Contactează-ne

Actualitate

Medicina de familie, „bolnavă”, opinia unui doctor nemţen

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se aşteaptă revizuirea unor legi care să facă ordine în acest sector al medicinei ■ un medic de familie, care iese după 40 de ani de muncă la pensie, primeşte pînă la 1.500 de lei ■

Medicii de familie sînt nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi ministerul nu se decid să revizuiască legea prin care pot să primească un venit mai consistent, cu care cabinetele să poată funcţiona decent, în condiţii de normalitate.

„Aşteptăm şi noi ca cei care răspund de destinele sectorului de sănătate din România să ne cheme să renegociem veniturile cabinetelor, care sînt extrem de mici. Este ştiut că atunci cînd se primesc banii de la Casa Judeţeană de Sănătate mai bine de jumătate merg către dările la stat, apoi către nevoile cabinetului de tipul utilităţilor şi reparaţiilor. Este aberant ca o consultaţie la medicul de familie să fie 15 lei, impozabili.

Asta în timp ce contravaloarea unui tuns la un frizer de cartier este mult mai mare. De ani de zile se discută despre coplată în sistemul sanitar, măsură absolut populistă şi nefezabilă, raportat la gradul de sărăcie al populaţiei. Pe de altă parte, sîntem vinovaţi şi noi, cei din sistem, pentru că o parte dorim reformarea, iar altă parte se complace în situaţia actuală.

Aşteptăm ca legiuitorii să se aplece asupra domeniului medicinii primare şi să aducă anumite clarificări. Este vorba în primul rînd de necesitatea revizuirii nivelului de alocare a fondurilor pentru investigaţii, dar şi despre găsirea unui sistem de monitorizare prin intermediul cardului de sănătate a unor pacienţi care fac abuz de investigaţii de mai multe ori pe an, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceeaşi persoană a două investigaţii CT compensate, care sînt foarte scumpe, în timp ce pacienţi aflaţi în situaţii de mare urgenţă nu pot beneficia de acest serviciu, pentru că nu mai sînt fonduri.

Nu se poate că o mînă de asiguraţi, plătitori de taxe pentru sănătate, să susţină o mulţime de neasiguraţi. Trebuie rezolvată această problemă pentru că cei de la Casa de Sănătate nu asigură fonduri din «Lampa lui Aladin», ci din fondul naţional de sănătate la care contribuim noi, cei asiguraţi. Nu este corect să se facă investigaţii scumpe decît în cazul unor maladii ameninţătoare cu pierderea vieţii“, a declarat Mirela Costin, medic de familie la Sagna.

Aceasta mai spune că, lunar, la centrele de permanenţă şi la centrele primiri urgenţe din spitale sînt consultaţi şi peste 200 de pacienţi neasiguraţi: „Trebuie ca legiuitorii să clarifice noţiunile de asigurat, coasigurat şi neasigurat, pentru că serviciile de urgenţă sînt cele mai mari consumatoare de fonduri din sistemul de sănătate.

Neasiguratul beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi asiguratul, chiar dacă aplelează la serviciile medicale şi pentru o lombagie (durere de spate – n.r.)“. Medicul menţionat a mai opinat că şi politicienii care tot vehiculează ideea de pensii speciale ar trebui să includă şi ideea că asemenea drepturi ar trebui asigurate şi pentru medicii, care sînt persoane cu un statut social special, tocmai pentru că sînt salvatori al celui mai de preţ bun al omului: viaţa. „Ştiţi că un medic de familie, care iese la pensie după 40-45 de ani de activitate primeşte o pensie cu 1.200-1.500 lei? Greu de crezut, dar foarte adevărat“, a mai spus doctorul Mirela Costin.

Actualitate

Piața Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț – zonă de promenadă în fiecare weekend

Știre publicată în urmă cu

în data de

În această vară, strada din fața Parcului Central, între Teatrul Tineretului și sensul giratoriu de la Grand Hotel Ceahlău a fost transformată într-o zonă exclusiv pietonală pe durata weekend-urilor.

Această măsură s-a bucurat de foarte multă apreciere din partea dumneavoastră. Mai mult, faptul că în această perioadă este nevoie de zone pietonale mai mari pentru a se putea asigura distanțarea fizică, ne-a determinat să vă cerem părerea în ceea ce privește oprirea circulației în zona menționată în fiecare sfârșit de săptămână, indiferent de anotimp.

Primarul Andrei Carabelea: „Numărul foarte mare de opinii, fără echivoc majoritar, care au susținut această propunere ne-a ajutat să luăm decizia ca din această săptămână  circulația rutieră pe tronsonul stradal din fața Parcului Central să fie oprită începând de vineri seara, până duminică noaptea, iar partea carosabilă să fie transformată în loc de promenadă, mișcare în aer liber, plimbare cu bicicleta pentru copii și adulți, practicarea sporturilor sau a diferitor jocuri. Astfel, închiderea de circulație va fi valabilă pe toată durata anului viitor.  Invit cluburile sportive și asociațiile locale care derulează activități ce s-ar preta acestei zone pietonale, să propună evenimente sociale sau sportive, cu respectarea reglementărilor privind protecția sanitară a populației. Îi asigur de tot sprijinul municipalității pietrene!”

Citește știrea

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Trending