Contactează-ne

Actualitate

Mari personalităţi – Maestrul a ţinut să fie doar om

Știre publicată în urmă cu

în data de

M-au atras întotdeauna întâlnirile cu diversele personalităţi ale vremii şi nu fac nici un secret din faptul că, înainte de a mă afla la locul faptelor încerc, pe cât posibil. să ştiu cât mai multe despre subiect. Slavă Domnului, Internetul nu are secrete.

Ţin să mai precizez că, dincolo de orice definiţie de dicţionar, atributul de personalitate ţi-l oferă activitatea pe care o desfăşori pentru semeni şi spre binele lor. Un exemplu mai elocvent nu ar putea fi în afara serii de marţi, 24 septembrie, când Biblioteca „G.T. Kirileanu“ a organizat o întâlnire cu maestrul Eugen Doga, aflat pentru a doua oară în Piatra Neamţ (după Festivalul „Vacanţe Muzicale“).

Eugen Doga este un român născut şi crescut în Basarabia. Muzician de mare talent şi anvergură, cu pregătire complexă: instrumentist (violoncel şi pian), dirijor, teoretician al muzicii şi, mai ales, compozitor, el se dovedeşte un om cu experienţa vieţii, ancorat în realităţile vremii şi vremurilor, care nu au trecut pe lângă el fără a-l influenţa.

Deşi a abordat toate genurile muzicale, el s-a oprit în cele din urmă la muzica zisă ambientală, genul cel mai accesibil oamenilor, muzica de fiecare zi, de care nimeni nu se mai poate lipsi şi care constituie un fond perpetuu, pe care se derulează întreaga noastră viaţă: „Am învăţat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecăţile snobilor. Degeaba râvneşti să atingi înălţimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea“.

Opera muzicală a lui Eugen Doga este colosală, ca amploare şi genuri şi este concretizată în sute şi sute de piese, cântece, romanţe şi valsuri, muzică de film (cca. 200) şi teatru, balete (printre care şi „Luceafărul“, după Eminescu, în libretul lui Emil Loteanu), piese instrumentale, muzică pentru copii („Capra cu trei iezi“, „Maria Mirabela“, „Pe-un picior de plai“, „Ce frumoasă este viaţa“, „Păsările tinereţii noastre“ şi altele) etc.

Eugen Doga aparţine intelectualităţii basarabene care a militat şi a acţionat pentru introducerea limbii române şi a grafiei latine în şcoli şi universităţi şi în manualele şi tratatele acestora. De asemenea, este un fervent susţinător al ideii unioniste şi a întemeiat un Salon de muzică ce îi poartă numele, deschis marelui public tocmai pentru a facilita schimburile de idei, întâlnirile dintre oamenii cu preocupări diverse dar închinate progresului şi societăţii şi a spori nivelul cultural şi artistic al populaţiei.

Cu o alură inconfundabilă, îmbrăcat într-un costum impecabil dar cu rubaşcă rusească albă, Eugen Doga, personajul intrat în patrimoniul UNESCO printr-un vals considerat printre cele mai valoroase patru creaţii muzicale ale secolului XX, inclus printre cele 200 de personaje de top ale lumii, autor al Imnului Chişinăului, aureolat şi premiat de numeroase foruri naţionale şi internaţionale, s-a comportat simplu, evident dornic de a intra în rezonanţă cu cei care l-au invitat şi de a-şi exprima emoţiile şi experienţa de viaţă, dincolo de orice urmă de infatuare.

Organizatorii au avut în vedere un amestec bine gândit de prezentare a biografiei oaspetelui, asezonat cu fragmente de interviu pe viu cu o reprezentantă a unui post de radio din Basarabia, cu surpriza violonistei Sara şi a lui Adrian Stroici care au interpretat magistral două piese de ale maestrului, ca şi de redarea unor alte lucrări ale sale şi pe care compozitorul le-a îngânat cu farmec deosebit.

Eroul serii a ţinut mai mult să fie om decât personaj ilustru şi şi-a exprimat credinţele şi ideile cu o înegalabilă şi perfectă sinceritate: „cum să mă împart între cultura rusă şi cea română?“, ca personalitate formată în ambele culturi; a deplâns ura, individuală şi colectivă care ne cuprinde tot mai mult ca o maree distrugătoare; nu a acceptat sugestia interlocutoarei despre copilărie: „orice copilărie este frumoasă, fiindcă ea nu are nevoie de prea multe, ci doar de iubire. Copilul îşi face din cârpe o minge şi e fericit. Eu mi-am făcut din scândurele şi sârme o mandolină şi ce fericit am fost“. Nimic dintre afirmaţiile invitatului nu a fost întâmplător, totul a fost dominat de înţelepciunea vârstnicului şi a celui care nu a trecut indiferent prin viaţa atât de zbuciumată.

Dar poate că cel mai impresionant sentiment pe care Eugen Doga l-a transmis celor prezenţi a fost iubirea şi respectul fără limite faţă de cuplul Eminescu-Veronica Micle, în care el vede dincolo de o simplă legătură trupească, o comuniune, o întrepătrundere a două lumi extraordinare şi unice, greu de întâlnit în cultura altor ţări, fără de care nimic nu ar mai fi existat. El ne-a transmis cu o simplitate remarcabilă că orice altă interpretare este superficială şi neavenită. Nu întâmplător el a dedicat un întreg ciclu muzical, „Dialogurile dragostei“, celor doi, în peste 50 de piese din lirica acestora. Ce extraordinară profesiune de credinţă, plină de adevăr! Aţi auzit-o exprimată de vreun mare critic de la Bucureşti sau din altă parte a României?!? Nici vorbă! Eugen Doga nu se mulţumeţte doar cu vraja notelor muzicale, el a scris numeroase pagini foarte diverse ca factură, în care îşi exprimă sentimentele, credinţele şi îngrijorările pentru mersul omenirii. Cu simplitatea care-l domină, el a donat mai multe exemplare din scrierile sale bibliotecii judeţene şi a încheiat seara de excepţie, interpretând pentru publicul nemţean, câteva piese compuse de el.

A fost o seară de neuitat şi mărturisesc că mi-aş dori să-l mai întâlnesc pe Eugen Doga. Am avut intenţia să-l invit la o cină de vorbă, dar un incident banal şi neaşteptat m-a lipsit de această bucurie.

Comentariul nostru ar fi incomplet dacă nu aş transcrie câteva frânturi din declaraţiile Nataliei, soţia îndrăgitului compozitor: „Nu am stat nicio clipă pe gânduri atunci când a trebuit să las în urmă Rusia de dragul soţului meu… suntem de 55 de ani împreună. În familia noastră se vorbeşte doar româna, iar fetei noastre eu i-am ales numele, Viorica. Mi-a plăcut de prima oară când l-am auzit“.

Actualitate

Iată cît de frig ne-a fost în cea mai geroasă noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noaptea de 18/19 ianuarie a fost cea mai friguroasă din aceast sezon ■ mercurul din termometre a ajuns la aproape -20 de grade ■ ieri, la prînz, erau valori termice de -12 grade ■ de astăzi scăpăm de ger şi temperaturile cresc spectaculos ■

Meteorologii dau asigurări că începînd de aastăzi, 20 decembrie 2021, am scăpat de vremea geroasă. Valorile termice cresc spectaculos, iar în week-end ne putem aştepta la 9 grade, cu plus. Pînă atunci trebuie spus faptul că noaptea de 18/19 ianuarie 2021 a fost cea mai rece din acest sezon şi mercurul din termometre a coborît pînă spre -20 de grade.

De menţionat este faptul că în teritoriu a fost aproape la fel de frig ca în vîrf de munte, pe Toaca. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie în noaptea de 18/19 ianuarie cel mai „cald“ a fost la Piatra Neamţ unde minima s-a oprit la -17,1 grade, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat -19,1 grade, în timp ce la Roman s-a ajuns la -19,6 grade, comparabil cu minima de la staţia Ceahlău – Toaca unde s- au înregistrat -20,7 grade.

Acolo a bătut vîntul în zori, cauză din care temperatura resimţită a ajuns la -41 de grade. Ger a fost şi peste zi, iar la ora 12:00 termometrele indicau -10 grade la Piatra, – 11 grade erau la Tîrg, -12 grade se înregistrau la Roman, iar pe munte erau -17 grade în miezul zilei. Era vînt la Roman unde se resimţeau -15 grade, iar pe munte indicele de răcire era la acelaşi moment de -37 de grade.

Chiar de azi se încălzeşte spactaculos. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiai valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, pînă la final de ianuarie. „La începutul intervalului vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea, dar pînă la data de 23 ianuarie valorile termice vor creşte semnificativ.

Maximele termice vor creşte de la medii de -8 …-6 grade, la medii în jurul valorii de 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În ce-a de-a doua săptămînă, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade şi ale minimelor, de la -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi în creştere după data de 23 ianuarie“, conform ANM.

Cu începere de azi, 20 ianuarie, vremea schimbă foaia şi se încălzeşte destul de brusc şi nefiresc, astfel că ziua ajungem la o maximă pozitivă 2 grade. Noaptea va fi cu mult mai blîndă decît precedenta şi minima se opreşte la -5 grade. Joi, 21 ianuarie, revedem soarele şi se face deosebit de cald, iar specialiştii au prognozat în zona noastră 5 grade. Şi minima nocturnă saltă spectaculos pînă la -1 grad. Şi mai cald va fi pe vineri, 22 ianuarie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice de pînă la 7 grade.

Noaptea scăpăm de temperaturile negative şi minima trece la valori pozitive, de 1 grad. Cea mai caldă zi va fi însă cea de sîmbătă, 23 ianuarie, cînd meteorologii promit 9 grade în zona noastră, iar după lăsarea întunericului vor fi 2 grade.

Citește știrea

Actualitate

Tentativă de omor la nuntă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fapta a avut loc în aprilie 2018, la Poienari ■ victima a suferit leziuni vindecabile în 65 - 75 de zile de îngrijiri medicale, ce i-au pus viaţa în pericol ■ partea vătămată cere de la agresor 50.000 de lei ■

Petrecerea a doi tineri care şi-au legat destinele în urmă cu ceva vreme era să se lase cu moarte de om. S-a întîmplat în localitatea Poienari, în luna aprilie a anului 2018, cînd socrul mic a fost bătut atît de rău încît a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 65 – 75 de zile de îngrijiri medicale.

În plus, prin natura şi gravitatea lor, i-au pus victimei viaţa în primejdie. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Daniel Bădărău, în vîrstă de 25 de ani, din localitatea Bozieni, acesta fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Conform actelor de urmărire penală, fapta a avut loc la nunta fiicei viitoarei victime. Petrecerea a fost organizată la locuinţa socrului mic, unde au fost invitate mai multe persoane, printre care se afla şi viitorul acuzat.

Spre miezul nopţii, gazda ar fi vrut să încheie petrecerea şi să se retragă la culcare, astfel încît a intenţionat să întrerupă nunta. Nu toţi nuntaşii au fost de acord, cel mai supărat fiind inculpatul, care ar fi dorit să se mai distreze. Cu toate acestea, socrul mic nu l-a ascultat şi i-a poftit pe musafiri să-şi vadă de drum. În aceste condiţii şi posibil din cauza alcoolului consumat, între victimă şi agresor a izbucnit o altercaţie, iar în urma unor discuţii violente, inculpatul ar fi lovit partea vătămată cu pumnul în plină figură.

Luat prin surprindere, bărbatul s-a dezechilibrat, nu s-a mai putut redresa şi a căzut cu capul de pavajul din curte. Chiar dacă victima era la pămînt, agresorul nu şi-a putut stăpîni nervii şi a continuat să-l lovească pe bărbat cu pumnii, dar şi cu picioarele, în zona capului şi toracelui. Cînd cei prezenţi la faţa locului i-au despărţit pe cei doi, victima suferise deja leziuni grave.

A fost solicitat ajutorul ambulanţei care a transportat rănitul la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Partea vătămată a suferit mai multe traumatisme craniene, ulterior medicii legişti stabilind că prin intensitatea loviturilor i-a fost pusă viaţa în pericol. La finele urmării penale partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penale şi cere de la agresor suma de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ unde timp de cel mult două luni va fi în procedură de Cameră preliminară. La finele acestei etape, procesul intră în linie dreaptă, şi urmează administrări de probe şi audieri de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei, sau nevinovăţiei inculpatului. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele deliberărilor.

Citește știrea

Actualitate

Unde-i lege, nu-s norme de aplicare. Chiar şi la gunoi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ singura staţie de compost, cea de la Piatra Neamţ, este depăşită tehnic ■ nu face faţă prelucrării decît a gunoiului menajer din capitala judeţului şi cîteva comune limitrofe ■ o lege în domeniu, deşi este publicată în Monitorul Oficial, nu are norme de aplicare ■

Începînd cu luna ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului, care obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat din gunoiul menajer resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşămînt.

Directorul ADI ECO Neamţ, Claudiu Pădure, a declarat pentru Monitorul, că deşi la Neamţ se stă binişor în ceea ce priveşte etapa de pregătire a implementării actului normativ, legea nu poate fi aplicabilă, din raţiuni ce ţin de faptul că nu se ştie ce se va face cu aceste deşeuri biodegradabile.

„La Neamţ am putea spune că stăm un pic mai bine decît în restul ţării. Încă de la formarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) am împărţit 52 de mii de compostoare pentru mediul rural. Pentru urban, Romanul şi Tîrgu Neamţ au acele pubele.

Pentru municipiul Piatra Neamţ am găsit o soluţie, în sensul modificării uşoare a acelor module noi, amplasate în oraş. O pubelă pentru deşeuri reciclabile va fi transformată în pubelă pentru deşeuri compost. Problema cea mai mare este, însă, ce facem cu acest compost? Îl colectăm, dar în afara staţiei de compost de la Piatra Neamţ, care este depăşită, nu avem ce face cu deşeurile colectate. Staţia de la Piatra Neamţ poate deservi, deocamdată, doar municipiul reşedinţă de judeţ şi cîteva comune apropiate. Pe de altă, parte Legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase, compostabile, publicată în Monitorul Oficial din 20 august anul trecut, nu are încă norme de aplicare, deşi ea trebuie să intre în vigoare la 6 luni de la publicare“, a declarat Claudiu Pădure.

Acesta spune că la nivelul Neamţului, pentru aplicarea acestei legi va trebui să se treacă şi la modificarea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor, asta, în condiţiile inexistenţei legislaţiei subsecvente. Deci, România este surprinsă, ca de obicei, nepregătită logistic. Pe de altă parte legea este suspectă, susţin specialiştii, de a nu transpune directive europene.

Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care avizează proiectele de acte normative în vederea unificării şi coordonării întregii legislaţii, susţine că legea în discuţie „nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui Regulament European“. Tipic românesc!

Citește știrea

Trending