Contactează-ne

Actualitate

Mănăstirea Sihăstria, sărbătoarea hramului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujba dedicată Cuvioasei Teodora continuă seria evenimentelor dedicate sfinţilor nemţeni ■ lăcaşul monahal atrage şi în restul anului pelerini atraşi de faima de duhovnic al părintelui Ilie Cleopa ■

Mănăstirea Sihăstria sărbătoreşte, pe 7 august, hramul bisericii- catedrală închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Ceremonialul a început în ajun, cu o slujbă de priveghere şi va fi urmat vineri de Sfînta Liturghie, cu participarea unor ierarhi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, majoritatea fiind prezenţi în zonă de la începutul săptămînii cînd s-au deschis sărbătorile sfinţilor nemţeni, primul omagiat fiind cuviosul Ioan Iacob Hozevitul.

Tot vineri se va sluji şi la Schitul Sihla, mergîndu-se în pelerinaj la peştera în care a vieţuit Sfînta Teodora. Pentru că e o perioadă cu restricţii impuse de epidemia de coronavirus, pelerinii nu vor putea sta la masă la trapeză, însă se vor putea bucura de ospitalitatea gazdelor, care şi-au făcut obiceiul să împartă caserole cu bucate la finalul slujbelor.

Lăcaşul atrage şi în restul timpului mulţi pelerini şi turişti din ţară, mînaţi de amintirea părintelui Cleopa, dar şi de frumuseţea locului şi a ansamblului mănăstiresc, o adevărată oază de linişte şi spiritualitate ascunsă în pădure, la cîţiva kilometri de zonele locuite.

Pelerinul rămîne impresionat de aspectul îngrijit al clădirilor, de curtea verde şi înveselită de răzoare cu flori, copaci şi arbuşti, peisaj care se prelungeşte înspre toate laturile incintei, pînă spre zidurile fortificate din exterior. La catedrala închinată Sfintei Teodora se ajunge coborînd pe un platou larg, străjuit de brazi ce fac vizual trecerea spre pădurea înaltă ce înconjoară protector acest loc sfînt.

Lăcaşul oferă un spaţiu generos celor ce vor să participe la rugăciune, de fapt acesta fiind şi rostul construirii sale, cu peste 20 de ani în urmă, cînd crescuse numărul vieţuitorilor, dar şi al pelerinilor. Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a mănăstirii, construcţia biserici a fost finalizată în 1999, iar în 2004 s-a finalizat pictura interioară, în frescă. Lăcaşul are o lungime în exterior de 42 metri, lăţimea la abside de 22 şi înălţimea pe axul turlei de 36 de metri.

Construcţia e realizată din cărămidă pe cadre de beton armat, avînd şi un mare demisol, unde s-a amenajat un paraclis. „Ca ocrotitoare a bisericii a fost aleasă Sfînta Teodora de la Sihla, mai întîi pentru faptul că, fiind nou canonizată, în 1992, nu avea o biserică închinată ei, iar apoi din dorinţa de a aduce aici moaştele care se află acum la Kiev (Ucraina)“, aflăm de pe pagina mănăstirii. Cuvioasa s-a născut în Vînători-Neamţ în jurul anului 1650, în vremea domniei lui Vasile Lupu şi a Mitropolitului Varlaam. După moartea ei, trupul a rămas în peştera unde-şi petrecuse mare parte din sihăstrie, pînă prin anii 1828-1834, perioadă în care, în timpul ocupaţiei ruseşti a fost dus în Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev.

Proiect cu fonduri europene la mănăstire

Un alt lăcaş deschis spre închinare este şi cel central, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, ridicat în urmă cu două secole în stilul clasic al bisericilor moldoveneşti. Pelerinii ajung la Sihăstria şi pentru a simţi harul părintelui Cleopa, rămas pentru mulţi un ascultător al rugăciunilor şi necazurilor, aşa cum era şi în timpul vieţii. Pentru unii vizitatori, cimitirul mănăstirii e poate doar un simplu obiectiv turistic, dar nu pot să nu remarce liniştea şi pacea locului foarte bine îngrijit, păzit de brazi înalţi, perfect aliniaţi. Dar pentru alte persoane, mormîntul din marmură albă al duhovnicului este locul în care îngenunchează şi acum pentru binecuvîntare şi uşurarea poverilor.

„Mînca-v-ar raiul!“, asta era cunoscuta dojană părintească pentru cei care îi treceau pragul chiliei. Căsuţa ţărănească, cu cerdac alb, în care a vieţuit, atrage mulţi vizitatori, fiecare fiind miruit, ca pentru o purificare, de un monah. În casa transformată în muzeu se găsesc lucrurile personale ale părintelui Cleopa, veşminte, obiecte liturgice, icoane, cărţi, chiar şi suveniruri, din gama celor ce pot fi achiziţionate şi de la magazinul de la intrarea în mănăstire.

De menţionat ar mai fi că în acest aşezămînt călugăresc a fost tuns în monahism PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către stareţul mănăstirii Sihăstria, arhimandritul Victorin Oanele, naş de călugărie fiindu-i părintele Ilie Cleopa. Ritualul de intrare în monahism a avut loc pe 6 august, în ziua marii sărbători creştine Schimbarea la Faţă. Aspectul modernizat al ansamblului mănăstiresc şi noile construcţii la care se lucrează în prezent se datorează şi proiectului cu fonduri europene, demarat în noiembrie 2017 şi cu termen de finalizare pe 30 septembrie 2020. El are o valoare de 12.514.990,05 lei, din care fonduri nerambursabile de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) 10.079.767,02 lei, iar restul de la bugetul naţional.

Obiectivele au vizat îmbunătăţirea obiectivului turistic, respectînd principiile dezvoltării durabile prin consolidarea, restaurarea şi conservarea Paraclisului Sfîntului Ioachim şi Ana, a corpului de chilii şi bisericii Sfinţii Voievozi. Se mai doreşte amenajarea unui muzeu. Scopul ar fi creşterea numărului de vizitatori cu 5,5% la un an de la sfîrşitul perioadei de implementare, creşterea gradului de expunere a mănăstirii Sihăstria prin digitalizarea acestuia şi crearea unei pagini web.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. Justițiabilul ȘI justitiarul Ioan I. TODIROAE

  7 august 2020 at 3:23 AM

  La Sfântul Schit Sfântul Mare Mucenic Mina,

  schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

  am sărbătorit, după un semi-pelerinaj pedestru, tur si retur, din Sat TIMISESTI.

  Din Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei,

  în a 7 (saptea) zi,

  schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

  am sărbătorit, după un semi-pelerinaj pedestru, tur si retur, din Sat TIMISESTI.
  .

  Joi. 6 August 2020.

  https://sfantulmina.mmb.ro/istoria-schitului-sfantul-mina

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Trending