Contactează-ne

Actualitate

Măsuri europene de conformare în privința calității aerului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o directivă a Uniunii Europene stabilește standarde actualizate de calitate a aerului ■ este obligatoriu ca aceasta să fie transpusă în legislațiile statelor membre, până în 2030 ■ CJ Neamț a fost amendat de AFM și a fost obligat să achiziționeze un plan de întreținere a calității aerului ■ aproximativ 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an se datorează poluării aerului ■

Un dușman al aglomerațiilor urbane din Europa și cu atât mai mult din România rămâne poluarea, fie industrială, produsă de emisiile de dioxid de carbon ale întreprinderilor sau poluarea din traficul rutier. Pe 24 noiembrie 2024 a fost publicată, conform avocat.ro, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o directivă care stabilește standarde actualizate de calitate a aerului în întreaga UE, mergându-se până la obligarea statelor de a plăti despăgubiri, în cazul în care cetățenii se îmbolnăvesc din cauza calității necorespunzătoare a aerului din zona în care locuiesc.

Reglementările adoptate vor contribui la atingerea obiectivului UE privind poluarea zero până în 2050 și la prevenirea deceselor premature cauzate de poluare. În esență, spune sursa citată, directiva stabilește noi standarde de calitate a aerului care trebuie atinse până în 2030, acestea fiind mai aproape de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului. Poluanții vizați includ, printre altele, particulele PM10 și PM2.5, dioxidul de azot și dioxidul de sulf, toate cunoscute pentru a provoca probleme respiratorii.

Statele UE trebuie să respecte aceste standarde, dar, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, pot solicita amânarea termenului stabilit pentru 2030. Totodată, noile reglementări asigură acțiuni timpurii, cu foi de parcurs pentru calitatea aerului, care vor trebui pregătite înainte de 2030, în cazul în care există riscul ca noile standarde să nu fie atinse până la acea dată. Potrivit autorităților europene, poluarea este cel mai mare risc pentru sănătatea mediului, deoarece poluanții pot fi extrem de nocivi atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Aproximativ 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an se datorează poluării.

La solicitarea redactorului „Monitorul”, inginer Teodora Sârbu, șefa Serviciului de Monitorizare a Aerului de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, a făcut câteva considerații despre acest subiect, în condițiile în care pe programele instalate pe telefoanele performante ale unor romașcani s-au înregistrat, recent, timp de două zile depășiri ale particulelor de PM 10 (particule în suspensie cu diametrul de 10 microni). „Noi avem în întreg județul și la Roman stații automate care măsoară, cu metodele de referință, calitatea aerului.

Stațiile acestea fac parte din rețeua națională de monitorizare a calității aerului. Toate aceste stații aparțin de Ministerul Mediului și sunt amplasate în întrega țară (la Roman pe E-85 în perimetrul fostului Liceu Industrail Nr.1 – n.r). Aceste stații, până de curând, au fost operate de noi în contract de comodat. De poluarea localităților de către traficul rutier intens de pe E-85 se ocupă Ministerul Transporturilor, iar la nivelul Agenției Naționale de Mediu există un inventar al emisiilor de transport și nouă ni se comunică doar rezultatele.

Datele acestea sunt publice și apar în rapoartele anuale privind starea mediului, care se găsesc și pe site-ul instituției noastre (ultimul fiind Raportul anual privind starea mediului în anul 2023, în care au fost validați 14.976 indicatori – n.r). Urmează ca directiva europeană amintită să fie transpusă în legislația națională. A mai exisat o asemenea directivă, purtând numărul 50/2008 privind calitatea aerului, care a fost transpusă în Legea protecției mediului. Toate societățile din județ sunt autorizate de APM și se fac acele măsurători anuale, însoțite de un inventar al emisiilor, din fiecare localitate”, a declarat Teodora Sârbu.

Aceasta a spus că plasma de monitorizare a mediului din centrul Romanului, defectă câțiva ani, a fost reparată și, probabil, urmează a fi din nou  amplasată în centrul municipiului. Inginera Teodora Sârbu a mai atins o problemă legată de faptul că puține orașe din România au îndeplinit în totalitate standardele europene de 26 metri de spațiu verde pe cap de locuitor, prevăzute de legislație.

Conform Legii mediului, CJ Neamț a fost amendat pentru că nu a întocmit, la timp, un plan concret pentru cele 83 UAT-uri privind calitatea aerului, care trebuie să cuprindă măsuri concrete de protecție a mediului. Pe 13 noiembrie 2024, CJ a achiziționat de la firma Media Research Corporation un contract prestări servicii, care vizează un plan de înrteținere a calității aerului, în valoare de 229.800 lei, plus TVA. Rămâne de văzut care sunt măsurile prevăzute în acest document și care sunt resursele bugetare de care va dispune fiecare localitate, pentru conformare.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Moșu Neagu

    26 noiembrie 2024 at 10:02 AM

    Pentru cei 26 metri PATRATI de spațiu verde pe cap de locuitor, prevăzute de legislație ar trebui dărâmate toat5e extensiile apartamentelor de la parterul blocurilor avizate de foști primari ! Unde a fost atunci ANM ?! (sau „cozile de topor” din ea?!)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending