Contactează-ne

Prima pagină

Medicii, furioși pe „miopia” Guvernului Ciolacu. Subiectul, concediile medicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicii sunt supărați pe încercarea Guvernului „de a scoate bani din piatră seacă“ ■ premierul suspectează fraudarea sistemului de sănătate prin acordarea de certificate medicale nejustificate ■ „Toată populația României, îmbătrânită excesiv și otrăvită de chimicale, «mai are o strigare» și scapă Guvernul de ea și de pensiile pe care i le datorează“, declară medicul Filip Panait ■

Considerațiile potrivit cărora medicii au „abuzat” de posibilitatea de a acorda concedii medicale, ținând cont că, statistic, anul trecut s-au dat 8,1 milioane de concedii medicale, la 6 milioane români activi, care în opinia premierului Marcel Ciolacu ar însemna „vreo 140 de ani de nemuncă“, i-au înfuriat pe medici.

Premierul mai susține că, numai în primul trimestru din 2023, s-au acordat 8,41 milioane de zile, ceea ce în total înseamnă 1,83 milioane de concedii medicale, motiv pentru care a dispus controale. Afirmațiile primului ministru l-au contrariat  pe doctorul Filip Panait, unul dintre cei mai „slobozi la gură” oameni din sistem, care-l acuză pe premier de neprofesionalism și rea-credință față de popor, în încercarea de a micșora deficitul financiar tot pe seama acestuia.

„Nu știu dacă cifrele de care vorbește Marcel Ciolacu sunt exacte sau nu, dar am înțeles că numărul lor este semnificativ apropiat de cel acordat în anii anteriori. Nu e vorba despre o tentativă de fraudare a sistemului de sănătate, ci de o realitate, pe care Guvernul, în miopia sa, refuză să accepte că populația e din ce în ce mai bolnavă. Nu se recunosc nici cauzele.

Atât de bine sunt hrăniți oamenii cu toate chimicalele din hrana de mâna a doua, importată din Occident de multinaționalele ocrotite de Guvern, prin scutirea  de impozite, încât toată populația României, îmbătrânită excesiv, „mai are o strigare» și scapă Guvernul de ea și de pensiile pe care i le datorează. Ce nu se spune e faptul că nici un medic de familie nu-și permite să dea cuiva un concediu nemeritat.

Asta pentru că metodologia de acordare e în așa fel făcută, încât împiedică acest lucru. Un concediu care e contestat de rezultatele monitorizării este imputabil medicului, care poate fi amendat cu 100 de milioane de lei vechi. La acest lucru se mai adaugă faptul că un medic de familie poate acorda un maxim 4 zile în prima etapă, după care cheamă pacientul la monitorizare și îi mai poate acorda 3 zile.

Apoi îl trimite la medicul specialist, care și acesta îi mai acordă alte maxim 15 zile în prima etapă, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 de zile. În felul acesta, numărul de zile, teoretic, se dublează. Sunt lucruri pe care un premier cu studiile finalizate la 38 de ani, la particular, nu le poate înțelege”, a declarat, pentru „Monitorul” doctor în medicină Filip Panait, medic de familie în localitatea Bâra.

„Concediile medicale sunt un drept al pacienților”

Vocalul medic Panait nu uită să-i facă un „proces de intenții” premierului, pe care-l suspectează de obediență față de Occident: „Ce a făcut în Germania? El e pus acolo de cei din Occident, ca în schimbul unei strângeri de mână cu actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, să îi mai promită că-i cedează încă jumătate din resursele acestei țări colonizate”.

Medicul Filip Panait afirmă că nu a văzut atâția bolnavi cu diagnostice grele, incurabile, cât consultă în ultimii 2-3 ani, „datorate excelentelor politici sanitare și economice ale României moderne”. „De altfel, concediile medicale sunt un drept al pacienților, achitat din contribuția bănească pe care aceștia au avut-o ani de zile, și pe care Guvernul i-a cheltuit discreționar, în alte domenii. Fabricile din România exploatează sălbatic «sclavii» români, sub teroarea unei norme de lucru uriașe.

Majoritatea acestor muncitori, din cauza stresului cauzat de posibilitatea neîndeplinirii normelor draconice de lucru, niciodată verificate de ITM, vin la medic cu grave afecțiuni psihiatrice, greu de vindecat”, mai spune medicul nemțean. Purtătorul de cuvânt al SMU Roman, Andreea Trifan, exemplifică și ea modul în care au fost acordate concediile medicale, în primele 3 luni ale anului.

„Voi exemplifica modul în care au fost acordate concediile medicale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în ianuarie 2022 au fost eliberate 564 concedii medicale, în ianuarie 2023 au fost acordate 722. În februarie anul trecut s-au acordat 592, anul acesta 754. În martie 2022 s-au eliberat 703 și anul acesta tot în martie, 796. Precizăm că în funcție de diagnistic și evoluția afecțiunilor, pacienții pot beneficia de mai multe zile de concediu medical.

De exemplu, un concediu medical se eliberează pentru luna în curs, cu posibilitatea de prelungire. În cele mai multe cazuri concediile medicale se eliberează pentru 183 zile/an, plus încă alte 90 zile, pe baza avizului comisiei speciale, desemnată de Ministerul Sănătății. Să luăm exempul Secției de ortopedie, unde pacienții vin cu traumatisme severe, ce necesită de cele mai multe ori protezare, mai ales în cazul persoanelor cu osteoporoză.

Normal că unui asemenea pacient trebuie să i se prelungească concediul medical”, a explicat Andreea Trifan. Aceasta a mai precizat că în ultimii ani s-a înmulțit excesiv și numărul bolnavilor diagnosticați ca având cancer: „Pacienții oncologici pot beneficia de concediu pentru maxim 545 zile. Așadar, e vorba de concedii medicale prelungite, justificat, în cazul acelorași pacienți, care au beneficiat, între 1 și 6-7 concedii legal eliberate de medici, în funcție de evoluția bolii”..

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending