind confirmate.
Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege, atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare 4.100 de lei.Totodată, s-au întocmit dosare penale, în referire la 3 posibile infracțiuni.La data de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz s-au sesizat din oficiu, cu privire la o posibilă infracțiune electorală. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, pe timpul desfășurării procesului electoral, unul dintre membrii secției ar fi identificat între buletinele de vot, destinate alegătorilor, un buletin de vot care poartă ștampila cu mențiunea VOTAT. În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă de vot.
O atenție deosebită a fost acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile. Aceeași sursă mai precizează faptul că la data de 9 iunie a.c., în jurul orei 11:00, polițiștii au fost sesizați, de către președintele secției de votare, din localitatea Ștefan cel Mare, cu privire la faptul că, un bărbat în vârstă de 52 de ani, din aceeași localitate, susține faptul că ar fi primit un buletin de vot care avea deja ștampila aplicată. Polițiștii au verificat aspectele sesizate și au constatat că cele semnalate nu se confirmă.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 500 de lei, conform Legii 61 din 1991. Procesul electoral a fost suspendat, pentru o perioadă scurtă de timp.
Până la acest moment, au fost primite 22 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii, 7 dintre acestea fiind încă în lucru. Până la ora 17:00, polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale: 5 amenzi în valoare de 2.100 de lei și 6 avertismente. Polițiștii au efectuat cercetări cu privire la săvârșirea a două de posibile infracțiuni.
Două persoane, membre în comisiile electorale și un votant din comunele Bahna, Dulcești și Văleni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost preluate de echipaje SAJ și transportate la unități medicale, fiind dispuse măsuri de înlocuire ale acestora, astfel încât procesul electoral nu a avut de suferit întreruperi. Angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale.
În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate peste 190 de persoane și 170 de vehicule, fiind aplicate 64 de sancțiuni contravenționale și constatată o infracțiune. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei.În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de rețineri și arest preventiv ale Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, care și-au exprimat dorința de a vota și-au exercitat acest drept.
Votul la extreme. Un bătrân de 90 de ani s-a târât cu bastonul la Secția de vot de la Stejaru
De reamintit faptul că în județul Neamț au fost așteptați la urne peste 450.000 de nemțeni pentru a vota pentru alegerea primarilor, consiliilor locale, președintelui de Consiliu Județean, membrilor Consiliului Județean Neamț și pentru alegerea europarlamentarilor care ne vor reprezenta la Bruxelles. Pe teritoriul județului Neamț sunt amenajate 490 de secții de votare în cele 83 UAT-uri sin județ. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide, teoretic, la ora 22. La ora 17 la nivel național votaseră 35,06% dintre alegătorii cu drept de vot. În județul Neamț, prezența la vot la aceeași oră era de 37,45 % ,170.501 de votanți din cei 455.262 înscriși pe listele electorale permanente.În municipiul reședință de județ procentul de alegători prezenți la urne era de 30,27 % (27.549 de votanți din cei 91.005 înscriși pe liste).
Alexandra Trișcă, la 18 ani – membră a Secției de vot de la Stejaru
În comuna Ion Creangă la Secția de vot 325, din satul Stejaru, conform informațiilor primite de la președinta secției, Marina Cristina Oprea, în listele permanente pentru alegerile locale erau înscriși un număr de 646 de cetățeni, iar pe cele pentru alegerile europarlamentare 645. La deschiderea secției de vot, la ora 7.01 se aflau deja câțiva cetățeni care au dorit să-și exercite dreptul la vot înainte de a pleca la slujba de la biserică. Primul votant a fost un bărbat în vârstă de 40 de ani și soția acestuia și încă alți câțiva concetățeni. Cel mai tânăr votant membru în Comisia secției de vot este tânăra Alexandra Trișcău, în vârstă de 18 ani, care se află la primul vot. În această secție au mai votat pentru prima oară alți 5 tineri liceeni. Cel mai în vârstă votant a fost un bătrân de 90 de ani, care a ajuns la vot cu bastonul și de mână, cu soția sa, mai tânără, o femeie de 85 de ani. Urna mobilă a fost cerută la Stejaru de 5 persoane nedeplasabile. Până la ora 18,00 la Stejaru votaseră 346 de persoane pentru alegerile locale și 3434 pentru cele europarlamentare. La nivelul județului cea mai bună prezență de 71,12% s-a înregistrat în secția de vot de la Grădinița, cu program normal din Broșteni, unde votaseră deja 71,12%.
La ora 18 în județul Neamț votaseră la alegerile locale 30.187 nemțeni(33,1%) la Piatra Neamț; 18013 romașcani, procentul în orașul de la confluența Moldovei cu Siretul(Roman) fiind de 32,9%. La Târgu Neamț s-au prezentat la urne 6888 cetățeni(35,8%); la Bicaz 2598(39%) iar la Roznov 3356 cetățeni(42,02%). La alegerile europarlamentare au votat 41% din cetățeni.,
Și la Ruginoasa la secția de vot de la Școala Gimnazială votaseră 68,38%, în timp ce la Centrul social de la Parohia Zăvorănești votaseră 67,51%. La polul opus la Școala Gimnazială ”Calistrat Hogaș” din Roman se prezentaseră la urne 17,64%, iar la Târgu Neamț votaseră doar 2,61% la Secția de vot de la Colegiul ”Ion Creangă” .
Într-o postare a Centrului de Comunicare Județean de la ora 20.17 aflăm că, până la ora 20.00, procesul electoral din județul Neamț s-a desfășurat fără incidente deosebite în ceea ce privește asigurarea ordinii publice.De la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Neamț au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. Din cele 2.873 de solicitări de votare cu urnă mobilă, 2.613 de alegători și-au exercitat dreptul de vot, astfel: persoane private de libertate : 21; persoane internate în unități spitalicești au votat 122 de persoane, din care la Roman 44, pentru alegerile locale, 35 pentru europarlamentare, diferența în celelalte unități spitalicești din județ.Au mai solicitat urna mobilă 2470 persoane nedeplasabile din toate localitățile județului. Angajații tuturor structurilor MAI din teritoriu continuă să asigure paza urnei mobile, pentru ca toate persoanele care au solicitat să voteze prin această modalitate să-și poată exercita dreptul la vot. De la începutul procesului electoral au fost semnalate 25 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 6 sunt în curs de verificare, 12 nefiind confirmate. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege, atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare 4.100 de lei.Totodată, s-au întocmit dosare penale, în referire la 3 posibile infracțiuni. La data de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz s-au sesizat din oficiu, cu privire la o posibilă infracțiune electorală.În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, pe timpul desfășurării procesului electoral, unul dintre membrii secției ar fi identificat între buletinele de vot, destinate alegătorilor, un buletin de vot care poartă ștampila cu mențiunea VOTAT. În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă de vot.
-
Actualitate19 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu