Contactează-ne

Actualitate

Manifestări de amploare, la trecerea a 15 ani de la ridicarea Episcopiei Roman la rang de Arhiepiscopie FOTO

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 50 de preoți din toate eparhiile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au participat la rugăciunea liturgică ■ la slujbă au fost prezenți peste 1.000 de pelerini ■

Timp de două zile, Catedrala Arhiepiscopală a găzduit manifestări legate de  împlinirea a 15 ani de când Episcopia Romanului și Bacăului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, acestea culminând cu slujba din ziua de luni, 14 octombrie. Curtea așezământului a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 1.000 de pelerini, care s-au alăturat celor 50 de preoți și măicuțelor.

Preotul Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei a publicat pe site-ul lăcașului de cult o amplă relatare a evenimentelor prilejuite de această importantă sărbătoare mușatină, la care au fost prezenți ierahi importanți ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.

„Această zi de hram este unică în felul ei în Eparhia noastră pentru că, așa cum știți, cultul Sfintei Parascheva s-a răspândit mai întâi în ținutul Romanului, apoi în toată Moldova, iar astăzi, în contextul migrației românilor, cultul ei a ajuns în toată lumea. Vă îndemnăm să trăiți Liturghia de astăzi în toată dimensiunea ei sacră, mistagogică și tradițională. Este o liturghie obișnuită, dar fiecare liturghie trebuie trăită plenar, pentru că timpul liturghiei nu este un timp convențional.

Este timp din timpul lui Dumnezeu și ce frumos este ca timpul tău să-l legi de timpul lui Dumnezeu, care este un prezent continuu” a spus, printre altele, IPS Ioachim. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de către Preasfințitul Părinte Nestor, acesta a subliniat dezvoltarea cultului Sfintei Parascheva și faptul că de sute de ani aceasta vine în ajutorul celor neputincioși:

„Minunat este Dumnezeu întru sfinții săi. În tot pământul a ieșit vestirea lor și la marginea lumii cuvintele lor, care evidențiază cel mai bine lucrarea minunată pe care Preacuvioasa Parascheva a săvârșit-o și încă o săvârșește în mijlocul poporului lui Dumezeu. Aceasta pentru că în chipul ei se slăvește Dumnezeu în toată vremea și în tot ceasul. De la an la an, sărbătoarea sfintei adună sute de mii de oameni, credincioși care caută să se atingă de cinstitele ei moaște cu credința puternică în Dumnezeu, Care va săvârși prin mijlocirea sfintei minuni și vindecări”.

După ce a rememorat câteva momente din viața și nevoințele sfintei, PS Nestor a adăugat faptul că, cinstindu-i pe sfinți, creștinii de fapt Îl cinstesc pe Dumnezeu, în condițile în care Sfânta Parascheva adună în jurul sfintelor sale moaște sute de mii de credincioși, deși trăim într-o vreme în care vedem că lumea merge pe calea desacralizării și a ateismului, în condițile în care România este cunoscută ca fiind „Grădina Maicii Domnului”.

„Suntem acuzați că ignorăm închinarea cea adevărată adusă lui Dumnzeu și că-i cinstim mai mult pe sfinți, însă nimic mai neadevărat pentru că noi, cinstindu-i pe sfinți, ne bucurăm că o avem pe Sfânta Parascheva ocrotitoare a Moldovei și că ea binecuvintează și ocrotește întreaga țară românească. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat-o nouă și îi mulțumim Sfintei pentru că ne-a ales pe noi să o găzduim vreme de mai bine de 380 de ani după ce moaștele sale au fost într-un  pelerinaj continuu” a adăugat înaltul prelate.

A ținut să reamintească faptul că cinstirea Sfintei Parascheva a început la Roman, în biserica ridicată de domnitorul Alexandru cel Bun în cinstea Cuvioasei. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Ioachim a mulțumit celor doi ierarhi, care i-au fost alături, preoților și pelerinilor. „Prezența noastră la Sfânta Liturghie arată faptul că suntem jertfitori și liturghisitori,  deoarece omul este făcut să fie liturghisitor, adică să pregătească Universul pentru îndumnezeire.

Dacă ne îndumnezeim noi, se îndumnezeiește și Cosmosul, pentru că nimeni nu are conștiință de sine, ci numai omul… Dumnezeu nu face lucrurile decât prin oameni, prin cei consacrați și prin cei care au această conștiință a prezenței Lui în toată viața și în lucrarea lor. Astăzi am intrat în comuniune de rugăciune și suntem cu toții în mâna lui Dumnezeu, mulțumindu-I pentru darurile revărsate asupra noastră.”, a conchis IPS Ioachim.

După terminarea Sfintei Liturghii, pelerinii au fost binecuvântați de cei trei ierarhi, iar voluntarii le-au oferit pachete cu alimente și apă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

FOTO – Facebook – Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending