Contactează-ne

Actualitate

Medici nemţeni despre viaţa la vremuri de pandemie în Belgia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Mihaela-Felicia Topciu este medic radiolog la un spital universitar din Bruxelles ■ a declarat că epidemia de coronavirus s-a mai „relaxat“ şi în Belgia ■ soţul lucrează la un laborator de anatomie patologică, genetică şi biologie moleculară ■

Mihaela-Felicia Topciu este medic radiolog, provenid dintr-o familie de doctori. Mama, Angela Bica, este medic de familie la Ion Creangă, iar soţul acesteia, stomatolog în aceaaşi localitate. Soţul tinerei doctoriţe, Lucian Topciu este anatom-patolog.

„Am plecat din ţară în 2014 şi prima dată am fost în Franţa, iar din 2016 sîntem stabiliţi în Belgia. Locuim într-un orăşel mic, numit Pont-a-Celles, nu foarte departe de Charleroi. În acest oraş de 17.000 de locuitori există, din cîte am înţeles, în jur de 50 de români.

Din cauza programului nostru de lucru pîna tîrziu, timpul nu ne-a permis să interacţionăm foarte mult cu această comunitate. Cunoaştem foarte bine o familie de români din acest oraş, care sînt colegi cu soţul meu şi ne ajutăm reciproc cînd este nevoie.

Eu lucrez la un spital universitar din Bruxelles, Spitalul Saint Pierre, dar nu aş putea să vă dau prea multe detalii cu situaţia exactă actuală de la locul meu de muncă, deoarece de la mijlocul lunii martie sînt in concediu prenatal şi din 8 8prilie am intrat în concediu de maternitate.

Am prins ultimele 2-3 zile de muncă, atunci cînd criza era la început şi se luau primele măsuri de urgenţă. Începusem să folosim măşti, ochelari de protecţie şi bluze bleo de protecţie peste halate, precum şi mănuşi cînd interacţionam cu pacienţii la ecografie. Unele secţii non urgente se închideau şi au fost transformate în secţii Covid. S- au mărit şi numărul de paturi din ATI.

Consultaţiile care nu erau urgente au fost anulate, acceptîndu-se doar urgenţele şi pacienţii oncologici“, a declarat Mihaela-Felicia Topciu.

Mai spune că primeşte zilnic pe adresa de e-mail detalii generale cu ce se întîmplă în spitalul în care lucrează, în vederea gestionării crizei pandemice.

Directorul general trimite un email o dată pe săptămîna la tot personalul, în care se dau ultimele noutăţi cu privire la numărul de cazuri de Covid din unitate, precum şi despre măsurile şi deciziile luate în ultima perioadă, încurajînd personalul şi felicitîndu-l pentru eforturile depuse.

În unul din ultimile mail-uri primite din partea directorului, medicul romaşcan era informată despre faptul că numărul de pacienţi vindecaţi de coronavirus, care au fost externaţi, a crescut, iar al celor internaţi cu Covid a scăzut şi ca urmare au putut să închidă o secţie amenajată pentru aceşti pacienţi.

În acelaşi e-mail medicii erau informaţi că au ajuns aparatele de respirat comandate pentru terapie intensivă şi, încetul cu încetul, în luna mai vor putea da drumul la cîteva consulaţii prioritare pe diverse secţii, urmînd ca blocul operator, probabil prin iunie, să-şi reia, încetul cu încetul, activitatea, atunci cînd se vor mai elibera paturile din terapie intensivă.

„Soţul lucrează la un laborator de anatomie patologică, genetică şi biologie moleculară din Gosselies, care colaborează cu foarte multe spitale din regiunea valonă din Belgia. E în concediu de paternitate de două săptămâni.

Volumul de muncă s-a redus şi la ei deoarece s-au împuţinat numărul de operaţii şi atunci au intrat, prin rotaţie, mai mulţi în concediu“, a mai declarat medicul Mihaela-Felicia Topciu.

Advertisement








Trending