Contactează-ne

Educatie

Luna viitoare începe Bac-ul

Știre publicată în urmă cu

în data de

• începînd cu acest an, probele orale se dau în februarie • este posibil ca din 2019, o probă a Bacalaureatului să se poată da la educatie fizică si sport •

Bacalaureatul va începe de luna viitoare în acest an, calendarul acestui examen fiind modificat prin ordin de ministru. Competentele ligvistice si digitale vor fi sustinute în perioada 12-22 februarie. Pînă anul acesta, elevii care dădeau BAC-ul sustineau probele orale cu cîteva zile înainte de probele scrise. Tot ca noutate legată de acest exament, se are în vedere reintroducerea probei sportive, dar deocamdată propunerea este doar în stadiul de proiect, ceea ce înseamnă că testarea la viteză si rezistentă s-ar putea introduce abia din vara lui 2019. Bacalaureatul din 2018 începe pe 12 februarie. Primul examen va fi proba orală la limba română (12-13 februarie), urmat de limba maternă (14-15 februarie). Evaluarea competentelor digitale va avea loc pe 16, 19-20 februarie, iar competentelor lingvistice la limba straină pe 21-22 februarie. Probele scrise vor avea loc în luna iunie. Pentru a putea intra în examen, candidatii – circa 3.800 din judetul Neamt – trebuie să se înscrie în perioada 29 ianuarie – 2 februarie (prima sesiune). După probele orale din februarie, candidatii sînt asteptati la continuarea examenului pe 25 iunie, la limba si literatura română – proba Ea) – probă scrisă. Pe 27 iunie a fost programată proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă, pe 28 iunie – proba la alegere a profilului si specializării – proba Ed) – proba scrisă, iar pe 4 iulie va avea loc afisarea primelor rezultate (până la ora 12) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidatii trebuie să se prezinte la toate probele, să obtină minimum nota 5 la cele scrise si cel putin media 6. Elevii din ultimul an de liceu vor încheia cursurile pe data de 25 mai.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Liberalii despre reforma sistemului de educaţie. „Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ echipa PNL a realizat o consultare publică pe principalele prevederi ale Legii educaţiei ■ deputatul Leoreanu este de părere că noul act normativ trebuie să fie unul modern, stabil, flexibil şi eficient, centrat pe interesele elevului ■

Liberalii nemţeni apreciază că dezbaterea conţinutului Legii educaţiei este o prioritate, ţinînd cont că aceasta este unul din cele mai importante acte normative, care privesc viitorul acestei naţiuni.

„Pentru a construi o lege în mod corect şi coerent, trebuie să fii în contact direct cu cei care simt realitatea vizată din interiorul ei, specialiştii care vor trăi efectele acestor reforme, profesioniştii care văd punctele ce necesită reformă, reglaje sau consolidări de direcţie. În acest sens, am iniţiat cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în sistemul de învăţămînt.

Alături de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, colegul nostru, senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, am coordonat o serie de dezbateri majore pe Legea educaţiei naţionale la Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman, întîlnindu-ne cu sute de cadre didactice, zeci de părinţi şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, din toate localităţile din judeţul Neamţ.

Oameni care simt cel mai bine realitatea sistemului şi care ne-au oferit sugestii şi propuneri constructive, pentru care le mulţumim şi le vom da în lucru spre implementare. De 74 de ani, din anul 1948 nu am mai avut o reformă importantă a sistemului de învăţământ din România, ba mai mult am «trăit» din peticiri făcute peste noapte şi care, de multe ori, mai mult au încurcat, decît au ajutat, bulversînd pregătirea profesională a mai multor generaţii. Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate şi asta ACUM, pînă cînd nu e prea târziu!“, declară deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Acesta afirmă că membrii PNL îşi doresc o lege a educaţiei care să fie stabilă, modernă, flexibilă şi eficientă: „Elevul trebuie să fie elementul central, tratat cît mai aproape de specificul individual, urmărind maximizarea rezultatelor. Profesorii, motorul care pune în mişcare întregul sistem, vor avea la îndemînă instrumentele necesare pentru a adapta actul educaţional, în funcţie de nevoile specifice ale elevilor pe care îi îndrumă direct.

Flexibilitatea programei, adaptabilitatea ei sînt instrumente ale unui învăţămînt modern, cu adevărat orientat pe elev. Ne dorim să investim în performanţă şi eficienţă, în obţinerea maximului de pregătire pentru generaţiile viitoare, orientîndu-ne atenţia spre nevoile elevilor, dar şi spre specialiştii care le aşează viitorul în faţă, prin nobila profesie de dascăl“, este de părere deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

“România Educată”, în dezbatere cu nemțenii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, a luat parte, alături de parlamentarii liberali Eugen Ţapu-Nazare şi Laurenţiu Leoreanu, la o serie de dezbateri privind proiectul de ţară “România educată”. Dezbaterile s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, în oraşele din judeţ şi la ele au participat atât dascălii nemţeni, cât şi reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor.

“În zilele de 11 şi 12 august am luat parte, alături de domnul senator Eugen Țapu-Nazare şi domnul deputat Laurențiu Dan Leoreanu la o serie de dezbateri care au avut loc în tot județul Neamț, asupra proiectului de țară “România educată”!

Proiectul, inițiat de preşedintele României,  excelența sa, domnul Klaus Iohannis şi asumat de domnul premier Nicolae Ciucă şi de domnul ministru al educației, Sorin Cimpeanu, este primul proiect major de reformă a învățământului din ultimii 32 de ani, care va impacta cu adevărat dezvoltarea multor generații viitoare de acum înainte.

Ne-am întâlnit în oraşele Bicaz, Târgul Neamț, în municipiul Roman şi municipiul Piatra Neamț cu sute de cadre didactice, profesori, directori de unități de învățământ, învățători şi educatori, dar şi reprezentanți ai comitetelor de părinți şi ai consiliilor de elevi pentru a dezbate cât mai transparent proiectul noii legi a educației.

Au fost discuții binevenite şi trebuie să apreciez că s-au punctat foarte multe aspecte pozitive ale proiectului în forma sa inițială; desigur, au existat şi propuneri din partea celor prezenți, propuneri care vor ajunge, negreşit, pe masa de lucru a domnului ministru Sorin Cîmpeanu şi a domnilor parlamentari pentru a fi incluse în forma finală a acestui proiect de țară de dimensiuni uriaşe pentru dezvoltarea învățământului românesc.

România educată este un proiect major de reformă. Avem nevoie de profesionalism, cheia către o creştere economică naturală şi de stabilitate, de pilonii unei societăți trainice, care nu se pot fundamenta altfel decât prin educaţie de calitate.

Un popor educat, pe termen mediu şi lung este un popor prosper, care produce elite naționale şi internaţionale şi oferă garanțiile unui viitor sigur pentru generațiile care vin.

Câteva aspecte esențiale pe care le-am remarcat şi care sunt cheia dezvoltării durabile a societății româneşti prin educație:

Noua lege a educației pune în centru procesului de învățare elevul şi progresul acestuia, ceea ce este un lucru esențial.

Tinerii de astăzi sunt viitorul de mâine. Investind în educație, investim într-o Românie a perfornanței şi a rezultatelor.

 

Creşterea alocării bugetare pentru învățământul preuniversitar este, de asemenea, o inițiativă foarte bine venită, pentru că ridică nivelul salarial al cadrelor didactice, redându-le acestora respectul cuvenit pentru munca şi dedicarea lor în acest demers amplu de a educa generațiile care vor schimba România în bine.

Este foarte utilă, de asemenea, introducerea consilierilor care urmăresc progresul educațional al elevilor şi care îi îndrumă să aleagă cele mai potrivite opțiuni de continuare a studiilor, fie că este vorba despre învățământul universitar sau cel dual.

Găsesc foarte necesară orientarea elevului către specializarea care i se potriveşte, pentru că alegerea corectă îi garantează o carieră şi o sursă de venit într-un domeniu care îi pune în valoare abilitățile şi în care va da randament.

Mă bucur că accentul cade şi asupra învățământului dual. La capitolul muncitori calificaţi România este, în acest moment, deficitară cu 700.000 de angajaţi. Acest fapt ne obligă să importăm anual forță de muncă necalificată din Vietnam, Nepal, Sri Lanka şi lista nu se termină aici.

Dezvoltarea învățântului dual va genera muncitori calificați, care se vor bucura de locuri de muncă stabile şi salarii motivante încă de la ieşirea de pe băncile şcolii.

Sunt multe lucruri bune de evidențiat în cadrul proiectului legii şi mă bucur că am avut ocazia să dezbatem, alături de nemțeni, care sunt standardele unei legi a educației performante, care să reflecte, în egală măsură nevoile elevilor, ale cadrelor didactice şi să producă efecte de viitor la nivelul societății româneşti.

Au fost discuții de substanță, analize amănunțite şi comentarii foarte relevante pentru temele abordate şi le mulțumesc tuturor celor care au participat la aceste întâlniri.

Meritele pentru acest proiect de o importanță incontestabilă sunt, desigur, ale excelenței sale, domnul preşedinte al României, care a dat startul acestui program, punând în valoare temelia unei societăți sănătoase şi prospere: educația.

România educată este România viitorului, țara pe care o lăsăm copiilor noştri, principiile cu care creştem generațiile de mâine.

Felicitări întregii echipe de specialişti şi domnului ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, pentru munca de calitate pe care au depus-o pentru acest proiect.

Aşa cum reformatorul învățământului românesc, Spiru Haret, spunea:

“Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine țara!”

Să investim într-o țară educată şi prosperă!”, este mesajul preşedintelui PNL Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

BAC-ul de toamnă a început cu… absențe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cei 719 candidați înscriși la examen au absentat 49 ■ 532 de candidați sînt din promoția curentă și 187 din seriile anterioare ■ aceștia vor susține probele scrise în 3 centre de examen și un centru de evaluare ■ între 22-29 august se vor desfășura probele de competențe lingvistice și digitale ■ anul acesta se înregistrează cea mai scăzută prezență la acest examen din ultimii 18 ani ■

Inspectoratul Școlar Județean Neamț se află în plină procedură de desfășurare a celei de a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat – august/septembrie 2022. La cea de a doua sesiune a ” probei maturității”,  în județul Neamț s-au înscris în perioada 18-25 iulie, prin secretariatele liceelor din județ, un număr de 719 candidați pentru sesiunea de toamnă, din care 532 din promoția curentă și 187 din seriile anterioare.

”De la proba de Limba și literatura română care s-a desfășurat marți, 16 septembrie au lipsit 46 de candidați. Nu s-a înregistrat nici un  incident de natură să ducă la eliminarea vreunui candidat”, a declarat președintele comisiei de Bacalaureat, Cătălin Bălțătescu. În ziua de 17 august se va desfășura proba scrisă la alegerea profilului și specializării-Ed. În ziua de 19 august este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă, acolo unde este cazul, nu și în județul Neamț.

Între 22-29 august se vor desfășura probele de competențe lingvistice și digitale.

Astfel în zilele de 22 și 23 august se vor testa competențele lingvistice de comunicare în Limba română/proba A. În data de 25 august vor fi evaluate competențele digitale, proba D, după ce cu o zi înainte acolo unde este cazul este programată proba de evaluare a competențelor de comunicare orală,  într-o limbă maternă.( proba B). Între 26 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice,  într-o limbă de circulație națională/proba C.

Accesul în sală la probele scrise se va face între orele 7.30-8.30. Examenul începe la ora 9. Sălile de curs au sistem de supraveghere audio-video. Concurenții sînt obligați să aibă asupra lor un act de identitate valabil și instrumente de scris, cu cerneală sau pastă albastră. Pentru probele de Matematică și Geografie, candidații vor avea asupra lor și instrumente geometrice.

Timpul de lucru, pentru fiecare probă scrisă,  este de 3 ore, dar elevii trebuie să stea în săli pînă la sfîrșitul lucrării scrise și nu pot părăsi sala înainte de o oră și jumătate. Afișarea rezultatelor înainte de contestații se va face, anonimizat, în data de 31 august, între orele 12-18. În aceeași zi se vor depune contestațiile care vor fi rezolvate între 1 și 2 septembrie. Rezultatele finale vor fi cunoscute de candidați în data de 3 septembrie. Nota minimă de promovare a fiecărei probe trebuie să fie 5, iar cea de promovare a examenului de 6.

Citește știrea
AdvertisementTrending