Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Mamã „eroinã“ a zilelor noastre

Știre publicată în urmă cu

în data de

• o femeie în vîrstã de 45 de ani a nãscut, recent, al noulea copil • aceasta considerã pruncii drept o binecuvîntare de la Dumnezeu • mama „eroinã“ îsi iubeste odraslele deopotrivã, chiar dacã unii dintre acestia, mai sugubãti, i-au fãcut greutãti

Valeria Rosca, în vîrstã de 45 de ani, din Roman, a ajuns la performanta de a da nastere, zilele trecute, celui de-al noulea copil. Provenind dintr-o familie modestã, cu fricã de Dumnezeu, femeia a mãrturisit cã nu i-a încoltit niciodatã gîndul de a face o întrerupere de sarcinã, cu toate cã situatia materialã nu a fost una prea rozã. În urmã cu 23 de ani, Valeria Rosca a trãit o adevãratã dramã cînd, la sapte luni, i s-a nãscut mort primul copil. Chiar dacã, la vremea respectivã, medicii nu prea au încurajat-o, spunîndu-i cã n-o sã mai poatã face copii, femeia nu si-a pierdut speranta si a dat nastere celui de-al doilea bãietel, care are, în prezent, 22 de ani. Valeria Rosca a recunoscut cã nu i-a fost usor sã creascã opt copii, însã credinta în Dumnezeu si întelegerea familialã au ajutat-o sã înfrunte toate obstacolele. „ Nu este usor sã cresti nouã copii, dar dacã existã întelegere, nimic nu pare asa de greu în viatã. Din anul 1978, am lucrat la Polirom, pînã în anul 1997, cînd s-a închis fabrica. Lucram în schimburi, împreunã cu sotul meu, astfel încît aveam grijã, cu rîndul, de copiii nostri. Avem sase bãieti si trei fete. Bãietii au venit pe lume, unul dupã altul. Este diferentã de vîrstã între ei, de doi ani. Cel mai mare are 22 de ani, iar cel mai mic, doar 13 ani. Dupã ce am nãscut bãietii, am adus pe lume douã fete, pe nume Rebeca si Adina, în vîrstã de zece, respectiv sase ani. Sîntem crestini dupã evanghelie si consider cã este mare pãcat sã faci avort, nu numai în religia noastrã. Toate femeile ar trebui sã pãstreze micutii, indiferent de cît de greu le-ar fi, sã-i creascã. Copiii sînt o binecuvîntare de la Dumnezeu, dacã îi primesti ca pe o binecuvîntare“, a povestit Valeria Rosca. Mama „eroinã“ nu-si ascunde mîndria privitor la modul în care si-a crescut copiii. Femeia spune cã si-a supravegheat si îndrumat copiii care n-au fãcut-o niciodatã de rusine. Fiii ce mai mari au învãtat tot timpul foarte bine, fiind chiar olimpici.

„Fiecare copil este aparte“ Mama regretã cã nu si-a purtat copiii în facultate. Întrebatã de vecinele de salon dacã îsi iubeste toti copiii, femeia le-a rãspuns, cu blîndete, cã pentru fiecare are un sentiment aparte, însã pentru fete nutreste o altfel de dragoste, avînd în vedere cã acestea îsi vor ajuta mai mult pãrintii, la bãtrînete. Însã, aceasta îi are si pe bãieti la inimã, chiar dacã sînt, spune ea, mai nãzdrãvani. „Fiecare copil este aparte, în felul sãu, iar eu si sotul meu îi iubim în egalã mãsurã. Atunci cînd ne-a fost greu, Dumnezeu nu ne-a lãsat de izbeliste, întotdeauna ne-a întins o mînã, de undeva de sus. La o familie cu nouã suflete, iar cu noi 11, muncesti din zori si pînã seara, si tot ai impresia cã nu le-ai fãcut pe toate. Nu mã ocup doar de treburile gospodãresti de zi cu zi, ci si de educatia copiilor. Pe cei mici îi ajut si acum la lectii. Sîntem o familie unitã, ne sprijinim unul pe altul. Si copiii, de cînd s-au mãrit, fiecare are sarcina sa, în casã. Viata este ca un dar pe care trebuie sã-l pretuiesti, chiar dacã mai apar si obstacole. În viatã, trebuie sã ne bucurãm de fiecare clipã“, a mai spus Valeria Rosca. Cei doi pãrinti se simt, deja, împliniti cã trei dintre copii sînt pe picioarele lor: cel mai mare dintre fii, care a terminat liceul, si-a gãsit de lucru în Belgia, de vreo doi ani, ajutîndu-si familia în limita posibilitãtilor. Alti doi sînt încã elevi de liceu. „Mezinul“, în vîrstã de 13 ani, se aflã încã pe bãncile scolii. Valeria Rosca ar putea fi un exemplu pentru acele mame fãrã inimã, ce-si lasã pruncii de cîteva zile, în maternitate. Sotii Rosca i-au pus noului membru al familiei numele Elisabeta Estera. Valeria trãieste cu speranta cã Estera o sã creascã înconjuratã de dragostea celorlalti opt frati. „Mai am o sorã mai mare, în vîrstã de 60 de ani, care are zece copii. Eu am purtat 12 sarcini, dar, din pãcate, trei copii mi-au murit în pîntece. Sînt mîndrã si bucuroasã de copiii mei, chiar dacã, uneori, îmi mai fac si greutãti. Sã-mi dea Dumnezeu putere sã-i cresc“, a încheiat Valeria Rosca, din ochii cãreia s-au prelins cîteva lacrimi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending