Contactează-ne

Actualitate

Măsuri de protecție pentru consumatori: prețuri plafonate la energie și gaze pentru încă un an

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ facturile românilor rămân sub control până în 2026 ■

Guvernul a decis să prelungească schema de plafonare și compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor pe piața liberă. Ministerul Energiei a publicat vineri seară un proiect de ordonanță de urgență care prelungește aceste măsuri până la 1 iulie 2025 pentru electricitate și 1 aprilie 2026 pentru gaze naturale.

Măsuri pentru stabilitatea pieței și protecția consumatorilor

„Astfel, prețul la energie electrică și gaze rămâne neschimbat, în aceleași condiții de până acum. La electricitate, schema de plafonare se prelungește până la 1 iulie 2025, iar la gaze naturale, măsura se extinde pe 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Acest lucru va facilita reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna viitoare”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În plus, Ministerul propune și măsuri suplimentare pentru creșterea lichidității pieței de energie și gaze, prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori, dar și pentru sporirea transparenței. „Toate aceste măsuri sunt menite să stimuleze concurența pe piață și să reducă prețul energiei”, a subliniat ministrul.

Creșterea prețurilor pe burse și contextul internațional tensionat

Decizia de prelungire a plafonării vine pe fondul unor creșteri semnificative ale prețurilor la energie și gaze pe bursele internaționale. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, conflictul din Ucraina și decizia Kievului de a întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său au avut un impact direct asupra pieței europene, determinând o majorare a prețurilor gazelor naturale.

„Prețurile la gaze au crescut semnificativ la începutul acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Știm cu toții că prețul gazului influențează direct și prețul energiei electrice, prin principiul prețului marginal”, explică inițiatorii proiectului.

Pe lângă factori geopolitici, și vremea a jucat un rol important în această creștere a costurilor. „Iarna aceasta a fost mult mai rece decât în anii anteriori, ceea ce a determinat o creștere semnificativă a consumului de gaze și energie electrică. Acest consum ridicat a dus la golirea accelerată a depozitelor de gaze naturale atât la nivel național, cât și european”, arată documentul publicat de Ministerul Energiei.

România continuă să sprijine Republica Moldova

Un alt factor care a pus presiune pe rezervele de energie și gaze ale României este sprijinul acordat Republicii Moldova. Țara noastră furnizează constant gaze naturale și energie electrică pentru a ajuta Republica Moldova să facă față crizei energetice.

Tranziția către piața liberă se va face treptat

Guvernul subliniază că aceste măsuri sunt temporare, iar scopul lor este de a preveni un șoc economic și de a permite o tranziție graduală către piața liberalizată. Schema de plafonare-compensare a fost introdusă în noiembrie 2021 și trebuia să expire în martie 2025. Prin această prelungire, autoritățile își propun să asigure stabilitate și predictibilitate pentru consumatori, evitând o explozie a prețurilor odată cu liberalizarea totală a pieței.

Ministerul Energiei a anunțat că așteaptă sugestii și propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de ordonanță de urgență până luni, 24 februarie.

C.V.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending