Contactează-ne

Actualitate

„Majoritatea lipsită de legitimitate“ a aprobat prelungirea stării de urgenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Marţi, 14 aprilie, în Săptămâna Mare, preşedintele Klaus Iohannis ne-a anunţat că anul acesta, Săptămâna patimilor noastre va ţine o lună de zile. A emis un al doilea Decret, prin care prelungeşte starea de urgenţă, cu încă 30 de zile.

Decretul a fost înaintat Parlamentului, pentru aprobarea sau respingerea lui. În afară de prelungire, Decretul îl autorizează pe ministrul de Interne, Velea, să decidă ce drepturi şi libertăţi să ne restrângă. Îl autorizează totodată şi pe Ludovic Orban să opereze schimbări ale tuturor şefilor unităţilor sanitare, ale direcţiilor de sănătate publică, ale caselor de asigurări de sănătate, ale serviciilor de ambulanţă, ale autorităţilor şi instituţiilor publice, centrale şi locale, cu atribuţii în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale, dacă nu-şi îndeplinesc atribuţiile de serviciu.

Că până acum, parcă aceşti şefi, dacă nu-şi îndeplineau atribuţiile de serviciu, erau avansaţi la excepţional. După standardele de apreciere liberale, dacă şefii existenţi nu sunt membri PNL, mai mult ca sigur vor fi găsiţi că nu-şi îndeplinesc sarcinile de serviciu.

Avem exemplul de la Suceava. Această operare de schimbări, poate fi un prim pas necesar în resetarea societăţii româneşti, atât de des invocată de Klaus Iohannis. Joi, 16 aprilie, a fost „Joia neagră“. Parlamentul a aprobat Decretul prezidenţial, cu 404 voturi pentru, 29 contra şi o abţinere. A existat o majoritate parlamentară care, chiar dacă a fost de acord cu prelungirea stării de urgenţă, adică a patimilor noastre, a considerat că aceste patimi trebuie să aibă şi un temei legal.

Adică, trebuie ca Guvernul să stabilească prin lege, ca la Constituţie, ce drepturi şi libertăţi şi cât vor fi restrânse, pentru a nu se pătimi fără temei legal. De abia după aceasta, prin Ordonanţe militare şi Ordine, ministrul Internelor să stabilească asprimea şi forma patimilor noastre. Această majoritate, care s-a dovedit a fi formată cel puţin din PSD, ALDE, PRO România şi UDMR a stabilit că prezenţa coronavirusului pe teritoriul României nu poate justifica încălcarea Constituţiei.

În caz contrar, am putea concluziona că Preşedintele şi ucenicii lui din Guvern nu ne apără doar de efectele pandemiei, ci şi de cele ale Constituţiei. Pe lângă aprobarea Decretului prezidenţial, Parlamentul a hotărât ca Guvernul să restrângă drepturi şi libertăţi doar prin lege şi totodată să raporteze săptămânal activităţile îndeplinite.

Toate acestea, doar în strictă legătură cu pandemia COVID – 19. Şi de abia votă Parlamentul, că ce mai freamăt, ce mai vuiet în tabăra liberală. Preşedintele Iohannis a ieşit pe post, tunând şi fulgerând că „Aşa nu se mai poate!“ şi că „O majoritate parlamentară lipsită de legitimitate votează măsuri populiste“. La care a adăugat setenţios: „Cetăţenii răsuflă uşuraţi, că nu mai guvernează PSD“.

Răbufnirea şi-a prefaţat-o cu un atac la adresa unor politicieni, pe care i-a acuzat de inconştienţă, fără să ne desluşească şi de unde li se trage. Să nu care cumva să credem că Preşedintele este pornit pe „majoritatea lipsită de legitimitate“, pentru că i-a aprobat Decretul, ci pentru că aceasta a atras atenţia opiniei publice cu privire la neconstituţionalitatea unor prevederi, atât din Decretul din 16 martie, cât şi din Decretul din 14 aprilie.

Această „majoritate toxică“ nu a contestat necesitatea instituirii stării de urgenţă şi nici a prelungirii acesteia, ci încălcarea Constituţiei. Trebuie reţinut că Renate Weber, în calitate de Avocat al Poporului, a reclamat la Curtea Constituţională aceste încălcări. Politicienii incriminaţi de Klaus Iohannis, au pus în discuţia publică, două teme. Prima, referitoare la restricţii.

Ei sunt de părere că restricţiile ar trebui aplicate cetăţenilor României diferenţiat, nu otova. Diferenţa ar trebui să o facă gradul de periculozitate teritorială constatată. În România, pandemia se manifestă teritorial, diferenţiat. A doua temă, referitoare la stoparea căderii economice, este ca să nu ajungem să ne fie indiferent dacă ne omoară coronavirusul sau sărăcia.

Cu avioanele, spre Germania, românii nu au fugit din cauza coronavirusului, ci a sărăciei. Politicienii, şi nu numai, reclamă că pentru relaxarea economică Guvernul nu prezintă nicio strategie, nici un orizont. Strategia globală a Guvernului se limitează la „Staţi acasă!“, „Spălaţi-vă pe mâini!“ şi „Purtaţi mască!“.

Ciorba re-reîncălzită, spălatul pe mâini şi Pilat din Pont

Discursul din Parlament, a fost prefaţat de un atac împotriva PSD, mai dur decât atacul împotriva COVID 19. În esenţă, nimic nou la adresa PSD. Aceeaşi ciorbă, acrită de atâtea reîncălziri.

Maică- mea, femeie de la ţară, cu frica lui Dumnezeu, prefera să dea ciorba acrită la porci, decât să o reîncălzească. Discursul anti-PSD a prefaţat mesajul din Apocalipsa după Iohannis, în care a vorbit mai mult despre bolnavi, morţi şi înmormântările din cortegiul coronavirusului.

Nici o vorbă despre prevenirea efectelor refluxului economiei şi a sărăciei, care va urma ca un tsunami. Din retorica repetitivă a lui Klaus Iohannis a reieşit că este de dorit să credem, fără a cerceta, că anexele decretelor sale sunt sacrosante şi trebuie luate ad-litteram.

În mesajul său, Klaus Iohannis nu a reuşit să strecoare un pasaj, din a cărui context să desluşim o îmbărbătare şi o speranţă că luminiţa nu este departe. Mai mult, discursul anti-PSD a dat un alt sens unor sintagme, precum „întreaga naţiune“ sau „empatie“.

Întreg discursul a avut darul să ne îndepărteze de semnificaţia Săptămânii patimilor. În Joia Mare, Mântuitorul a dat o pildă de smerenie, spălând picioarele ucenicilor, oferindu-ne şi semnificaţia purificării acestora – spălându-le păcatele. Mesajul subliminal din discursul Preşedintelui este că dacă românii vor să scape de coronavirus sau de „majoritatea lipsită de legitimitate“ este numai la puterea lor.

El şi ucenicii lui din Guvern, fără alegeri anticipate, nu au această putere. Rezumându-se la atât, Klaus Iohannis s-a spălat pe mâini ca şi guvernatorul Iudeei, Pilat din Pont.

Dacă vrem să aflăm ce urmează după COVID 19, Preşedintele ne sugerează să aşteptăm răspunsul şi acţiunile ucenicilor conduşi de Orban şi Vela. După cum se vede, ucenicii nu au nicio revelaţie. Împreună, Klaus Iohannis şi ucenicii lui se spală pe mâini aruncând vina pe „majoritatea lipsită de legitimitate“.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending