Contactează-ne

Actualitate

Mascarada demisiei lui Orban din singura funcţie rămasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pavilionul Romexpo este martorul creşterii şi descreşterii rolului lui Ludovic Orban în viaţa Partidului Naţional Liberal, după cum a fost pentru Ceauşescu în perioada comunistă. La Congresul al 20-lea al PNL, din 17 iunie 2017, Ludovic Orban, în uralele de sub cupola Romexpo, prelua funcţia de preşedinte al acestui partid. La Congresul al 21-lea, din 25 septembrie 2021, tot în vacarmul unor urale, Ludovic Orban pierdea funcţia de preşedinte al PNL.

Încă de pe vremea când mai era preşedinte al PNL şi mustea a principii brătiene, Ludovic Orban declara cu emfază că dacă nu va fi reales la Congresul din 25 septembrie, primul său gest de demnitate va fi să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a o vacanta. Adică, va renunţa la avantajul trocului cu USR-PLUS, în care le-a cedat acestora principalele ministere din Guvern, pentru ca aceştia să îi asigure majoritatea în Parlament, dar şi funcţia de preşedinte al Camerei.

Trocul era menit să mascheze frustrarea liberalilor în legătură cu pierderea alegerilor din 2019, deşi în frunte cu preşedintele Iohannis făcuseră spume la gură cu sloganul “Ciuma roşie”. Nici acum Orban şi liberalii nu înţeleg că în România exista un masiv electorat de stânga care nu se lasă influenţat, intimidat sau manipulat de orice vântuleţ care bate câmpii. Neşansa României şi a românilor este că liberali ca Iohannis sau Orban nu au capacitatea să înţeleagă că stânga va dăinui în politică, atâta timp cât există sărăcia, cu cât românii sunt mai săraci, cu atât stânga politică este mai viguroasă. PSD ca partid de stânga, nu poate fi redus ca pondere nici cu plăcuţe suedeze şi nici cu etichete precum “Ciuma roşie”.

Ponderea PSD-ului poate fi diminuată doar prin combaterea sărăciei. Aceste lucruri, Ludovic Orban nu le-a înţeles şi şi-a axat discursul doar pe demonizarea stângii. Luni 27 septembrie, prima zi după Congresul PNL, Ludovic Orban a saturat toate canalele media cu informaţia că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

O demisie cu valoare de hârtie igienică

Ludovic Orban şi-a trimis demisia olografă la biroul lui Florin Cîţu din Modrogan, sediul PNL. Cu această demisie, Orban se crede monument de virtute liberală şi considerând că şi-a onorat cuvântul dat, aşteaptă felicitările şi admiraţia românilor. Orban îşi face iluzii deşarte, deoarece românii s-au prins că el îi consideră naivi. Demisia sa nu depăşeşte utilitatea unei bucăţi de hârtie înfiptă într-un cui din interiorul unui WC rural. Pierzând şefia PNL, Ludovic Orban s-a trezit într-un impas provocat de demisia promisă, impas din care nu a reuşit să iasă decât printr-un vicleşug ieftin.

Aşa-zisa demisie are valoare juridică ZERO, deoarece nu a fost depusă la Camera Deputaţilor, ci în Spania pe dreapta, adică la sediul PNL, avându-l ca “adrisant” pe Florin Cîţu, preşedintele partidului. Vicleanul Orban, rodat timp de 30 de ani în practica şmecheriilor liberale, a mimat demisia, urmărind un dublu scop. Primul scop a fost să scape formal de obligaţia depunerii unei demisii reale şi a putea ocupa în continuare scaunul funcţiei. În zadar încearcă să ne prostească, declarând public că “demisia lui este irevocabilă”. S-o facă sul şi într-un gest public să şi-o bage undeva. Al doilea scop este ceva mai mascat.

Trimiţând demisia la noul său şef de partid, Florin Cîţu, Orban a urmărit să-l împingă pe acesta pentru a o folosi în trocul cu PSD pentru a-i asigura o nouă majoritate parlamentară, necesară susţinerii Guvernului PNL. De aici a izvorât şi zvonul că lui Marcel Ciolacu i s-a promis preşedinţia Camerei. În felul acesta, Orban îl obligă pe Cîţu să-i calce pe urme şi anume să utilizeze funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ca monedă de schimb. Singura soluţie onorabilă a lui Florin Cîţu ar fi să trimită lui Orban demisia înapoi cu menţiunea “greşit adrisantul”. Nu este treaba preşedintelui Cîţu să trimită demisia lui Orban la Camera Deputaţilor. Ca să dreagă busuiosul, Orban a motivat că nu a trimis demisia la Cameră, pentru că există riscul să fie ales Marcel Ciolacu ca preşedinte, ceea ce va avantaja PSD-ul.

Lăsându-i demisia lui Cîţu, Orban a urmărit să-l bage pe acesta în impas. Dacă Florin Cîţu trimite demisia la Cameră, este posibil ca în contextul constituirii unei noi majorităţi, funcţia să nu mai revină liberarilor. Aceasta i se va reproşa lui Cîţu, şi nu lui Orban. La un astfel de şantaj, Cîţu nu are decât o soluţie pentru a ieşi din impas. Să-i restituie demisia lui Orban. Degeaba o drege Orban, pretinzând că dacă Cîţu ţine la el demisia mai mult de 15 zile, atunci Orban o va trimite direct la Camera Deputaţilor. Să ne amintim că în plină campanie internă, Cîţu îl avertiza pe Orban că dacă pierde şefia PNL,trebuie să demisioneze din funcţia de la Cameră şi că demisia trebuie s-o depună acolo, pentru a se vacanta funcţia.

Pentru naivi, Orban blufează cu termenul de graţie de 15 zile acordat lui Cîţu, deoarece dacă depune demisia, lui Cîţu i se va reproşa pierderea funcţiei de către PNL, iar dacă n-o depune, o depune Orban şi funcţia tot o pierde PNL-ul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urmărire ca-n filme pentru prinderea unui motociclist

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr ce conducea o motocicletă a fost urmărit de oamenii legii din Neamţ, pe 18 august, din oraşul Roman, până în comuna Tămăşeni.

El s-a ales cu o amendă de 5.655 lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 210 de zile.

Conform poliţiştilor, tânărul nu a oprit la semnalul regulamentar, în oraşul Roman, a depăşit o coloană de maşini, a trecut printre barierele unei treceri de nivel cu calea ferată şi a putut fi oprit doar cu sprijinul unui poliţist aflat în timpul liber, tocmai în comuna Tămăşeni.

“La data de 18 august, în jurul orei 16.50, polițiștii Biroului Rutier Roman au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui motociclu, care circula pe strada Mihai Viteazu, din municipiul Roman.

Conducătorul acestuia nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor rutieri continuându-și deplasarea pe strada Ștefan cel Mare, unde a depășit coloana de vehicule ce se afla staționată, prin încălcarea marcajului longitudinal continuu.

Ajuns la o trecere de nivel cu calea ferată, acesta nu a oprit în dreptul barierelor care erau coborâte, continuând să pună în pericol traficul rutier.

Polițiștii au continuat urmărirea acestuia până în comuna Tămășeni, unde cu sprijinul unui polițist din cadrul IPJ Bacău, aflat în timpul liber, au depistat persoana în cauză, un tânăr de 20 de ani, din Tămășeni.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 5.655 de ron, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 210 de zile”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Sat preistoric, noi descoperiri la Topoliţa. „Informaţii din vremuri imemoriale, tăinuite în măruntaiele pământului“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o echipă de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ a continuat săpăturile începute de câţiva ani ■ „Avem confirmarea că situl nostru de la Topoliţa este mult mai vechi decât am estimat noi. Adică acum vreo 7 milenii, comunităţile culturii Ceramicii Liniare au locuit acest loc“, a declarat arheologul Vasile Diaconu ■

O echipă de cercetători din Germania, colaborând cu omologi români, sosea acum cinci ani în zona Târgu Neamţ, scopul fiind realizarea unei scanări geofizice în locul unde se bănuia că ar putea exista „ruinele“ unui sat preistoric. Iar ceea ce nu era decât o ipoteza, avea să se confirme prin descoperirile ulterioare. Cercetări arheologice au fost efectuate în 2019 şi 2020, ele fiind reluare şi anul acesta în situl cunoscut de aproape două decenii.

Zilele trecute ele s-au încheiat pe şantierul de la Topoliţa, comuna Grumăzeşti, cercetările sistematice fiind gestionate de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, care au scos la lumină alte vestigii. Colectivul de cercetare a fost compus din doctor Vasile Diaconu, responsabil ştiinţific, doctor Ciprian Nicola, doctor George Hânceanu, doctorand Ionuţ Stigleţ, doctor Alexandru Gafincu şi doctor Constantin Preoteasa.

A fost investigată o a cincea locuinţă specifică civilizaţiei Precucuteni, dar au fost identificate şi o serie de alte complexe arheologice eneolitice. Opinia celor implicaţi în proiect este că situl merită să fie studiat mai bine, fiind identificate mai multe statuete umane, modelate din lut, obiecte de podoabă realizate tot din lut, ceramică, obiecte de piatră şi un mic obiect din cupru. Noile datele le îmbogăţesc pe cele deja ştiute despre satul care a existat acum mai bine de şase milenii.

„Avem confirmarea că situl nostru de la Topoliţa este mult mai vechi decât am estimat noi. Adică acum vreo 7 milenii, comunităţile culturii Ceramicii Liniare (Linearbandkeramic) au locuit acest loc. Cristi şi Ionuţ au găsit mai multe fragmente de vase din această perioadă. Cum spuneam, arheologia oferă multe surprize plăcute“, a declarat Vasile Diaconu, membru în Comisia Naţională de Arheologie.

Cercetătorii au mulţumit public tuturor colaboratorilor de la această campanie, muncitori, voluntari şi sponsori, Vasile Diaconu afirmând că Neamţul are un patrimoniu arheologic fabulos, iar ei încearcă să- l facă mai cunoscut. Pentru că au fost descoperite urme ceramice, tinerilor care au lucrat pe şantier, între ei şi studenţi, li s-au prezentat cum ar fi arătat vasele în realitate, fiind modelate mostre asemănătoare celor din vremuri preistorice.

Preotul Mihail Daniliuc, stareţul secularei Mănăstirii Vovidenia, a vizitat şantierul şi a rămas uluit de cele descoperite: „Am vizitat şantierul arheologic, fiind o experienţă unică. Am ţinut în mâini fragmente de ceramică veche de câteva mii de ani înainte de Hristos (…). Este o adevărată minune să poţi afla informaţii despre vremuri imemoriale prin astfel de vestigii tăinuite cu voia lui Dumnezeu în măruntaiele pământului“.

Cu prilejul săpăturilor de acum doi, au fost exploarate urmele satului care aparţine comunităţilor ce au precedat civilizaţia Cucuteni, fiind descoperită o locuinţă de circa 6.500 de ani, de formă dreptunghiulară, cu o suprafaţă de 16 metri pătraţi. În perimetrul ei au fost găsite obiecte specifice perioadei – statuete de lut ars, înfăţişând personaje feminine, expresie a unor divinităţi preistorice.

„Săpăturile au permis dezvelirea urmelor unei noi locuinţe a culturii pre Cucuteni, foarte interesant construită, dar au scos la lumină şi variate vestigii cu valoare de patrimoniu. Merită amintite aici mai multe statuete de lut, legate de religia acelor vremuri, unelte de piatră, fragmente de vase, oase de animale. Avem impresia că aici a fost cândva o adunare a zeităţilor preistorice“, declara arheologul Vasile Diaconu.

Citește știrea

Actualitate

A început bătălia pentru un loc la creşă. Criteriile de selecţie sînt destul de restrictive

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Roman a scos la mezat 60 de locuri ■ au prioritate copiii ai căror părinţi au venituri modeste, ce nu depăşesc 2.550 lei ■

Este perioada în care părinţii care au serviciu se preocupă de găsirea unui loc într-o creşă sau grădiniţă. În acest sens Primăria municipiului Roman are anul acesta disponibile doar 60 de locuri în Centrul de zi pentru copiii antepreşcolari, aflaţi în situaţii de risc , „Casa Fluturaşilor“. În aceste condiţii criteriile de eligibilitate sînt destul de stricte.

„Anul acesta există 60 de locuri în acest centru, în care sînt îngrijiţi şi educaţi copii de la 0 la 3 ani, care au domiciliul în Roman şi sînt apţi din punct de vedere medical. Se acceptă şi dosare ale copiilor care nu au împlinit 3 ani pînă la 5 septembrie anul curent. Printre condiţiile obligatorii sînt şi cele ca ambii părinţi să aibă domiciliul stabil în Roman.

Pentru părinţii cu viză de reşedinţă se aplică cumulativ condiţia ca ambii să aibă viza de reşedinţă cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de înscriere. Ei trebuie să facă şi dovada că au un loc de muncă stabil în Roman şi se încadrează în cerinţa ca veniturile fiecărui membru adult al familiei să nu depăşească 2.550 lei (salariul minim pe economie, net – n.r.) pe toată durata anului antepreşcolar 2022-2023.

În situaţia în care un părinte a fost în concediu de creştere a copilului, acesta trebuie să facă dovada reluării activităţii, nu mai tîrziu de ianuarie 2021. Trebuie precizat faptul că, în competiţie intră toţi părinţii şi cei care au avut copilul înscris în centru în anul anterior, pentru a putea face dovada că nu au intervenit modificări de punctaj, mai ales în ceea ce priveşte cuantumul veniturilor, impus de lege“, a precizat Dragoş Toma, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman.

Dosarul trebuie că cuprindă diverse acte, de la certificatele de naştere ale copilului, la actele de identiate ale pătinţilor, adeverinţele de la locul de muncă actual, adeverinţe de la ANAF privind veniturile obţinute, adeverinţe privind starea de sănătate a copilului, adeverinţă în original, privind vaccinurile obligatorii pe care trebuie să le aibă, avizul epidemiologic la intrarea în grădiniţă, dovadă privind efetuarea exudatului faringian şi cel coproparazitologic, etc.

Dosarul se va depune în format fizic la sediul centrului, din str.Smirodava, nr.28. Relaţii la telefon 0786/772058. Copiii vor fi admişi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut şi în funcţie de numărul de locuri disponibile pentru anul şcolar care începe la 1 septembrie 2022. „Data depunerii cererii, după principiul «Primul venit, primul servit» constituie un criteriu de departajare, după parcurgerea grilei de evaluare.

Înscrierile se fac între 16-26 şi august, de luni pînă joi, între ora 08.00 – 15.00 şi vineri între 08.00 şi 12.00. Analiza dosarelor şi stabilirea listei de copii admişi, în funcţie de conţinutul anchetei sociale, se va face pînă la data de 5 septembrie, cînd vor fi afişate dosarele admise. Contestaţiile pot fi depuse pe 6 septembrie, între , iar rezultatele finale vor fi comunicate pe 8 septembrie“, a mai spus Dragoş Toma. La creşă, anul şcolar începe luni, 12 septembrie.

Citește știrea
AdvertisementTrending