Contactează-ne

Actualitate

Marele Război dintre extinderea NATO şi extinderea Federaţiei Ruse

Știre publicată în urmă cu

în data de

Au trecut numai trei luni de război în Ucraina, dar în taberele implicate au început să sune deja trâmbiţele victoriei. Trâmbiţa ucraineană, cea mai sonoră, ne vesteşte că preşedintele Zelenski a repurtat un şir de victorii strălucite, cu care acesta se plasează printre eroii Panteonului mondial. Zelenski este victorios pentru că nu a pierdut Kievul şi Harkovul, nu a pierdut restul Ucrainei, mai puţin Dombasul şi Crimeea. A asigurat Ucrainei rezerve masive de fier vechi, adus de trupele Armatei ruse pe post de tehnică de luptă.

A scăpat Ucraina de naziştii Batalionului Azov, pe care l-a predat, bob numărat, ruşilor. Mai puţin colaboratorii NATO rătăciţi prin Batalion. Trâmbiţa americană ne anunţă că războiul din Ucraina este pierdut de ruşi, că între ţările NATO nu a fost nicicând o aşa mare coeziune şi că Alianţa a colectat noi cereri de adeziune, printre care se remarcă Suedia şi Finlanda. Trâmbiţa rusească este dotată cu surdină, deoarece Putin, în stilul lui Klaus Iohannis, tace şi face. Nimeni nu ştie ce este în capul lui Putin, aşa că s-a declanşat o competiţie internaţională de dat cu presupusul.

În realitate, Statele Unite ale Americii au pierdut deja bătălia de extindere a NATO în Ucraina. Pentru Ucraina lui Zelenski, NATO este doar ce este Fata Morgana pentru un rătăcit prin deşert. Pentru a compensa NATO de pierderea Ucrainei, SUA a trecut la racolarea altor ţări, convingând Suedia şi Finlanda să renunţe la neutralitatea lor, pentru a beneficia, contra cost, de serviciile SUA, furnizorul de securitate al Alianţei. Cele două ţări respectabile au fost convinse să adere la NATO, sub pretextul riscului unei invazii ruseşti, ca în Ucraina.

Ce este drept, Finlanda a mai trăit experienţa unei invazii a URSS în 1939. Dar după 1945, Finlanda s-a cantonat într-o relaţie de relativă bună vecinătate cu ruşii. Graniţa Finlandei cu Federaţia Rusă se întinde pe o lungime de 1.300 kilometri, care va dubla, la 2.600 kilometri granita posibilă a Rusiei cu NATO. Aceasta va duce la superinflamarea relaţiei Rusiei cu NATO, şi implicit cu SUA, nu la destindere cum am dori.

Suedia nu are nici o vecinătate cu Rusia şi în afară de câteva confruntări cu Imperiul rus, condus de Petru cel Mare, nu are alte experienţe cu ruşii. Aflată în plină expansiune, la sfârşitul secolului XVII, Suedia învinge şi invadează Rusia. Dar la bătălia de la Poltava, din 1709, Suedia este înfrântă de ruşi. Aceste experienţe trecute, coroborate cu invazia actuală a Rusiei în Ucraina, au învins raţiunea neutralităţii celor două ţări.

Până în prezent, Marea Baltică, la care sunt riverane Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Germania şi Danemarca, deţine statutul de „Regiune non-nucleară“. Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, acest statut riscă să dispară, accentuându-se starea de insecuritate a Rusiei, care nu are de gând să se mute pe alt continent. Reacţia Rusiei a fost promptă, instalând la graniţa cu Finlanda rachete Iskander.

Aderarea Ucrainei la NATO şi UE este ca Fata Morgana pentru Zelenski

Recent, un înalt demnitar francez a anunţat oficial Ucraina, că dacă s-ar respecta întocmai procedura de aderare la UE i-ar trebui, în cel mai bun caz, vreo 10-15 ani, ca să se pregătească pentru a îndeplini condiţiile. Şi înainte de invazie, Ucraina era departe de a fi îndeplinit aceste condiţii. Prinsă în malaxorul american antirusesc, UE se vede silită să-şi revizuiască protocolul de aderare, subţiind substanţial acest protocol până la limita formalismului, simplificând lista condiţiilor care se cer îndeplinite.

Zelenski ştie că Ucraina este departe de a îndeplini condiţiile de aderare, dar forţează nota, ca la Eurovision şi Cannes. Se pare că UE, ajunsă dependentă de gazul lichefiat american, va trebui să facă pe plac americanilor. Primirea Ucrainei în UE, în etapa imediat următoare, ar fi semnalul clar de cedare în faţa SUA, care va trâmbiţa succesul obţinut de Ucraina, în faţa Rusiei.

Ţări ca Germania şi Franţa sunt extrem de rezervate în ce priveşte introducerea Ucrainei în UE pe uşa din dos, acordându-i derogări, nepermise până acum. Dar există şi ţări, precum Austria, care doresc expansiunea UE, după modelul american al expansiunii NATO spre Est. Este evident faptul că simplificând foaia de parcurs a Ucrainei, spre integrarea în UE, de această breşă creată vor putea profita şi ţări precum Moldova, Georgia, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi mai ales Turcia.

O astfel de Uniune Europeană se va banaliza, spre satisfacţia SUA şi a Marii Britanii. SUA sunt extrem de interesate ca proiectul unei Armate UE să nu prindă viaţă, pentru ca NATO, condus de SUA, să rămână singura forţă decidentă în Europa. Cu atât mai mult, cu cât sunt semne din ce în ce mai evidente, că NATO este pe cale să devină şi o forţă politică, nu numai defensivă.

SUA au fost interesate şi în declanşarea unui război real dintre Ucraina şi Rusia, încă din 2013, când americanii s-au implicat făţiş în organizarea Revoluţiei portocalii din Kiev, revoluţie de Maidan. Pasul următor a constat în declanşarea unui război economic între UE şi Rusia, ceea ce americanilor le-a reuşit în mare măsură. SUA speră acum că pierderile Rusiei, din aceste războaie, să fie contabilizate de americani ca mari câştiguri, mai ales în domeniile industrialo-militar şi ale energiei.

Alaska, punct comun a istoriei Rusiei şi SUA, soluţie ratată a păcii mondiale

Pentru teoreticieni, indiferent în ce teatru de operaţiuni se desfăşoară un război, definiţia acestuia este „o luptă armată de durată, în scopul realizării unui interes“. Ruşii au un interes geostrategic. Şi americanii din NATO au un interes geostrategic. Ruşii au o graniţă comună cu Ucraina, dar şi NATO au o graniţă comună cu Ucraina. Ruşii nu vor să aibă graniţă comună cu NATO, dar NATO doreşte graniţă comună cu Rusia.

Prin NATO, americanii au ajuns foarte aproape de Rusia europeană, dar Rusia europeană este foarte departe de SUA. În schimb, Rusia asiatică este foarte aproape de SUA, situate peste Strâmtoarea Bering, la vreo 82 de kilometri distanţă. Strâmtoarea Bering asigură navigaţia între extremul estic al Siberiei şi extremul vestic al statului Alaska – SUA. Alaska este statul cu întinderea cea mai mare din SUA, fiind recunoscut şi integrat în 1959.

Alaska a fost gubernie rusească, adjudecată de Imperiul rus la 1741, când a fost descoperită de cartograful Bering, trimis de ţar. La începutul secolului XIX, Alaska a fost colonizată de ruşi, dar operaţiunea s-a dovedit nerentabilă. Între anii 1853-1856 are loc Războiul Crimeii, între Rusia şi alianţa dintre Imperiul Otoman, Franţa şi Marea Britanie. Rusia, condusă de ţarul Alexandru al II- lea, pierde războiul în favoarea otomanilor, după care intră în declin economic.

Strâmtorat, ţarul hotărăşte să vândă, în 1867, Alaska, SUA, cu suma de 7,2 milioane de dolari. Negociator a fost un român ardelean, George Pomutz. În Alaska trăiesc indigeni, americani şi o etnie rusă, încă existentă, păstrând limba şi tradiţiile. În anul 2007, într-un Proiect de Uniune a Strâmtorii Bering, s-a propus conexiunea dintre Rusia şi SUA, prin pod sau tunel, care să asigure transportul feroviar de persoane şi de mărfuri, transportul de gaze şi ţiţei şi de electricitate, între cele două state.

Rusia s-a declarat de acord cu construcţia unui „Pod Intercontinental al Păcii“, fiind decisă să participe cu suma de 65 miliarde de dolari, la construcţia lui. Proiectul a fost lansat într-un efort comun de a realiza pacea mondială, dar din cauza expansiunii NATO spre Est, a fost abandonat. China se oferise să execute construcţia. Astăzi, în spaţiul public se vântură ştirea, că după anexarea Crimeii, etnicii ruşi din Alaska, au cerut Casei Albe să permită revenirea acestui teritoriu la „Patria mamă“, de unde se trag.

Ursula von der Leyen, vine şi ea cu tunurile ei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a remarcat prin tunul de proporţii tras, în care a comandat în numele UE, cantităţi exorbitante de doze de vaccinuri anti-COVID, cu care să se vaccineze toată Europa cel puţin de zece ori. Astăzi, dozele zac expirate prin depozitele ţărilor UE, care trebuie plătite ferm, conform contractului secret încheiat de Ursula, pe sume confidenţiale, pe care le vom plăti noi.

După campania anti-Covid, Ursula s-a lansat într-o campanie furibundă antirusească, inventând zilnic sancţiuni economice împotriva Rusiei, oligarhilor, apropiaţilor şi amantelor lui Putin. Recent, această amazoană antirusă, a hotărât să ia sub control centralizat toate achiziţiile de armament, pe care să le doneze Ucrainei pe costurile noastre.

Ca şi în cazul achiziţiilor aiuristice de vaccin şi aceste contracte vor fi tot confidenţiale, adevărate tunuri, cu care Ursula, înainte să iasă la pensie, va asigura succesul comercial al unor complexe industriale americane de armament, care se vedeau producând numai pocnitori şi artificii, dacă nu era războiul din Ucraina. Graţie preocupării Ursulei, putem spune că Europa nu a mai fost atât de înarmată, de la cel de al Doilea Război Mondial, ceea ce nu poate constitui o şansă acordată păcii mondiale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Liberalii despre reforma sistemului de educaţie. „Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ echipa PNL a realizat o consultare publică pe principalele prevederi ale Legii educaţiei ■ deputatul Leoreanu este de părere că noul act normativ trebuie să fie unul modern, stabil, flexibil şi eficient, centrat pe interesele elevului ■

Liberalii nemţeni apreciază că dezbaterea conţinutului Legii educaţiei este o prioritate, ţinînd cont că aceasta este unul din cele mai importante acte normative, care privesc viitorul acestei naţiuni.

„Pentru a construi o lege în mod corect şi coerent, trebuie să fii în contact direct cu cei care simt realitatea vizată din interiorul ei, specialiştii care vor trăi efectele acestor reforme, profesioniştii care văd punctele ce necesită reformă, reglaje sau consolidări de direcţie. În acest sens, am iniţiat cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în sistemul de învăţămînt.

Alături de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, colegul nostru, senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, am coordonat o serie de dezbateri majore pe Legea educaţiei naţionale la Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman, întîlnindu-ne cu sute de cadre didactice, zeci de părinţi şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, din toate localităţile din judeţul Neamţ.

Oameni care simt cel mai bine realitatea sistemului şi care ne-au oferit sugestii şi propuneri constructive, pentru care le mulţumim şi le vom da în lucru spre implementare. De 74 de ani, din anul 1948 nu am mai avut o reformă importantă a sistemului de învăţământ din România, ba mai mult am «trăit» din peticiri făcute peste noapte şi care, de multe ori, mai mult au încurcat, decît au ajutat, bulversînd pregătirea profesională a mai multor generaţii. Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate şi asta ACUM, pînă cînd nu e prea târziu!“, declară deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Acesta afirmă că membrii PNL îşi doresc o lege a educaţiei care să fie stabilă, modernă, flexibilă şi eficientă: „Elevul trebuie să fie elementul central, tratat cît mai aproape de specificul individual, urmărind maximizarea rezultatelor. Profesorii, motorul care pune în mişcare întregul sistem, vor avea la îndemînă instrumentele necesare pentru a adapta actul educaţional, în funcţie de nevoile specifice ale elevilor pe care îi îndrumă direct.

Flexibilitatea programei, adaptabilitatea ei sînt instrumente ale unui învăţămînt modern, cu adevărat orientat pe elev. Ne dorim să investim în performanţă şi eficienţă, în obţinerea maximului de pregătire pentru generaţiile viitoare, orientîndu-ne atenţia spre nevoile elevilor, dar şi spre specialiştii care le aşează viitorul în faţă, prin nobila profesie de dascăl“, este de părere deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Începe procesul unor dealeri de droguri. În boxa acuzaţilor vor ajunge şapte persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT Neamţ, pentru destructurarea grupului, au efectuat nouă descinderi imobiliare ■ anchetatorii au ridicat substanţe interzise şi un pistol neletal ■

Procurorii din cadrul Biroului Teritorial Neamţ DIICOT au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup de şapte indivizi acuzaţi de afaceri ilicite cu stupefiante. Ei au vîndut în Piatra Neamţ şi împrejurimi droguri şi substanţe cu efect psihoactiv. Gruparea a fost destructurată pe 6 iunie 2022, cînd anchetatorii au efectuat nouă percheziţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu anul 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional organizat au comercializat droguri de mare risc şi substanţe cu efect psihoactiv consumatorilor de pe raza municipiului Piatra Neamţ şi din localitătile limitrofe“, anunţa DIICOT.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate cantităţile de 500 de grame de substanţă pulverulenta albă, susceptibilă de a avea efecte psihoactive, 20 de grame de amfetamină, 40 de comprimate ecstasy, 500 de grame de pulbere albă, folosită pentru amestecul substanţelor psihoactive, patru cîntare electronice, un pistol neletal şi un dispozitiv de mărunţit tip grinder.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane. La final, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de 5 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 26 şi 43 de ani. Pe 8 iunie 2022, toţi au fost duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Neamţ.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile a celor cinci inculpaţi. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ, precum şi al jandarmilor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Citește știrea

Actualitate

O şefă de promoţie de la ASE, poveste uluitoare de viaţă. A terminat facultatea deşi scrie cu un picior

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o tânără din Bălţăteşti a avut media 10 la lucrarea de licenţă ■ a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti ■ nu i-a fost uşor, deoarece suferă de o afecţiune gravă, tetrapareză spastică ■

Diana Maria Roban are 23 de ani şi în acest an a absolvit cursurile Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti, fiind una dintre şefele de promoţie ale instituţiei de învăţământ superior, ea terminând Facultatea de Management. La lucrarea de licenţă a avut media 10.00, atât la susţinerea temei alese, cât şi la proba orală. Până aici nimic deosebit, deoarece mai sunt şi alţii care termină facultatea cu media menţionată.

Numai că, Diana, de loc din comuna Bălţăteşti, judeţul Neamţ, a fost un altfel de student. Suferă de tetrapareză spastică, afecţiune care o face să nu îşi poată folosi mâinile. De altfel, ea trebuie să fie mereu însoţită. În anii de studenţie a dictat examenele profesorilor, iar atunci când a fost nevoită să scrie a făcut-o cu degetele de la piciorul stâng.

„Despre studenţie, ce să spun? Au fost satisfacţii, mă bucur de rezultatul obţinut, dar rămâne regretul că nu am putut socializa mai mult cu colegii, din cauza pandemiei de coronavirus“, destăinuie Diana. S-a înscris la ASE Bucureşti, dar decanul, profesor dr. Ioan Popa, a sfătuit-o să urmeze cursurile la învăţământ la distanţă frecvenţă redusă (IDFR) în cadrul Centrului Teritorial Piatra Neamţ. Cel mai uşor obiect i s-a părut Matematica, iar grele Filozofia şi Contabilitatea.

A făcut o pasiune pentru Management comparat, în special cel japonez, lucru care i se datorează decanului Ioan Popa. Diana, în ciuda gravei afecţiuni (care o face să nu poată merge singură, ci doar susţinută), a evoluat ca orice copil normal. Grădiniţa, clasele primare şi gimnaziul le-a urmat în comuna natală, absolvind apoi Liceul Economic „Vasile Conta“ din Târgu Neamţ. E pasionată de cultura japoneză, citit, în special romane de dragoste, şi adoră călătoriile. Iubeşte să scrie, deşi o face cu piciorul, pentru că nu-şi poate coordona mâinile.

„Diana s-a născut pe 28 iulie 1999 cu tetrapareză spastică, o afecţiune psihomotorie. A avut o soră geamănă. Din păcate, a plecat dintre noi după o săptămînă, iar Diana o consieră îngerul ei păzitor. Tatăl biologic i-a fost alături doar în primii doi ani şi jumătate din viaţă. Iulian, actualul meu soţ, îi este alături din liceu, şi îi este mai mult decât un tată“, a detaliat învăţătoarea Daniela Rotaru, mama şefei de promoţie.

Deespre oamenii care nu înţeleg şi nu acceptă persoanele speciale

Iar viaţa Dianei a fost diferită de cea a altor copii, parcursul de până acum însemnând recuperare medicală şi şcoală. Afirmă că este norocoasă, fiind încojurată de oameni buni. Rareori s-a lovit de respingerea unor persoane, care nu au înţeles-o sau a durat ceva timp până să o cunoască mai bine. Aşa a fost în primul an de liceu, după care colegii au realizat cine este „Diana“.

Mama a destăinuit că fiica poartă în suflet mulţi oameni. Universul ei este familia, mama şi tatăl, Iulian, bunicii, verişoarele, pe care le consideră surori, Carina şi Sofia, apoi cei pe care soarta i-a scos în cale: educatoarea, Mara Cozma, învăţătorul, Ştefan Timofte, diriginta din gimnaziu, Tamara Iosub, profesoara Ana Cortez.

Ar mai fi dirigintele din liceu, Marian Achirei, plus profesorii Radu Pintilie şi Loredana Frigare. Mai sunt fostele colege şi prietene din gimnaziu, Adina şi Andra, sprijinul ei în liceu. De mică a realizat că viaţa este o luptă. Despre oamenii care nu înţeleg şi nu acceptă persoanele speciale afirmă nu sunt răi, ci doar nu au răbdare să îi cunoască.

Cei care o cunosc, spun despre Diana Rotaru că este sociabilă, are o bunătate ieşită din comun şi o memorie inimagiabilă. Familia speră la o minune, una care să o facă independentă, pentru că evoluaţie ei a însemnat paşi mici, nu planificări pe termen lung. Nu se va înscrie în acest an la cursurile de Master, deoarece trebuie să facă recuperare medicală, acest aspect fiind neglijat din cauza facultăţii.

„Diana este un copil deosebit, cu o inteligenţă sclipitoare, dovadă fiind notele obţinute în timpul facultăţii şi media 10.00 la susţinerea examenului de licenţă. Pentru ea fost mult mai greu decât în cazul altor studenţi. Merită apreciată pentru eforturile depuse constant, pentru c nu-i este deloc uşor. La fel, de apreciat sunt şi părinţii ei, care o susţin necondiţionat“, a declarat Magda Onu, secretar şef ASE, Centrul Piatra Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending