Contactează-ne

Actualitate

Mare atenţie la carnea de porc!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ examenul trichineloscopic trebuie efectuat în mod obligatoriu, atrage atenţia Direcţia Sanitar Veterinară ■

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamt anunţă că, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă precum şi prevenirea răspîndirii Pestei Porcine Africane, cînd în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, sînt necesare luarea unor măsuri. Astfel, sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, iar examenul trichineloscopic în aceste cazuri trebuie efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA. Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, parazit care poate provoca afecţiuni ce pot duce chiar la decesul persoanelor care au consumat carne infestată. DSVSA Neamt asigură examinarea trichineloscopică la sediile circumscriptiilor din Piatra Neamt, Piaţa Centrală, telefon: 0233/210.848, 0729/072.179, Tîrgu Neamţ, Piaţa Centrală, telefon: 0233.791.404, 0742/963.450 şi Roman, Piaţa Ecaterina Teodoroiu, telefon: 0740/575.338. Programul de lucru este de luni pînă joi între ora 8.30 şi 17.00, sîmbăta 8.30 – 16.00, iar duminica între 8.30 şi 14.00. Examenul mai poate fi solicitat în circumscriptiile sanitare veterinare de asistenţă de la nivelul fiecărei comune prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi. Costul unui examen trichineloscopic este între 9 şi 45 de lei + tva, în funcţie de metoda utilizată. Sacrificarea porcilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. E interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializarii cărnii în alte locuri sau spaţii, decît cele autorizate. Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Aceştia se supun unui risc, putîndu-se îmbolnăvi de trichineloză, ca urmare a consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante. Nu trebuie consumată nici o parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, pînă la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. Probele de carne sînt constituite din pilierii diafragmatici (cei doi muşchiuleţi care ţin ficatul), partea musculară a diafragmei (baiera unturii), sau două bucăţi de coaste unite între ele din partea din faţă a animalului (coastele 3-4). Cantitatea de probă trebuie să cîntărească între 80 – 150 grame, pentru a garante un examen de calitate şi pentru a nu pune populaţia în situaţia de a se respinge examinarea. Este interzis consumul de carne de porc ce nu a fost testată pentru identificare Trichinella spp. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate sanitar veterinar în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia inclusiv în zilele de sîmbătă si duminică. La nivel naţional, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor avertizează că este interzisă comercializarea porcilor domestici, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane. Se recomandă cumpărarea produselor alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, ceea ce este o garanţie că ele nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Dacă animalul este bolnav, prin vînzarea necontrolată este posibilă îmbolnăvirea altor oameni sau animale, iar răspîndirea bolilor se pedepseşte, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la acesta sînt interzise a fi comercializate. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului. „În situaţia în care medicul veterinar constată că animalul ebolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei“, se arată într-un comunicat al ANSVSA. În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor tîrguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la cîteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sînt expuse alimentede origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending