Contactează-ne

Actualitate

Medicii pleacă din Spitalul Roman „ca de la casă pustie“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicii Silvia Măndăşescu şi Victor Firăstrău nu vor mai lucra la spital ■ au refuzat să semneze contractul de prestări servicii propus de unitatea sanitară ■ medicul Dan Arvătescu spune că în ultima vreme medicii pleacă din spital „ca de la casă pustie“ ■

Doi dintre cei mai apreciaţi medici ai spitalului, Silvia Măndăşescu ( diabetologie – endocrinologie) şi dr.Victor Firăstru (cardiologie), au ajuns la vîrsta pensionării, dar mai era nevoie de ei în sistem.

Recent, conducerea unităţii sanitare din Roman le-a pus în faţă o variantă de contract prestări servicii, prin care îi obliga ca, pentru continuarea activităţii în spital, să achite ei către bugetul de stat toate contribuţiile sociale, ceea ce presupunea ca circa 60% din retribuţie să meargă la bugetul statului.

„La sfîrşitul anului trecut am fost chemaţi la conducere eu şi doctorul Firăstrău, pentru a semna un contract de prelungire a activităţii, respectiv un contact de prestări servicii, dar ni s-a pus în faţă un document prin care ne obligam să achităm către bugetul statului peste 41% din venituri şi impozitul de 16%, ceea ce presupunea ca peste 60% din venituri să meargă la stat.

Eu, ca doctor în medicină am aprobarea Colegiului Medicilor să funcţionez, aşa cum prevede legea, pînă la 70 de ani, adică pînă în decembrie 2022. Pe 28 decembrie 2021, am fost chemată de către o salariată de la Resurse Umane să semnez documentul de care vorbeam. Un abuz pe care l-am refuzat. Toate încercările mele de a discuta cu managerul, cu directorul medical, cu şefa Secţiei Interne au dat greş.

Pe 31 decembrie, zi in care eu am fost la spital să văd pacienţii, am trimis managerului un mesaj la care nu mi s-a răspuns Am luat legătura cu directorul CJAS, Marieana Atomulesei, care mi-a spus că este decizia managerului. Acesta a solicitat dr. Ştefănescu să consulte şi bolnavii din spital, medic care a refuzat, spunînd că este imposibil acest lucru (…)

A susţinut că este peste puterile unui singur medic să asigure îngrijirea pe care trebuie să o facă trei persoane. Începînd din 3 ianuarie peste 13.000 de pacienţi din zona Roman trebuie să vină să-şi ia reţetele. Sînt oameni în vîrstă, care vin cu autobuzul din toate satele zonei.

E vremea la care bolnavii de diabet, conform unui ordin al ministerului, trebuie să fie investigaţi în amănunţime, să li se facă setul de analize. Există persoane care trebuie să primească concedii medicale. Există cazuri limită, cum ar fi acela al unui salariat în construcţii, aflat în recuperare post Covid, dependent de oxigen, care trebuia să primescă concediu medical. Astea sînt doar cîteva cazuri punctuale“, a declarat medicul Silvia Măndăşescu.

Între timp, la cabinetele din Policlinică a fost pus un afiş care dirijează bolnavii de diabet şi către ambulatoriul din Piatra Neamţ. Medicul Firăstrău a relatat întrevederea cu managerul Spitalului, Maria Andrici:

„Şefa Secţiei Cardiologie, doamna Ciocan, a făcut un referat prin care a solicitat conducerii să îmi prelungească activitatea, cu atît mai mult cu cît e nevoie de medic pentru gărzi. (…) Ceea ce mi s-a părut mai dureros a fost faptul că nu ni s-a mulţumit pentru cei 38 de ani de activitate din spital, ci doar s-a ţipat la noi.

Pentru mine e simplu. Şi pînă acum am funcţionat două zile la Buhuşi. Acum voi funcţiona toată săptămîna acolo unde sînt preţuit“.

Contactată telefonic, managerul Spitalului, dr.Maria Andrici a spus oarecum iritată: „Nu este vorba de 13.000 de bolnavi de diabet. A fost opţiunea medicului Măndăşescu să iasă la pensie. Doctor Ştefănescu este în concediu de odihnă, iar de la 1 februarie doctorul Leoreanu se va întoarce în activitate din concediul de creştere a copilului.

Legea spune că doctorii în medicină pot să-şi continue activitatea avînd contract de muncă. Ori dumneaei a preferat să iasă la pensie. Acum vrea şi pensie şi salariu? Îşi poate continua activitatea în privat“.

Pe reţeaua de WhattsApp a spitalului sînt destule mesaje de susţinere a celor doi medici, unul dintre ele fiind al şefului Secţiei chirurgie, Dan Arvătescu:

„Totuşi este trist. Ne luăm cumva la revedere de la una din personalităţile de prim rang ale spitalului pe o reţea de socializare. Şi în acest caz ca şi în altele poate ar trebui să organizăm o retragere altfel, să-i mulţumim pentru o viaţă dedicată spitalului nostru.

Să ne amintim despre întîmplări şi cîte altele ne-au legat într-o familie mare de halate albe. Poate şi conducerea îi onorează cumva. Am aceeaşi senzaţie în ultimii ani: pleacă medicii noştri ca din casă pustie“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tragedia de la ATI – milioane de euro despăgubiri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ familiile victimelor au cerut sume cuprinse între 200 şi 2 milioane de euro ■ procesul ar putea intra pe rol la sfârşitul acestui an ■ o victimă în incendiu a fost căutată acasă de poliţişti a doua zi după tragedie ■

La un an şi jumătate de la incendiul devastator care a avut drept consecinţă moartea a 10 pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean Neamţ mersul procesului este destul de greoi.

Avocatul Alexandru Iştoc, soţul judecătoarei Alina Iştoc, nepoata defunctului Mihai Militaru, care la vîrsta de 80 de ani a murit ars de viu în “salonul groazei” spune că dosarul se află încă în faza de urmărire penală, nefiind finalizat rechizitoriul de către procurorul de caz, Mihai Eduard Ilie, procuror şef al Biroului de Criminalistică de la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Dosarul se află, în continuare, în faza de urmărire penală. Abia au venit expertizele tehnice şi se face audierea suspecţilor în dosar. Eu reprezint în proces interesele familiei Militaru, care este bunicul soţiei mele, Alina, judecătoare, una din cele două nepoate ale defunctului. Ceea ce pot să vă spun este faptul că în dosar lucrează şi un ofiţer criminalist de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ, dar urmărirea penală nu este gata.

Ceea ce ştim acum e faptul că toate dosarele vor fi conexate într-un singur proces, care după estimările mele va intra pe rol la sfîrşitul acestui an. În cazul nostru pînă acum au fost audiaţi ca martori soţia defunctului, fiica acestuia şi cele două nepoate. Noi nu am formulat încă nici o solicitare de despăgubire dar ştiu că alţi patru aparţinători ai celor 10 decedaţi au cerut drept despăgubiri sume uriaşe, între 200-300.000 euro şi pînă la 1-2 milioane, sume care ar trebui achitate de către Spitalul Judeţean.

Unul din martorii cei mai importanţi rămîne medicul de gardă, Cătălin Denciu, dar şi personalul de gardă în noaptea fatidică de 14 noiembrie 2020, cînd a izbucnit incendiul. Ştiu că urmărirea penală vizează conducerea de atunci a Spitalului Judeţean, la care se afla la vremea respectivă fostul primar al Romanului, Lucian Ovidiu Micu. Pe 22 decembrie am primit un e-mail de la domnul procuror Mihai Eduard Ilie prin care mă ţine la curent cu mersul anchetei şi îmi mai solicită nişte date”, a declarat Alexandru Iştoc.

“Nu banii pot răscumpăra o viaţă de om”

Sorin Cazan, socrul defunctului Mihai Militaru, externat şi el din Spitalul Judeţean în preziua incendiului, declară că nu a dorit să fie implicat în acest dosar.

“Evident că şi pe mine m-a afectat moartea socrului meu, Mihai Militaru, care era un om extraordinar. Personal însă nu am vrut să mă implic pentru că mie îmi era doar socru nu pentru că acum sînt consilier judeţean şi spitalul este în subordinea CJ Neamţ. La vremea respectivă nu eram consilier. Cert este că moartea tragică a socrului meu este un eveniment care nu poate fi uitat atît de uşor.

Soacra mea şi soţia mea, Daniela, şi acum stau cu tabloul lui în faţă, care are o panglică neagră, semnul doliului şi plîng zilnic şi se roagă la Dumnezeu să-i ierte păcatele, aşa cum se face creştineşte. Ceea ce pot să vă declar la un an şi jumătate de la tragicul eveniment este faptul că am rămas surprins că a doua zi , pe la prînz la poarta noastră a venit un echipaj al Poliţiei, care vroia să vorbească cu socrul meu, Mihai Militaru. Nu au dorit să discute cu nimeni altcineva din casă, nici cu mine, nici cu soţia mea, nici cu soacra mea, ci au întrebat de Mihai Militaru, probabil pentru că se afla pe lista bolnavilor de Covid.

Întreaga presă urla despre tragedia de la Piatra Neamţ şi ei îl căutau pe defunct. Anunţul morţii socrului meu l-a primit soţia mea, Daniela, în seara tragediei, 14 noiembrie, pe la orele 21, de la un lucrător de la ISU Neamţ. Şi acum sîntem marcaţi de tragedie, în sensul că socrul meu fusese internat la etajul al III-lea şi în ziua respectivă a avut neşansa să fie mutat în salonul în care s-a produs incendiul. Sîntem cuprinşi de remuşcări din cauza faptului că era spre bine, nu era intubat, trecuse peste partea grea a bolii”, a mărturisit Sorin Cazan.

Acesta mai spune şi el că familia sa încă nu au formulat pretenţii materiale şi din cauza faptului că nu banii pot răscumpăra o viaţă de om, mort în circumstanţe atît de cumplite.

Reamintim faptul că în conformitate cu un comunicat de presă al Parchetului General zece persoane au fost puse sub acuzare în cazul incendiului din 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Judeţean, acestea fiind cercetate pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Printre persoanele acuzate se numără şase foşti manageri interimari ai Spitalului Judeţean Neamţ, ultimul din ei fiind romaşcanul Lucian Micu, dar şi două asistente medicale de la salonul 240 al Secţiei ATI, din cauza faptului că au lăsat nesupravegheată o lumînare tip candelă, la căpătîiul unui pacient care agoniza, în condiţiile în care bolnavilor de Covid internaţi li se administra oxigenoterapie, lumînarea fiind sursa focului care a dus la explozie. Conform comunicatului de presă amintit a mai fost pus sub acuzare şi şeful Secţiei ATI din Spitalul Judeţean Neamţ, pentru că nu ar fi asigurat ventilaţia necesară, dar şi pentru faptul că ar fi falsificat o adresă referitoare la îngrijirile pacienţilor în timpul incendiului.

În seara incendiului, 14 noiembrie 2020, în salonul 240 al Secţiei ATI erau internaţi 17 pacienţi, cu vîrste cuprinse între 67 şi 86 de ani,i ar în incediu au murit 10 pacienţi. Doctorul Cătălin Denciu, de gardă în noaptea incendiului, a suferit arsuri grave pe 70-75% din corp, fiind îngrijit la Spitalul Militar din Bruxelles.

Citește știrea

Actualitate

Un deputat şi un primar “au oprit” două trenuri la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Atît deputatul PNL, Dan Laurenţiu Leoreanu, cît şi primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei anunţă că, urmare a intervenţilor făcute pe lîngă Ministerul Transporturilor şi Compania CFR călători, începînd cu 1 februarie trenul Interegio 1750 şi perechea lui 1755 care circulă pe ruta Suceava Nord-Bucureşti Nord vor opri şi în staţia Roman.

“În urma unor demersuri pe care le-am făcut de curînd, începînd cu data de 1 februarie a acestui an, trenurile IR 1750/1755, pe ruta Suceava N. – Bucureşti, respectiv Bucureşti – Suceava N. vor opri şi în staţia Roman, fiind una dintre cele mai convenabile variante, din punct de vedere al orarului, spre şi dinspre capitală.

Cred că trebuie să ne orientăm mai mult atenţia spre transportul pe calea ferată, sistem care apare în toate opţiunile la nivel european ca fiind de viitor, ecologic şi eficient, dar care trebuie să ofere un standard de confort din ce în ce mai ridicat”, a declarat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Covid a anulat sărbătorirea Zilei Unirii la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ urbea de sub Cetate a intrat în scenariul roşu

Manifestarea programată pentru marcarea Zilei Unirii a fost anulată, la Târgu Neamţ, ca urmare a creşterii incidenţei cazurilor de Covid-19 în localitate.

Casa Culturii Ion Creangă a anunţat încă din week-end că evenimentul din 24 ianuarie a fost suspendat, argumentînd la acel moment că oraşul intrase în scenariul roşu, după ce incidenţa cazurilor COVID  trecuse de 3 la mia de locuitori.

Ulterior, numărul de îmbolnăviri a continuat să crească, motiv pentru care pe 22 ianuarie locuitorii au primit un mesaj Ro ALERT prin care au fost informaţi că  nivelul de răspîndire a noului coronavirus este unul ridicat, de 6,7 la mia de locuitori şi au fost sfătuiţi să respecte măsurile sanitare. Trendul îmbolnăvirilor a continuat să fie unul ascendent, Târgu Neamţ ajungînd pe 23 ianuarie la  o rată de infectare de 8,26, cu 194 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile la o populaţie de 23.485 de locuitori.

De altfel, mai bine de jumătate dintre localităţile din judeţ erau pe 23 ianuarie în scenariul roşu. Nici anul trecut nu s-a sărbătorit Ziua Unirii în urbea de sub Cetate, tot din cauza contextului epidemiologic. Pentru a marca totuşi evenimentul Casa Culturii Ion Creangă Tîrgu Neamţ invitase la acea vreme locuitorii urbei să participe la un eveniment on-line, legînd Ziua Principatelor de Ziua Scrisului de mînă, de pe 23 ianuarie.

Reprezentanţii instituţiei de cultură ceruseră ca pe pagina oficială de Facebook să fie postate, pe 24 ianuarie, mesaje pe cărţi poştale, cu impresii despre personajele din opera Moş Ion Roată şi Unirea, de Ion Creangă. Date fiind restricţiile impuse de contextul epidemiologic, majoritatea evenimentelor din agenda Casei Culturii s-au mutat anul trecut în mediul virtual, unde au atras numeroşi participanţi din rîndul copiilor şi tinerilor din localitate.

Citește știrea

Trending