Prima pagină
Mari nereguli descoperite la un azil pentru bătrâni

■ acesta funcționează într-un spațiu închiriat de la Ocolul Silvic, pe strada Cuza Vodă ■ prin ordin al prefectului Adrian Niță, cei 12 bătrâni vor fi relocați către alte unități de îngrijire din județ ■ ONG-ul a primit amenzi foarte mari ■
Autoritățile din Neamț continuă controalele în instituțiile sociale de îngrijire a bătrânilor și copiilor. Astfel, prin Ordinul Prefectului nr. 215 din 31.07.2023, a fost constituită o echipă mixtă cu caracter permanent, în vederea desfășurării unor acțiuni de control la prestatorii/furnizorii de servicii sociale. Marți, 1 august, a fost identificată, pe raza municipiului Roman, o locație ce figura în evidențe ca „locuință protejată pentru persoane vârstnice“.
Însă, nu deținea nici acreditare, nici licență. Ea aparținea ONG-ului „Bella Vita” și funcționează din 2013 într-un spațiu necorespunzător, închiriat de la Ocolul Silvic, pe str.Cuza Vodă. La fața locului a fost solicitată prezența unui medic și a unui psihiatru, pentru evaluarea celor 12 persoane vârstnice cazate în această locație. S-a luat măsura ca șase dintre beneficiari să fie transportați la Spitalul Municipal de Urgență Roman cu ajutorul SAJ Neamț, pentru evaluări medicale amănunțite.
Urma ca în cursul zilei de 3 august și ceilalți șase pacienți să fie transportați la aceeași unitate spitalicească. Purtătorul de cuvânt al SMU Roman, Andreea Trifan a făcut precizări referitoare la evaluarea primilor bătrâni aduși de ambulanță la spital. „În cursul zilei de 1 august au fost transportate cu ambulanța la CPU Roman 6 paciente preluate de la un centru de îngrijiri pentru persoane vârstnice.
S-au întocmit fișe medicale în CPU, pentru a fi evaluate clinic și biologic în specialitățile medicină internă și psihiatrie. Pacientele s-au prezentat cu dosar medical complet (scrisori medicale și schema de tratament cronic). Cele 6 paciente examinate nu au necesitat internare în cadrul SMU Roman. Având patologie cronică psihiatrică, pacientele urmează a fi transferate în cursul zilei de astăzi, 2 august, la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae“ Roman, a precizat Andreea Trifan.
Ce abateri au fost constatate
Conform comunicatului de presă al Prefecturii Neamț, principalele deficiențe constatate la acest cămin de bătrâni au fost: absența registrului unic de control, furnizorul de servicii nefiind acreditat și neavând licență de funcționare. Personalul de specialitate, de îngrijire, asistență și cel auxiliar nu răspunde cerințelor din standardul minim de calitate corespunzător serviciului social.
Centrul nu asigură programe de recuperare/reabilitare în scopul menținerii sau ameliorării autonomiei funcționale a beneficiarului în funcție de nevoile identificate. Beneficiarii prezintă, conform vârstei, patologii specifice programelor de paleație, aceștia având vârste cuprinse între 58 și 92 ani. Centrul nu asigură fiecărui beneficiar un spațiu corespunzător nevoilor proprii, respectiv minim 6 mp, nu dispune de spații igienico–sanitare suficiente, accesibile, funcționale și confortabile.
Centrul nu are regulament de organizare și funcționare, cod de etică, proceduri. Serviciile oferite de centru sunt pentru beneficiari cu patologie complexă, toți fiind încadrați în grad de handicap. Furnizorul a deținut certificat de acreditare emis în anul 2017, însă acesta și-a pierdut valabilitatea deoarece în decursul a 3 ani de zile nu a dezvoltat și licențiat un serviciu social.
Echipa de control a dispus măsuri legate inițierea demersurilor de acreditare până la 31 august 2023 și de obținere a licenței până pe 19 septembrie 2023. Au fost aplicate și mai multe amenzi, respectiv de de 10.000 și 20.000 lei, de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, de 40 mii de către DSP din cauza condițiilor necorespunzătoare de depozitare a deșeurilor medicale. Și ISU Neamț a aplicat o amendă de 50.000 lei și trei avertismente pentru nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu.
O altă amendă, în valoare de 2.000 lei, a fost primită de ONG și din partea Poliției, din cauza unor neconformități legate de lipsa analizei de risc la siguranța fizică a pacienților. Administratorul centrului a fost invitat în data de 02.08.2023, ora 13:00, la sediul DSP în vederea clarificării constatărilor rezultate în urma controlului acesta fiind obligat să prezinte și documente din care să rezulte contractele de prestări servicii, ridicarea deșeurilor, contractul de închiriere, contractul de dezinsecție, dezinfecție și deparazitare.

Lasă un răspuns
-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă
E. Vasilescu
5 august 2023 at 2:23 PM
Se poate sa explice cineva ce este aceea “paleatie” ?