Contactează-ne

Actualitate

Medicul Cleopatra Andrieş a plecat la ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vîrstă de 80 de ani, fosta şefă a Secţiei de psihiatrie de la Roman, a pierdut lupta cu boala

Dinspre Valea Prahovei vine o veste tristă pentru romaşcani. Doctor în medicină Andrieş Cleopatra, “mama psihiatriei romaşcane”, a trecut la cele veşnice.

În vîrstă de 80 de ani, reputatul medic romaşcan a decis în urmă cu aproape un deceniu să se retragă pe Valea Prahovei pentru a fi mai aproape de fiica ei, Codrina Angela Bocşe. Vestea tristă este comunicată de romaşcanul Ioan Cătălin Frandeş, fost colaborator al dr.Andrieş.

“O veste tristă, foarte tristă, azi (sîmbătă, 6 noiembrie 2021 n.r). A încetat din viaţă o doamnă, o doamnă fără de care probabil drumul meu ar fi fost cu totul altul în viaţă. Dintr-o prietenie de jumătate de veac cu mama soacră, doamna doctor mi-a întins o mînă de ajutor, în 1995 cînd ajunsesem din Deltă la Roman şi m-a luat ca infirmier la Secţia de psihiatrie a Spitalului Roman, secţie pe care o conducea.

Tot ea a fost cea care m-a îndemnat să fac şcoala de asistenţi medicali. O persoană deosebită, un suflet cald, o specialist de mare ţinută ştiinţifică, în domeniul ei, psihiatria. Îmi amintesc cum mama, revenită acasă de la Spital, îmi spunea că a lăsat-o pe doamna doctor, învăţînd, cu picioarele în ligheanul cu apă rece.

Aşa se studia pentru specializări în acei ani, fără google şi internet! Cu teancuri de cărţi, cu lampă la cap, cu cafea şi, da, cu picioarele în apă rece spre a răpune oboseala. Ea a fost şi prima persoană care m-a felicitat pe 3 noiembrie 1998 cînd am sunat pe secţie şi am anunţat că sînt tatăl unei fetiţe.

Astăzi Doamna Psihiatriei romaşcane s-a dus la cer şi lasă un gol imens, o tristeţe, în inimile multora dintre cei care i-am fost apropiaţi. Odihnă veşnică doamnă doctor Andrieş! Pentru mine veţi fi fost ca o a doua mamă. Un gînd bun şi de la mama soacră, doamna Budeanu. Plîngea la telefon cînd a aflat vestea”, notează pe pagina de facebook Ioan Cătălin Frandeş.

Dr. Andrieş a contribuit la înfiinţarea Spitalului de bolnavi cronici adulţi, astăzi Spitalul “Sfîntul Nicolae” Roman, care în 1982 funcţiona în conacul de la Gîdinţi, pe o suprafaţă de teren de 17.423 metri pătraţi, ideal pentru recuperarea bolnavilor psihici. Acolo unde familia dr. Andrieş a înfiinţat o livadă de pomi fructiferi pe rod şi astăzi, cînd imobilul conacului se află în paragină.

Romaşcanii mai în etate îşi amintesc că la insistenţele familiei dr. Andrieş,  Ministerul Sănătăţii a luat în consideraţie argumentele de înfiinţare a acestui spital de bolnavi psihici cronici, deoarece pe raza judetului Neamt nu exista un astfel de aşezămînt. În anul 2009 prin Ordinul 1478 din 23.11.2009 emis de Ministerul Sănătăţii a fost aprobată mutarea Spitalului de Bolnavi Psihici Cronici Gîdinţi, în municipiul Roman şi schimbarea denumirii în Spitalul de Psihiatrie ” Sf. Nicolae” Roman, unitate sanitară, care începînd cu anul 2015  a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ.

Asta după ce clădirea conacului fusese retrocedată moştenitorilor boierului Bogdan care o vînduseră actualului proprietar Ovidiu Fărcăşel. Dr. Elena Bujor, medic primar psihiatru în ambulatoriul de specialitate de la Roman, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai dr. Andrieş, împreună cu toţi medicii psihiatri din Roman şi cu actuala conducere a Spitalului “Sfîntul Nicolae” exprimă regretul lor pentru dispariţia dr. Andrieş Cleopatra şi îi transmit : “Dumnezeu să vă aibă în pază, medic dedicat  meseriei şi OM de mare omenie!”. Sincere condoleanţe familiei îndoliate!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending