Contactează-ne

Economie

Măsuri drastice! Pesta e la un pas de Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după confirmarea focarului de pestă porcină africană la Butea- Iaşi, s-au luat măsuri drastice şi în Neamţ ■ cele două combinate situate în zona de la limita cu judeţul vecin nu mai au voie să sacrifice porci şi nici să-i vîndă ■ pe fondul cinegetic Roman, vînătorii au cotă să împuşte şase mistreţi ■

După confirmarea focarului de pestă porcină în comuna Butea, Iaşi, localitate aflată la graniţa cu Neamţul, autorităţile sanitar veterinare din cele două judeţe vecine au trecut la inventarierea tuturor porcilor din gospodăriile populaţiei şi din cele două complexe de creştere a suinelor de la Traian şi Răchiteni. „Recent a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie în comuna Butea, judeţul Iaşi. Colegii noştri din Iaşi au trimis probele la laboratorul central de analize de la Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti unde s-a confirmat diagnosticul. Butea învecinîndu-se cu judeţul Neamţ, a fost nevoie să instituim şi noi zonă de restricţie privind circulaţia animalelor şi pentru exploataţiile comerciale de la Traian şi Răchiteni. Este vorba despre restricţii severe pentru persoane, maşini, sacrificări, în sensul că nu intră, nu iese şi nu se sacrifică vreun animal“, a declarat medicul Sorin Ulea directorul DSVSA Neamţ. Vînătorii au fost şi ei chemaţi să pună umărul la sprijinirea măsurilor de limitare a posibilităţii de răspîndire a pestei porcine. „În perioada imediat următoare vom intensifica şi noi acţiunile de vînătoare la mistreţ pentru realizarea cotelor aprobate. Pe Fondul de Vînătoare de la Roman, care are 7 hectare, avem de realizat o cotă de şase exemplare, din care deja am vînat două, urmînd ca în perioada următoare să mai vînăm alte patru exemplare. Aceste cifre sînt, însă, pur orientative pentru că nu putem şti cu exactitate cîte exemplare de porc mistreţ sînt în judeţul Neamţ. Vînătoarea se face prin metodele la pîndă şi la dibuit, prin care nu se dizlocă animalele şi nu sînt împinse dintr-o zonă în alta“, a declarat Marius Grosu, preşedintele Asociaţiei Vînătorilor şi Pescarilor Roman. Carcasele porcilor mistreţi vînaţi vor fi predate la DSVSA Neamţ. Avînd în vedere poziţionarea focarului de boală faţă de localităţile din judeţul Neamţ, autorităţile au stabilit şi unităţile administrative din Neamţ ce fac parte din zona de protecţie şi de supraveghere a focarului de boală: localităţile Doljeşti, Buruieneşti, Buhonca, Rotunda (comuna Doljesti), Rediu şi Bîra (comuna Bîra), Boghicea, localităţile Tămăşeni şi Adjudeni (comuna Tamăşeni), Săbăoani şi Traian (comuna Săbăoani), respectiv Gherăeşti şi Teţcani (comuna Gherăeşti). Directorul societăţii Suinprod, firmă ce are un complex de creştere a porcilor aflat în apropierea focarului de la Butea, susţine că este o tragedie să vezi cum sînt omorîte toate efectivele de animale din ferme şi din gospodăriile oamenilor. „Din punct de vedere comercial, este o boală cumplită care afectează întreg efectivul de animale. Este o boală care se răspîndeşte extrem de rapid din momentul apariţiei virusului. Cu adevărat este o tragedie să vezi cum sînt omorîte 160.000 de capete, aşa cum s-a întîmplat la combinatul de la Brăila. Din nefericire, virusul s-a extins deja în 32 de judeţe din România“, a declarat Ioan Antoci, directorul Suinprod Roman.

Sînt peste 1.200 de focare de pestă, în 346 de localităţi

Numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut la 1.223, în 346 de localităţi situate în jumătate din judeţele ţării. ANSVSA preciza, la sfîrşitul lunii trecute, că în alte trei judeţe existau doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 481.921 de porci afectaţi de boală şi există 2.126 de cazuri la mistreţi. Printre judeţele cu cele mai multe focare se numără Brăila – 49 (2 în exploataţii comerciale) şi 24 la mistreţi; Buzău – 64 de focare în gospodării şi 22 la mistreţi; Giurgiu – 219 focare (5 în exploataţii comerciale) şi 260 de cazuri la mistreţi; Teleorman – 281 de focare în gospodării şi 527 la mistreţi; Olt – 98 în gospodăriile populaţiei; Dolj – 190 de focare în gospodării. Pînă pe 24 septembrie fuseseră despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260.438.090 de lei. Prezenţa virusului în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aproape jumătate din recrutări se fac de către angajatorii din Roman şi comunele limitrofe ■ acolo este nevoie de 254 de noi salariaţi ■

Mediul de afaceri din judeţ nu are nevoie de prea mult personal şi în plin sezon estival recrutările de noi salariaţi sînt cam pe sponci. Conform unui anunţ al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ sînt libere doar 498 de job-uri, iar în reşedinţa de judeţ şi comunele limitrofe şi-ar putea găsi de lucru în această săptămînă doar 164 de persoane.

Cele mai multe angajări ar putea avea loc la Roman, unde patronii anunţă 254 de locuri de muncă disponibile în cele mai diverse domenii de cativitate. Ca de fiecare dată, la Tîrgu Neamţ cererea de personal este anemică, fiind vacante doar 80 de posturi. Aşa stînd lucrurile, la mare căutare sînt cei cu studii medii, iar personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi.

La Piatra Neamţ se caută un specialist resurse umane, un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, şi mai mulţi ingineri între care cîte un agronom şi un zootehnist, precum şi doi ingineri construcţii hidrotehnice. Ar mai fi nevoie de un director de vînzări. Pentru ceilalţi, sînt vacante 10 locuri pentru croitori, iar 27 de locuri de muncă sînt pentru muncitori care nu au nici un fel de calificare, ori 10 tapiţeri. În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

Nici la Roman licenţiaţii nu au prea mare căutare şi şi-ar putea găsi de lucru un economist, un inginer specializat în industria alimentară, ori un inginer responsabil vînzări. Pentru ceilalţi este de lucru în ocupaţii cum ar fi zidar, vînzător, tractorist, strungar universal, sudor, iar 71 de cereri sînt pentru muncitori necalificaţi în mai multe domenii.

La Tîrgu Neamţ s-ar putea angaja doi ingineri constructori, un inginer specializat în industrie alimentară, un inginer mecanic şi un psiholog sau un sculptor în lemn. Alte 12 posturi sînt pentru necalificaţi şi ar mai fi nevoie de lucrători comerciali, lucrători în construcţii lemn, drujbist, fochist sau cofetar.

Citește știrea

Actualitate

Pe piaţa muncii, iată ce se căută

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ angajatorii din zona Roman fac cele mai multe recrutări, la polul opus fiind zona Tîrgu Neamţ ■ personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi ■

A doua decadă a lunii iulie nu aduce prea multe oportunităţi de angajare în judeţ, iar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ raportează faptul că la 12 iulie sînt vacante 537 de locuri în diverse ocupaţii. Cele mai multe oportunităţi de angajare sînt la Roman, unde este nevoie de un număr de 257 de noi salariaţi, iar la polul opus, cu cele mai puţine job-uri este zona Tîrgu Neamţ, doar 90 de posturi. Pe la mijloc este reşedinţa de judeţ unde este nevoie de 190 de salariaţi.

De menţionat este faptul că deşi sînt cîteva sute de job-uri, persoanele cu studii superioare nu prea au de unde alege. Defalcat, la Piatra Neamţ ar fi nevoie doar de un specialist marketing, un inginer zootehnist şi un inginer agronom. Mai sînt libere două posturi de director de vînzări, se mai cautră un designer grafic/multimedia şi un asistent manager. Pentru ceilalţi, piaţa oferă 10 oportunităţi pentru cei care pot presta ca şi croitori, iar cele mai multe job-uri, 63, sînt pentru persoanele care nu au nici un fel de calificare. Alte 10 posturi vacante sînt pentru operatori la oprelucrarea maselor plastice, se mai caută 10 tapiţeri, dar şi persoane calificate ca sudori, stivuitorişti, patiseri sau preparatori conserve legume şi fructe.

Mai multe relaţii despre piaţa muncii din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman licenţiaţii nu prea au de unde alege, iar piaţa oferă un post de economist, se mai recrutează un inginer specializat în industria alimentară, un inginer responsabil vînzări, precum şi un responsabil achiziţii. Pentru ceilalţi sînt 10 posturi de operator producţie ceramist, se mai caută tot atîţia ospătari, însă cele mai multe locuri, 74, sînt pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii. Angajatorii mai au nevoie de 29 de confecţioneri textilişti.

Mai puţine cereri sînt pentru ocupaţii cum ar fi dulgher, druijbist, electrician, faianţar, lăcătuş mecanic, ori instalator tehnico-sanitare şi de gaze. La Tîrgu Neamţ s-ar putea angaja doi ingineri constructori, alţi doi ingineri specializaţi în industria alimentară, precum şi un inginer mecanic. Mai este de lucru pentru doi psihologi sau un sculptor în lemn, acest din urmă post fiind anunţat ca fiind vacant de o bună perioadă de timp. Piaţa muncii mai oferă job-ri pentru cei care pot presta ca şi tîmplari universali, sudori, şoferi, ospătari, patiseri, asistent medical generalist, cofetar sau fierar betonist.

Citește știrea

Actualitate

Nemţenii pot, iarăşi, să-şi cumpere pensie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cine doreşte, dar în anumite condiţii, se pot asigura retroactiv pentru cel mult 6 ani ■ plata se poate face şi în rate, dar şi într-o singură tranşă ■ „achiziţia“ se poate face pînă cel mai tîrziu la data de 31 august 2023 ■

Din nou prin visteria statului bate vîntul, iar lipsa lichidităţilor aduce facilităţi pentru cei care nu au muncit, dar sînt potenţi financiar. Cu acest paradox, nemţenii pot, din nou, să-şi cumpere vechime în muncă. Pot plăti dări pentru pensie pentru perioadele în care nu au lucrat, iar în acest fel îşi pot cumpăra vechime, la propriu.

Sînt şi alte facilităţi, iar dările către stat se pot achita integral, într-o singură tranşă, sau în rate. Tîrgul cu vechime în muncă se poate face pînă cel mai tîrziu la data de 31 august 2023. Asta după ce plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat pe 26 mai 2021, cu 304 voturi „pentru”, 2 „împotrivă“ şi o abţinere, ordonanţa de urgenţă referitoare la cumpărarea vechimii în muncă, act care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Proiectul de act normativ avea ca şi obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vîrstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vîrstei standard de pensionare.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Pînă la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vîrstă”, conform proiectului. Conform legii, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decît salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Astfel de facilităţi, ce acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă pentru pensie, au mai avut loc de-a lungul timpului. Ultima dată a fost în septembrie anul trecut, cu valabilitate pînă la data de 31 august 2021, fix în aceleaşi condiţii, pentru o perioadă de cel mult 6 ani, cu plata integrală sau în tranşe.

Citește știrea

Trending