Contactează-ne

Actualitate

Mândrii paralele

Știre publicată în urmă cu

în data de

I-am persiflat şi am râs de cei care – proroci mincinoşi – anunţau sfârşitul lumii în ziua şi ora cutare, ba îi acuzam de flecăreală ieftină, dacă nu de prostie sadea.

Iată însă că Măria Sa COVID al XIX-lea, împăratul neîncoronat al lumii, ne serveşte, fără publicitate, trâmbiţe şi surle, o schiţă de Apocalipsă, aşa cum n-a făcut-o nimeni până acum. Suficient ca omenirea întreagă, care n-a învăţat niciodată şi nimic din propria ei istorie şi a repetat cu încăpăţânare şi sârguinţă toate greşelile pe care le-a făcut şi pe care le-a inventariat, analizat şi întors pe toate feţele, dă semne de trezire la realitate, ba chiar şi de oarece înţelepciune (nu prea multă, ce-i drept), încercând să se convingă că drumul pe care a apucat-o nu este cel bun şi că trebuie schimbat.

Personal, înclin să cred că lumea şi omenirea întreagă, oriunde s-ar afla, trebuie să tragă adânc în piept (prin masca de rigoare, pe cât posibil „made in China“, marele furnizor de bunuri al lumii), s-o pornească de la zero şi să schimbe societatea, pe alte temelii, pe alte principii, renunţând la toate practicile păguboase practicate de zeci şi sute de ani, care ne-au adus aici.

Ultimul duşman, pe cât de puternic pe atât de perfid, creat parcă pe măsura înfumurării şi nesocotinţei neţărmurite a omului, l-a îngenunchiat fără drept de apel. Nu se poate vorbi de o luptă, de o încleştarea cu acesta, ci de o fugă din calea lui. Ba, mai mult, de o ascundere în bârlogul fiecăruia. Cu cât mai izolat şi mai adânc, cu atât mai bine. Cine n-a reuşit să se baricadeze, ori a lăsat să pătrundă în ascunzişul lui o undă de duşman, a luat calea nefiinţei.

Mai mult, nu interesant ci extrem de elocvent este faptul peste care nu se poate trece că războiul declanşat de amintitul duşman (ducă-se pe pustii) nu va intra în istoria omului (dacă va mai apuca s-o scrie) ca o calamitate medicală, dintr-o listă lungă ori prea lungă, ci ca un cutremur năucitor pentru temeliile fiinţei omeneşti însăşi (în paranteză spus, fără oameni, natura ar avea mult mai mult de câştigat; lumea animală este mult mai dreaptă şi mai bine aşezată).

În nenorocirea care ne-a lovit, este evident că lumea nu poate sta cu braţele încrucişate care s-o ducă la pieire. Orice iniţiativă, orice efort trebuie salutat.

Mai zilele trecute, îmi exprimam convingerea în valoarea cercetărilor de la OncoGen Timişoara, destinate creării unui vaccin antiCOVID, având marele avantaj al unor cercetări similare pentru HIV şi nu mai puţin în probitatea profesională şi umană a profesorului Virgil Păunescu, care şi-a administrat vaccinul sau produsul cercetării sale şi a colectivului său.

O întrebare firească: ce a întreprins oficialitatea noastră în sprijinul cercetării în discuţie? Ce au propus Instituţia Prezidenţială şi Guvernul? Ce a făcut Ministerul Sănătăţii ? Ministerul Educaţiei şi Cercetării? Academia Română şi celelalte Academii? Răspunsul este unul singur: Nimic sau zero (ca să-l cităm pe profesor).

Ba, D-sa s-a ales cu o anchetă şi cu o foarte străvezie aluzie la o posibilă pedeapsă. Iată admirabilele declaraţii ale distinsului manager al Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, mai preocupat de aspectele formale ale cercetării decât de cercetarea însăşi) pe care îndrăznim să le întretăiem cu unele comentarii:

„Demarăm… o anchetă internă… Vom verifica (cu ce drept cele spuse de domnul profesor… anumite abordări trebuie făcute riguros. Când se fac declaraţii nu putem menţiona că este vorba de un vaccin (de ce nu ?), cu atât mai mult cu cât cu certitudine (hazardată afirmaţie pentru un absolvent de Yale) nu există un vaccin. Vom declara care sunt paşii, dacă şi ce şi-a administrat (insolentă îndoială), dacă există documente. Riscul este ca toată această cercetare să fie declarată nulă (nici o cercetare nu este şi nu poate fi nulă ; eventual, are ori nu, finalitatea ţintită )… Vom verifica ce şi-a administrat domnul profesor… pentru că este un prototip experimental şi nu un vaccin. Acesta nu poate fi administrat altcuiva (nici n-a făcut-o, autoadministrarea nu este interzisă). Vom verifica în ce condiţii şi l-a administrat, dacă s-au respectat procedurile etice (câtă grijă pentru etică !)… Noi nu am fost notificaţi… Trebuie să existe documente oficiale… Pentru un cercetător nu pedeapsa (?!?) administrativă ar fi cea care ar conta, ci pierderea credibilităţii experimentale. Tot progresul (care progres?, din moment ce afirmaţi că nici nu poate fi vorba de un vaccin) ar fi declarat nul“.

Jalnică luare de poziţie !

Dar… iată că nu toată lumea este croită româneşte. Declaraţiile ambasadorului Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble, care a contactat cercetătorul timişorean şi s-a oferit să facă legătura între cercetătorii români şi cei britanici pentru ca aceştia să îşi poată discuta şi prezenta descoperirile unii celorlalţi: „Ştim că încercarea de a găsi un vaccin împotriva COVID-19 înseamnă trecerea prin multe provocări… Pentru România trebuie să fie o mândrie faptul că a început dezvoltarea unui vaccin, această cercetare contribuind la cunoaşterea mai bună a virusului în lumea academică. Finanţarea adecvată a cercetării în domeniul vaccinului şi distribuirea în comunitatea ştiinţifică a descoperirilor este singurul mod sigur prin care putem învinge acest virus“.

Cercetaţi, cercetaţi, români! Patria vă va fi recunoscătoare. Nu vă temeţi de anchete. Ele vin… şi trec.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending