Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Medicii veterinari, vaccinãri pe toate fronturile

Știre publicată în urmă cu

în data de

• de la începutul anului, acestia au sustinut campanii de vaccinare la cabaline, porcine si pãsãri • în mai si iunie vor fi vaccinate ovinele si bovinele • costul tratamentelor a fost suportat de la bugetul de stat •

Medicii veterinari nemteni au finalizat, recent, vaccinarea anticãrbunoasã a cabalinelor din judet. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt, în ultimele douã luni au fost imunizate peste 21.000 de cabaline existente în judet, urmînd ca, lunar, sã se execute vaccinãri de completare a celor aflate sub vîrsta de vaccinare sau în diferite stãri fiziologice, care nu au permis administrarea produsului medicamentos. Costul acestui vaccin si administrarea sa sînt suportate de la bugetul statului, dar restul materialelor folosite (seringi, ace, substante antiseptice, vatã) sînt achitate de cãtre proprietarul cabalinei. Tot în cazul animalelor din aceastã specie, veterinarii nemteni au recoltat probe de sînge în vederea depistãrii anemiei infectioase. Si efectuarea acestei manopere este suportatã de la bugetul de stat. Pentru prevenirea aparitiei pseudopestei aviare, începînd de la 1 martie 2007 a fost declansatã campania I, fiind vaccinate circa 96% din efective. Aceastã vaccinare se face contracost, cu exceptia vaccinului propriu-zis, suportat de cãtre bugetul de stat. Pentru eradicarea pestei clasice la porcii domestici, s-a efectuat, tot în cadrul unei campanii, vaccinarea porcilor domestici din gospodãriile populatiei, în procent de 94%. Si aceastã imunizare a fost gratuitã pentru crescãtorii de porcine. În mediul silvic, unde au existat antecedente de rabie, s-au amplasat momeli vaccinale pentru imunizarea vulpilor sãlbatice. Actiunea a fost gratuitã, folosindu-se sase sute de momeli vaccinale antirabice în fondurile de vînãtoare din zona ocoalelor silvice Borca, Pipirig, Tîrgu Neamt si Roman.

Campania continuã

În ceea ce priveste mãsurile de prevenire a aparitiei gripei aviare, la nivelul judetului se mentin în continuare toate mãsurile sanitar-veterinare anuntate anterior de cãtre Comandamentul Antiepizootic Judetean si de cãtre DSVSA Neamt. Medicii veterinari din cele zece localitãti tintã executã inspectia sanitar-veterinarã a gospodãriilor cu pãsãri din jurul luciurilor de apã, a zonelor de protectie a fermelor avicole si recolteazã probe de sînge de la acestea, în vederea depistãrii imediate a acestei boli. Orice suspiciune de boalã este anuntatã DSVSA Neamt, în vederea deplasãrii la fata locului si impunerii mãsurilor eficiente pentru nedifuzarea bolii în alte gospodãrii. Foarte important pentru crescãtorii de pasãri este sã nu lase pãsãrile libere în afara curtilor sau pe luciul de apã, unde existã pericolul ca acestea sã intre în contact cu pãsãrile sãlbatice. De asemenea, gestionarii fondurilor de vînãtoare sînt obligati sã inspecteze circulatia pãsãrilor sãlbatice si sã anunte medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnãvire sau mortalitate a acestora, în scopul prelevãrii si analizãrii de probe pentru precizarea diagnosticului. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt, în cursul lunilor mai si iunie se vor executa vaccinãrile profilactice contra antraxului la bovine, recoltãri de probe de sînge pentru depistarea leucozei enzootice în cazul acestora sau tratamente specifice, la cererea proprietarului. În cazul ovinelor, se vor face vaccinãrile profilactice contra antraxului, recoltãri probe de sînge pentru depistarea brucelozei si a paratuberculozei. La pãsãri, se vor efectua vaccinãrile profilactice contra pseudopestei aviare a puilor si completãrile lunare. La porcinele domestice vaccinate antipestos, se va recolta sînge pentru depistarea titrului de anticorpi în vederea verificãrii eficientei imunizãrii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending