Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Manevre de resuscitare a proiectului de la Agapia

Știre publicată în urmă cu

în data de

• ADRNE si Consiliul Judetean cauta solutiile compatibile cu normele europene si românesti pentru ca lucrarile de la Agapia sa reporneasca • cel mai sigur se va organiza o noua licitatie pentru desemnarea altui constructor care sa se ocupe de „Reabilitarea zonei turistice a Manastirii Agapia“ • fostul constructor, firma Diekat, si-a strîns bagajele de la Agapia si s-a dus, dupa ce si-a facut treaba în bataie de joc, pe banii Uniunii Europene •

Autoritatile judetene nemtene, regionale si cele centrale încearca sa spele rusinea în care au intrat Consiliul Local Agapia, Consiliul Judetean, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est si, nu în ultimul rînd, fostul Minister al Integrarii Europene, dupa ce firma Diekat si-a luat bagajele si a abandonat lucrarile de la Agapia. Conform precizarilor facute de Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt, care marti, 5 iunie, s-a întîlnit cu unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, intentia autoritatilor este de continuare a proiectului de la Agapia, prin orice mijloace, numai sa se ajunga la final. „Exista promisiuni ca acest proiect va continua, probabil lucrînd cu un alt constructor, pentru ca firma Diekat a parasit santierul. Proiectul nu a fost finalizat si multe lucruri neterminate au fost lasate în urma. Se doreste întreruperea proiectului în momentul de fata si realizarea unei reproiectari, gasirea unui alt constructor si continuarea lucrarilor. În fata Uniunii Europene, acesta nu este un fapt pozitiv. Daca s-ar decide rezilierea contractului, ar trebui returnate fondurile cheltuite pîna acum, si nu-i corect. Deficientele nu se datoreaza beneficiarilor – Consiliul Judetean Neamt si Consiliul Local Agapia, care ar trebui sa dea banii înapoi. Licitatia si derularea lucrarilor au fost în grija fostului Minister al Integrarii Europene“, a declarat Vlad Marcoci. El a mai spus ca firma Diekat, de la care a pornit toata tarasenia, nu a încasat bani în plus fata de cît a prestat la Agapia. Cu toate acestea, vinovat de ditamai esecul nu pare a fi scos nimeni în fata, pentru ca Ministerul Integrarii Europene, însarcinat sa urmareasca desfasurarea lucrarilor, s-a desfiintat.

Grija ADRNE este sa se termine proiectul început

Constantin Apostol, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est, a declarat ca, în momentul de fata, atît reprezentantii judetului, cît si cei ai institutiei pe care o conduce cauta cea mai potrivita solutie, compatibila cu normele europene si cele românesti, pentru finalizarea proiectului. „Cei de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au trimis în zona reprezentanti ai Corpului de Control, vrînd sa faca o analiza pe marginea proiectului. Ce se va întîmpla mai departe e mai greu de spus. Poate se vor continua lucrarile în contul fondurilor care nu au fost cheltuite, iar diferenta care va fi necesara ca sustinere financiara sa o aducem prin Programul Operational Regional. Nu ma pot pronunta în acest moment despre ceea ce va urma, dar stiu ca trebuie terminat proiectul care a fost început. Rezilierea contractului ar însemna restituirea fondurilor cheltuite si nu-i cazul, pentru ca proiectul s-a realizat în procent de 50-60%. Consiliul Judetean si Consiliul Local Agapia n-au nici o vina ca firma Diekat nu si-a facut datoria conform contractului. Cînd am discutat marti, 5 iunie, la minister, ei nu aveau concluziile din raportul Corpului de Control pentru a lua o decizie. În paralel, CJ, Consiliul Local Agapia si ADRNE ne ocupam sa facem o analiza valorica si fizica pe obiectiv, pentru a vedea stadiul actual în care se afla proiectul. Asta înseamna ca, pe lînga raportul Corpului de Control, vom veni si noi cu un punct de vedere. Pe mine, ca reprezentant al ADRNE, nu ma intereseaza ce s-a întîmplat pîna acum, cine a organizat licitatia, cine a ales constructorul, cine a avut ultimul cuvînt. În realizarea lucrarilor s-a întîrziat foarte mult si noi am cerut de aproape un an rezilierea contractului cu Diekat. Dar nu s-a tinut cont de sugestia noastra. Acum, vom lua la mîna normele europene si pe cele românesti, sa vedem cum gasim o solutie pentru ca proiectul de la Agapia sa ajunga cu bine la sfîrsit“, a declarat directorul ADRNE, Constantin Apostol.

Contract calcat în picioare

Firma Diekat trebuia sa finalizeze, în iulie 2006, unsprezece obiective din cadrul proiectului „Reabilitarea zonei turistice a Manastirii Agapia“: reabilitarea fiecarui monument istoric constînd în subzidirea fundatiilor, restaurarea tavanelor, podelelor, zidurilor, cablajelor electrice si a cosurilor; furnizarea de toalete moderne, toalete interne, conexiuni la canalul colector; reabilitarea strazilor si aleilor satului manastiresc; instalarea conductelor de apa, a canalelor de colectare a apei în cazul calamitatilor; stabilizarea pantei si instalarea de puncte de colectare a deseurilor solide; gabioane si ziduri de stavilire; construirea unei cladiri pe post de centru de informatii turistice pentru vizitatori, inclusiv înlocuirea actualului boiler din centrala termica; instalarea infrastructurii de apa si canalizare în zona administrativa a Agapiei; extinderea retelei de furnizare a apei si conectarea acesteia la reteaua principala a satului Agapia; construirea unui container din beton pentru furnizarea apei din satul Sacalusesti si a conductei aferente; construirea unei conducte de diametru 300 mm, care va lega Manastirea Agapia de statia de tratare a apei. A trecut aproape un an de la termenul care ar fi trebuit sa fie final, iar lucrarea este executata doar în proportie de 50 – 60%. Proiectul are ca scop reabilitarea zonei turistice a manastirii Agapia compusa din 117 casute monahale, strazi si alei de legatura si infrastructura aferenta. Valoarea contractului este de 4.784.982 euro din care PHARE suporta 3.190.148, Fondul National -1.063.223 euro, Primaria Agapia – 531.611 euro. Antreprenor general al lucrarii a fost desemnata firma Diekat SA, iar consultant – firma spaniola Inocsa Ingenieria SA.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending