Contactează-ne

Actualitate

Mănăstiri pe ruta de pelerinaje Via Mariae

Știre publicată în urmă cu

în data de

Romsilva – Parcul Natural Vînători Neamţ a ajuns pe harta Via Mariae, un renumit traseu internaţional de pelerinaj ecumenic, ce formează o cruce pe harta Europei, străbătînd Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croaţia şi Bosnia.

În ţara noastră, acesta se oprea la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde, de Rusaliile catolice, zeci de mii de oameni de diferite confesiuni participă la slujbele în aer liber oficiate la altarul închinat Sfintei Fecioare Maria. Faptul că zona Parcului Vînători este extrem de bogată în lăcaşuri de cult este deja cunoscut şi a constituit o oportunitate pentru extinderea acestei importante rute de pelerinaj, în Neamţ şi Suceava.

De altfel, în 2020, traseul prin România al Via Mariae a fost recunoscut ca rută turistică naţională. Inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vînători Neamţ ne-a oferit detalii pe această temă.

„Prin proiectul Green Pilgrimage – Promovarea Patrimoniului European Cultural şi Natural prin Pelerinaje Verzi, finanţat prin Programul de Cooperare INTERREG, cinci entităţi interesate, provenind din Marea Britanie, Suedia, Norvegia, România şi Italia au schimbat informaţii şi bune practici legate de modalitatea de promovare a traseelor de pelerinaj din ţările de origine.

Partenerul din România a fost Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Turism, care a facilitat participarea actorilor interesaţi de subiect: Consiliile Judeţene Neamţ şi Suceava, Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ (Romsilva) şi Asociaţia Via Mariae (Harghita).

Pornind de la existenţa traseelor de pelerinaj, datorate numeroaselor lăcaşe de cult din judeţele Neamţ şi Suceava, s-a considerat necesar ca acestea să fie legate între ele, oferindu-se astfel celor interesaţi posibilitatea de a avea la dispoziţie un traseu de pelerinaj, de mari dimensiuni, care să facă legătura dintre Putna şi Ceahlău, cu trecere pe la mănăstirile din Neamţ şi Suceava.

Existenţa traseului Via Mariae care se oprea la Şumuleu Ciuc a creat oportunitatea ca traseul din Neamţ şi Suceava să fie cuplat cu Via Mariae, obţinîndu-se astfel un traseu internaţional de mari dimensiuni, cu relevanţă ecumenică. Porţiunea din Parcul Vînători ar cuprinde trei zile de mers pe jos“, a declarat Sebastian Cătănoiu.

În prima zi, pelerinii ar putea porni de la limita cu judeţul Suceava. avînd ca destinaţie Mănăstirea Secu, parcurgînd distanţa de 16 km în 5.30 ore. În a doua zi, poate fi parcurs în 8 ore traseul de 23 km dintre Secu şi Mănăstirea Văratec, urmînd ca în a treia zi să fie străbătuţi în 6 ore cei 17,7 km dintre Văratec şi Lacul Cuejdel.

În judeţul Neamţ, traseul de pelerinaj Via Mariae trece prin localităţile Tarcău, Poiana Teiului, Oanţu, Pângăraţi, Cuejdiu, Cracăul Negru, Magazia, Bălţăteşti, Vînători, Văratec, Agapia, Leghin. Pelerinii au prilejul să viziteze în drumul lor o serie de obiective turistice, cum ar fi Mănăstirea Tărcuţa, Schitul Tarcău, Mănăstirea Pîngăraţi, Schitul Cuejdiu, Lacul Cuejdel, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Agapia, Casa Alexandru Vlahuţă, Agapia Veche, Schitul Sihla, mănăstirile Sihăstria şi Secu, schiturile Nifon, Procov, Vovidenia, Casa Mihail Sadoveanu, Mănăstirea Neamţ. Pe site-ul Romanian Via Mariae – mariaut.ro, sînt oferite detalii despre acest traseu internaţional:

„Un drum de pelerinaj care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată uneşte locurile mariane şi valorile istorice, culturale aflate de-a lungul traseului, fără să facă deosebire în funcţie de religie.

Are ca scop construirea în Europa Centrală a traseului turistic şi de pelerinaj, respectiv a reţelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune (…). Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bosnia), realizînd astfel o reţea de trasee de pelerinaj bazate pe valori locale, asemănător cu El Camino.

Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toţi. Îi aşteaptă pe cei, care – indiferent de naţionalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaştere şi îi aşteaptă şi pe cei care doresc să păşeasă pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive“. La Şumuleu Ciuc, considerat locul celui mai mare pelerinaj creştin din Europa Centrală şi de Est, s-au adunat anul acesta, pe 22 mai, circa 50.000 de oameni, iar în 2019, slujba de la baza muntelui Şumuleu a fost oficiată de papa Francisc, în cadrul vizitei sale în România.

Acest pelerinaj aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră.

Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii; sfântul popr credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, căutînd milostivirea Domnului“, a spus papa Francisc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending