Contactează-ne

Actualitate

Medicii se plîng de birocraţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-a modificat mecanismul de acordare a concediilor medicale ■ medicii de familie susţin că noua reglementare adaugă un surplus de birocraţie unui sistem deja birocratizat ■ noile măsuri "îngroaşă cozile" de la uşa medicilor ■

Urmare a constatării faptului că în timpul celor doi ani de pandemie cauzată de virusul SARS Cov 2 s-a înmulţit numărul de concedii medicale acordat, printr-un ordin comun al Ministrului Sănătăţii (MS) şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS), care funcţionează de o lună, a fost introdus un nou mecanism de acordare a concediilor medicale, fără consultarea medicilor din sistem despre repercusiunile unei asemenea decizii, cu o încărcătură birocratică, fără precedent, care înseamnă de fapt plimbarea pacientului de la „Ana la Caiafa”, că doar-doar s-o lăsa păgubaş de concediu.

Dr. Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, dezvăluie aceste realităţi. „Că nu mai are CNAS bani de concedii medicale se ştia de mai multă vreme. Dar de ce să suprabirocratizezi şi aşa un sistem medical sufocat de hîrţogăraie şi să ameninţi cu amenzi atît medicul cît şi pacientul? A inventa tot soiul de oprelişti şi a plimba pacientul de colo-colo pentru un drept al său nu e corect. În ce priveşte medicul de familie am resimţit aceste presiuni de mai bine de o lună de cînd a intrat ordinul în vigoare, în sensul că s-au aglomerat la maxim cabinetele, cu cei veniţi la evaluare pentru concedii medicale.

Noi ca medici de familie în loc de 10 zile, ce se acordau pînă acum, putem da maxim 7 zile şi în loc de 30 de zile, maxim de concediu cît puteam da pînă acum, se vor putea da maxim 28 de zile într-un an calendaristic. Pe de altă parte orice concediu medical poate fi acordat în maxim două ture. Primul concediu medical nu poate fi mai mare de 4 zile, indiferent de gravitatea bolii, după care va putea primi diferenţa. În plus medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu este obligat să întocmească un plan minuţios de recuperare a pacientului, în care acesta trebuie întrebat, zilnic, cum se simte, lucru care se consemnează în documente. Dacă pacientul este grav, medicul de familie va trebui să se deplaseze la domiciliul său, pentru a-l evalua. E o muncă titanică, în condiţiile în care şi aşa eram îngropaţi în hîrtii.

Oricum fiecare medic de familie avea, lunar, cîteva zeci de concedii medicale. Să suni zilnic atîţia pacienţi e de treabă, nu glumă. De unde personal? Cînd noi lucrăm cu o asistentă? Dacă nu se întocmeşte acel plan de recuperare de către medic, acesta este pasibil de amendă, care s-a majorat de la 5 mii lei la 10 mii lei. În schimb medicul din ambulatoriu are dreptul de a acorda de la început 15 zile de concediu. Din punctul nostru de vedere este clar că în cazul afecţiunilor grave pacientul nu se va putea recupera nici în patru şi nici în 7 zile, în schimb va fi obligat să stea la uşa medicilor. Şi medicul specialist este obligat să întocmească acel plan de recuperare medicală şi să-l urmărească, zilnic, pe pacient, aşa încît, cel mult, cozile se mută de la o uşă la alta”, a declarat dr. Angela Bica.

Concedii medicale „fără număr, fără număr”

Dr. Angela Bica recunoaşte că afirmaţiile CNAS că anul trecut s-au acordat mult prea multe concedii medicale sînt parţial adevărate. „Ceea ce este adevărat este faptul că anul trecut s-au acordat în neştire concedii medicale, dar nu pacienţilor bolnavi de tot felul de boli care s-au agravat în timpul pandemiei.

Ba chiar pacienţii de acest tip chiar au fost reticenţi în a se deplasa la cabinetele noastre, de frica de a nu se îmbolnăvi, aceştia preferînd să primească on-line reţetele. Grosul pacienţilor a fost a celor aflaţi în izolare/ carantină, din cauza epidemiei de Covid. Aceste concedii medicale au fost impuse a se acorda de către medici, prin deciziile de izolare şi carantinare emise de DSP. E clar că procentul de compensare fiind de 100% fondurile de concedii medicale au fost astronomice. Şi să vă mai spun un lucru, noi de cîţiva ani buni ne luptăm cu pacienţii noştri, unii suferinzi de boli grave, să-i lămurim să-şi ia concediu medical. Oamenii preferă să meargă la muncă, aşa bolnavi cum sînt, pentru a nu-şi pierde locul de muncă, mai ales în mediul privat, unde angajatorul vrea să lucreze cu oameni sănătoşi”, a mai adăugat dr.Angela Bica.

Şi angajaţii sînt ameninţaţi de legiuitor cu amenzi. „Constituie contravenţie desfăşurarea activităţii de către persoanele prevăzute la art, 33 la unul dintre angajatori (dacă un angajat are contract de muncă în mai multe locuri n.r), în perioada în care la celălalt/ceilalţi angajatori a prezentat certificate de concediu medical” se precizează în textul actului normativ amintit, sancţiunea fiind „amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări de sănătate”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    6 septembrie 2021 at 3:21 PM

    O mare porcărie. Cum de, brusc, medicii ade familie, care cunosc cel mai bine pacientul, au competente mai reduse!? În fapt, intenția este de a lua cati mai mulți bani pentru asigurari de sănătate din salariul angajatului și de a-i oferi, când e în nevoie, cât mai puțin, trimitandu-l pe fraier sa moara acasă. Pensiile speciale s-au redus? Acolo nu sunt cheltuieli? Astea sunt reformele ce ni se livrează!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending