Contactează-ne

Actualitate

Mare atenţie la cumpărarea produselor pascale! Protecţia Consumatorilor a depistat numeroase abateri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ verificările prin unităţile de profil au demarat de pe 14 aprilie şi continuă ■ au fost descoperite nereguli crase, între care şi produse sau ingrediente expirate ■

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă, în aceasta perioadă, supravegherea pieţei, în contextul intesificării comercializării produselor preferate de români, premergătoare sărbătorilor pascale. La nivelul întregii ţări, conform tematicii specifice sezonului, a început pe 14 aprilie 2022 verificarea modului în care sînt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pasca, prajituri etc).

La nivel naţional au avut loc deja 90 de acţiuni de control, aplicîndu-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 570.000 lei. Acestora li s-au adăugat 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, pînă la remedierea deficienţelor, dar a fost şi o propunere de închidere temporară a unităţii pentru o perioadă de pînă la 6 luni.

Dintre cele mai importante nereguli, menţionăm: comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afişate pe etichetă; comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi şi cuptoare neigienizate corespunzător şi a unor ingrediente cu termen expirat; utilizarea unor cîntare neverificate metrologic.

Acestora li se adaugă comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare; comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate; depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse; depozitarea produselor în recipiente improprii (creme în găleţi de plastic, refolosite); utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate.

În timpul verificărilor s-a mai constatat folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vînzare neigienizate; lipsa informaţiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă; deficienţe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau menţionate condiţiile de păstrare, depozitare sau gramajul produsului; comercializarea unor produse cu stare termică schimbată; nerespectarea condiţiilor de păstrare pentru cozonac şi pîine.

Alte nereguli depistate au fost prezenţa, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantităţi masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri; existenţa pavimentului deteriorat; nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător; existenţa, în spaţiul de producţie propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi); lipsa documentelor justificative pentru prezenţa mărfii la vînzare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending