Contactează-ne

Actualitate

Medicina de familie, problemă gravă a sistemului sanitar. În Neamţ lipsesc zeci de cabinete

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ există doar 240 cabinete, dar necesarul este de 290 ■ la nivel de ţară lipsesc 400 medici ■ Avocatul Poporului a întocmit un raport din care rezultă situaţia alarmantă din sănătateaprimară ■ în Neamţ, trei comune nu au medic de familie: Pînceşti, Văleni şi Gîdinţi ■

Una din problemele care se acutizează în sistemul de sănătate publică din România rămîne lipsa medicilor de familie, o categorie profesională din ce în ce mai îmbătrînită şi încărcată cu sarcinile ce i se tot adaugă în fişa postului. Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, declară că este una din meseriile pe cale de dispariţie în următorii ani.

„Conform datelor contabilizate la nivelul CNAS şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, există un deficit important de medici de familie. E vorba de 212 localităţi fără medic de familie şi 665 posturi de medici vacante. La nivelul judeţului Neamţ funcţionează 240 de cabinete pentru 83 de unităţi administrative (2 municipii, 3 oraşe, 78 comune şi 346 sate – n.r.). Există comune din judeţ cu trei şi mai multe sate care au un singur medic de familie.

Unul care munceşte foarte mult pentru a acoperi consultaţiile. CJAS susţine că medicii iau o groază de bani, deşi lucrurile nu stau deloc aşa. Fiecare medic trebuie să salarizeze 3-4 asistente într-o localitate cu mai multe sate. Pe de altă parte, dacă ai mai mult de 2.200 persoane asigurate pe listă, CJAS aplică penalităţi. Meseria de medic de familie nu mai este atractivă şi de aceea puţini medici rezidenţi vor să lucreze în sistem.

Iar din cei puţini care acceptă, după cîţiva ani renunţă la post şi se îndreaptă spre alte specializări. Mai grav este faptul că aproape o treime dintre medici au deja peste 60-65 de ani. Anul trecut, Avocatul Poporului a făcut o analiză a ceea ce se întîmplă în sistemul de medicină primară, lucru care ar fi trebuit să dea de gîndit decidenţilor“, a declarat medicul Angela Bica.

Conform Avocatului Poporului, „Prezenţa unui medic de familie în comunitate este o condiţie necesară garantării dreptului constituţional la ocrotirea sănătăţii. 53% din localităţile rurale ale ţării nu au medic de familie, existînd 328 localităţi în acestă situaţie. 2,52% din populaţie nu beneficiază de asistenţă medicală primară“.

În Neamţ, raportul întocmit în baza unor documente oficiale confirmă existenţa a 240 cabinete, în trei localităţi neexistînd medic de familie, la Pînceşti, Văleni şi Gîdinţi. Pe de altă parte populaţia arondată pe un medic de familie este de maxim 1.883 pacienţi.

Din documente rezultă şi faptul că, la 30 noiembrie 2021, alte 61 de localităţi din Neamţ aveau deficit de personal. Adică 59 de posturi erau vacante în rural. O altă problemă este aceea că medicii de familie sînt şi cei care asigură consultaţii în centrele de permanenţă, în Neamţ existînd 26, din care 11 în mediul rural, acestea suprasolicitînd profesional personalul.

Avocatul Poporului depistează şi cauzele fenomenului: în România legislaţia nu corespunde realităţilor din teritoriu, care se referă la lipsa condiţiilor de viaţă, 45% din localităţi nu au sistemde apă şi canalizare şi au WC-ul în fundul curţii. La acestea se adaugă lipsa de sprijin din partea autorităţilor locale şi inaccesibilitatea la mijloace de culturalizare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending