Contactează-ne

Actualitate

Lupte de stradă între etnici romi de la o fată însărcinată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 10 persoane au fost reţinute după conflictul violent de la Tîrgu Neamţ ■ cei privaţi de libertate au vîrste între 27 şi 46 de ani ■ aceştia s-au luat la bătaie din cauza unei tinere însărcinate ■ pentru potolirea combatanţilor, poliţiştii au tras focuri de armă ■

Un scandal monstru între două clanuri de rromi a avut loc în seara de 5 iulie 2018, în Tîrgu Neamţ. S-a întîmplat în jurul orei 21.30, iar pentru aplanarea stării conflictuale oamenii legii au fost nevoiţi să facă uz de armă şi au tras cinci focuri de avertisment. Clanurile rivale, din cartierul Tăbăcari şi din comuna învecinată, Vînători Neamţ s-au atacat cu bîte şi cu pietre. Motivul scandalului ar fi că o fată a plecat cu un baiat din celaltă tabără, fără acordul familiei şi a rămas însărcinată. Cu cine, nu se prea ştie. Scandalul s-a lăsat cu reţinerea a 10 indivizi care vor fi duşi în faţa procurorilor cu propunerea luării unei măsuri preventive. „E vorba de romi din Tîrgu Neamţ şi din Vînători, care s-au înfruntat după ce au aflat că o fată a rămas însărcinată şi nu se ştie cu cine. De aici acuzaţiile şi tot scandalul. Cei de la trupele speciale s-au mişcat foarte greu; noi am avut doar agenţii de la Poliţia Locală şi Poliţia Naţională, practic patrula de ordine publică. S-au solicitat întăriri, dar au ajuns tîrziu cei de la fortele speciale”, a declarat primarul Daniel Harpa. Conform actelor de urmărire penală totul ar fi avut loc în jurul orei 21.30 şi cum în conflict erau angrenate numeroase persoane s-a cerut ajutor la oamenii legii prin apel la 112, la faţa locului venind forţele de ordine din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ. Cei doi poliţişti de la ordine publică au avut nevoie de ajutor şi au chemat în sprijin un echipaj de la rutier, împreună cu poliţia locală. „În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict, unul din primii poliţişti ajunşi la faţa locului, a tras în plan vertical cinci focuri de avertisment“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Aceeaşi sursă mai arată faptul că pentru potolirea bătăuşilor s-a cerut suplimentarea forţelor şi s-a solicitat intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi a jandarmilor. „Au fost identificate zece persoane cu vîrste între 27 de ani şi 46 de ani, din comuna Vînători Neamţ, care au fost conduse la sediul Poliţei şi audiate, împotriva cărora s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore“, a comunicat Poliţia Neamţ. La finalul audierilor cei 10 au fost încarceraţi, urmînd a fi prezentaţi Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunerea luării unei măsuri preventive. Oamenii legii mai spun că dintre persoanele implicate în conflictul de la Tîrgu Neamţ nici una nu a suferit leziuni. În cauză sînt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare. În timpul luptelor de stradă, au fost afectaţi şi locuitorii din zonă, care s-au trezit cu geamurile sparte şi maşinile avariate.

Măsuri împotriva beligeranţilor

Ieri, după luptele de stradă din seara trecută, a fost convocată în şedinţă Comisia de ordine şi siguranţă publică şi Consiliul Local Tîrgu Neamţ. Printre participanţi a fost primarul comunei Vînători Neamţ, reprezentanţi ai Poliţiei Locale Vînători. S-a arătat că în astfel de situaţii competenţele Primăriei Tîrgu Neamţ sînt limitate, dar cu toate acestea printre primele forţe de intervenţie ajunse la faţa locului au fost patru poliţişti locali, îmbrăcaţi în uniformă şi trei în civil, aflaţi în afara programului. Aceştia au intervenit în plină încăierare nu au în dotare armament. „Voi lua cele mai drastice măsuri care ţin de competenţa noastră, permise de legislaţia în vigoare, pornind de la tăierea ajutoarelor sociale la toţi cei implicaţi în acest conflict violent, pînă la decăderea din drepturile părinteşti a celor care au şi-au implicat copiii minori în conflict. Vom monitoriza mult mai strict cartierul Tăbăcari, de unde provine una dintre părţile implicate în incident. Avem însă mare nevoie ca aceste măsuri să fie implementate şi la nivelul comunei Vînători Neamţ, de unde provin cele zece persoane ridicate pînă în acest moment de Poliţie. În urma evaluării preliminare a pagubelor, s-au identificat următoarele: două indicatoare rutiere îndoite pe strada Radu Teoharie, două autoturisme cu parbrizul spart, un balcon proprietate privată a unui magazin deteriorat prin lovire (geamuri sparte), trepte de acces ale unui magazin dislocate, patru jardiniere stradale vandalizate şi două bănci distruse. Fac apel la toate forţele de ordine publică ca să ia foarte în serios această situaţie şi să o trateze cu prioritate, pentru a preveni orice alte urmări şi pentru a oferi cetăţenilor oraşului certitudinea că sîntem în siguranţă. Nu pot accepta ca oraşul să se transforme într-un cîmp de luptă şi cetăţenilor să le fie teamă să iasă din casă. Rog orice persoană care asistă la cel mai mic incident violent să sesizeze imediat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, dar şi Tel Verde Poliţia Locală 0233661115“, a mai menţionat primarul Daniel Harpa.

Conflictele între etnici au mai fost

Conflictele între etnicii nemţeni n-au fost prea numeroase în ultimii ani, dacă facem o raportare la alte zone din ţară unde acestea sînt destul de dese. Tutuşi nu putem spune că ele n-au existat, pornind de regulă, aşa cum s-a petrecut la Tîrgu Neamţ, de la vreo tînără, de la afaceri, s-au de la reglări de conturi între grupări rivale de la zone de „influenţă“. Cele mai dese au fost la Roman, în prim plan fiind etnici rromi domiciliaţi în Strada Nouă şi cei din Aleea Tudor Vladimirescu. De exemplu, în 2010, au fost cîteva altercaţii violente. Pe 13 noiembrie, rivalii s-au întîlnit în incinta unui cazinou, iar după cîteva „schimburi de amabilităţi“ s-a iscat o încăierare în care au fost folosite şi arme albe. Apoi, pe 17 noiembrie, cîţiva combatanţi s-au întîlnit în zona Străzii Mihai Eminescu şi au urmat loviri reciproce, de care nu au scăpat nici femeile care îi însoţeau. La un moment dat a fost folosită şi o sabie, unul dintre protagonişti fiind tăiat în zona coapsei stîngi. La spital au ajuns trei persoane, o femeie însărcinată în luna a opta fiind diagnosicată cu policontuzii, iar alta cu traumatism facial şi fractură de piramidă nazală. Pentru a stopa aceste „manifestaţii“ şi pentru a documenta activitatea infracţională a unor persoane cercetate în mai multe dosare penale, forţele de ordine au organizat şi descinderi la locuinţele rivalilor. La una dintre percheziţii a fost găsit un pistol cu gaze marca Walther, cartuşe cu gaze şi sase de probă (care provoacă doar zgomot), bîte de baseball, săbii, un cuţit cu buton, cuţite cu mîner box, un box şi o teacă de sabie ce părea a fi de la o armă ridicată anterior dintr-un autoturism, etc. (G. MUNTEANU, R. AANEI)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending