Contactează-ne

Actualitate

Medici nemţeni despre viaţa la vremuri de pandemie în Belgia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Mihaela-Felicia Topciu este medic radiolog la un spital universitar din Bruxelles ■ a declarat că epidemia de coronavirus s-a mai „relaxat“ şi în Belgia ■ soţul lucrează la un laborator de anatomie patologică, genetică şi biologie moleculară ■

Mihaela-Felicia Topciu este medic radiolog, provenid dintr-o familie de doctori. Mama, Angela Bica, este medic de familie la Ion Creangă, iar soţul acesteia, stomatolog în aceaaşi localitate. Soţul tinerei doctoriţe, Lucian Topciu este anatom-patolog.

„Am plecat din ţară în 2014 şi prima dată am fost în Franţa, iar din 2016 sîntem stabiliţi în Belgia. Locuim într-un orăşel mic, numit Pont-a-Celles, nu foarte departe de Charleroi. În acest oraş de 17.000 de locuitori există, din cîte am înţeles, în jur de 50 de români.

Din cauza programului nostru de lucru pîna tîrziu, timpul nu ne-a permis să interacţionăm foarte mult cu această comunitate. Cunoaştem foarte bine o familie de români din acest oraş, care sînt colegi cu soţul meu şi ne ajutăm reciproc cînd este nevoie.

Eu lucrez la un spital universitar din Bruxelles, Spitalul Saint Pierre, dar nu aş putea să vă dau prea multe detalii cu situaţia exactă actuală de la locul meu de muncă, deoarece de la mijlocul lunii martie sînt in concediu prenatal şi din 8 8prilie am intrat în concediu de maternitate.

Am prins ultimele 2-3 zile de muncă, atunci cînd criza era la început şi se luau primele măsuri de urgenţă. Începusem să folosim măşti, ochelari de protecţie şi bluze bleo de protecţie peste halate, precum şi mănuşi cînd interacţionam cu pacienţii la ecografie. Unele secţii non urgente se închideau şi au fost transformate în secţii Covid. S- au mărit şi numărul de paturi din ATI.

Consultaţiile care nu erau urgente au fost anulate, acceptîndu-se doar urgenţele şi pacienţii oncologici“, a declarat Mihaela-Felicia Topciu.

Mai spune că primeşte zilnic pe adresa de e-mail detalii generale cu ce se întîmplă în spitalul în care lucrează, în vederea gestionării crizei pandemice.

Directorul general trimite un email o dată pe săptămîna la tot personalul, în care se dau ultimele noutăţi cu privire la numărul de cazuri de Covid din unitate, precum şi despre măsurile şi deciziile luate în ultima perioadă, încurajînd personalul şi felicitîndu-l pentru eforturile depuse.

În unul din ultimile mail-uri primite din partea directorului, medicul romaşcan era informată despre faptul că numărul de pacienţi vindecaţi de coronavirus, care au fost externaţi, a crescut, iar al celor internaţi cu Covid a scăzut şi ca urmare au putut să închidă o secţie amenajată pentru aceşti pacienţi.

În acelaşi e-mail medicii erau informaţi că au ajuns aparatele de respirat comandate pentru terapie intensivă şi, încetul cu încetul, în luna mai vor putea da drumul la cîteva consulaţii prioritare pe diverse secţii, urmînd ca blocul operator, probabil prin iunie, să-şi reia, încetul cu încetul, activitatea, atunci cînd se vor mai elibera paturile din terapie intensivă.

„Soţul lucrează la un laborator de anatomie patologică, genetică şi biologie moleculară din Gosselies, care colaborează cu foarte multe spitale din regiunea valonă din Belgia. E în concediu de paternitate de două săptămâni.

Volumul de muncă s-a redus şi la ei deoarece s-au împuţinat numărul de operaţii şi atunci au intrat, prin rotaţie, mai mulţi în concediu“, a mai declarat medicul Mihaela-Felicia Topciu.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending