Contactează-ne

Actualitate

Lucrările de izolare a Policlinicii, finalizate în exterior

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ firma CIOCOIU SRL a început  și refacerea, pe cheltuiala sa, a o parte din cabinetele de la etajul al II-lea ■ acestea au fost deteriorate de infiltrațiile de apă pluvială din 6-7 septembrie ■ în timp ce Primăria spune că se vor remedia, în cel mai scurt timp posibil toate pagubele produse, în teren realitatea e alta ■ Cabinetul de Pneumologie a fost închis pentru că nu se mai pot acorda consultații din cauza mirosului persistent de mucegai ■ tavanul este tot prăbușit ■ la Punctul de recoltare sânge au fost răzuiți pereții și se așteaptă uscarea lor ■ au fost date jos corpurile de iluminat ■ constructorului nu i s-a decontat nimic din cei 1, 8 milioane lei, cât costă investiția

La două luni de la izbucnirea scandalului legat de izolarea termică a exteriorului Policlinicii Roman care a dus la deterioararea gravă a cabinetelor de la etajul II-lea, lucrurile par a se fi liniștit, cel puțin din punctual de vedere al reprezentanților Primăriei. Așa cum se știe  lucrările de reabilitare ale clădirii în care funcționează Policlinica din Roman au fost așteptate ani de zile și ele au demarat în luna mai 2023 și  au vizat, din start, îmbunătățirea eficienței energetice, după folosirea unei tehnologii moderne de termoizolare a imobilului cu vată bazaltică. Modernizarea a fost realizată în două faze: în 2023 realizându-se proiectul de  refacere termo-energetică exterioară, care a inclus și izolarea terasei. Lucrarea a fost esențială pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a asigura o temperatură constantă și plăcută în clădire. Ex-primarul Leonard Achiriloaei anunța toate aceste lucruri într-o conferință de presă din 2023, în care era estimată și valoarea investițiilor la acest obiectiv important, care se ridică la 1,8 milioane lei, bani alocați în totalitate de la bugetul local.

Numai că ”socoteala de acasă” nu s-a potrivit, vorba proverbului, cu cea din târg, așa că, lucrările de bază se realizau în 2024. Se pare că lucrările de reabilitare a Policlinicii, în condițiile în care nu au fost eliberate cabinetele pentru a se face lucrări de modernizare, nu au fost, după cum se vede, cea mai bună soluție adoptată de constructor- SC CIOCOIU SRL și beneficiar-Primăria Municipiului Roman, este Spitalul Municipal de Urgență Roman. Probabil că mizând pe lipsa precipitațiilor din ultimii ani s-a considerat că și anul acesta se va putea face decopertarea și izolarea acoperișului, fără suspendarea temporară a activității medicale. În aceste condiții o singură ploaie torențială, cea din  noaptea de 5 spre 6 septembrie 2024,  a reușit să ducă la izbucnirea unui scandal monstru legat de distrugerea cabinetelor de la etajul al doilea al Policlinicii, din cauza inundării grave a planșeelor și pătrunderii apei prin instalațiile electrice.

Așa se face că în luna septembrie 2024 a izbucnit un scandal monstru, după ce ploaia din noaptea  de 6 spre 7 septembrie a produs deteriorarea gravă a majorității cabinetelor medicale de la etajul I, cel mai grav afectate fiind cabinetele de la Punctul donare sânge, cel de Pneumologie, TBC, Psihiatrie. Surprinși de izbucnirea scandalului în presă, din cauza închiderii timp de o lună a Punctului de recoltare sînge, între timp relocat într-o încăperea alăturată, reprezentanții beneficiarului:Primăria Roman, declarau că refacerea spațiilor se va face după finalizarea lucrărilor de decopertare și izolare a terasei, pe seama constructorului.

Directorul tehnic al Primăriei Roman, Ovidiu Bojescu, întrebat fiind care este stadiul realizării proiectului, a declarat că lucrările sunt aproape finalizate. ” În această săptămână se finalizează lucrările exterioare la Policlinică și s-a intrat în interior pentru a face reparații în cabinetele unde s-au produs infiltrații după ploaia de la începutul lunii septembrie. Este în plan și verificarea instalației electrice și este bine că, așa cum știam și eu, aceasta nu a fost afectată.Per total suntem mulțumiți de lucrare, ținând cont că s-a folosit o soluție nouă de izolare a terasei, cu membrană PVC, care a fost sudată pe terasa clădirii. Urmează să vedem în timp cum se comportă, dar acum arată bine. Nu s-a realizat recepția lucrării, dar ea este condiționată de refacerea tuturor spațiilor distruse în timpul ploilor din 6-7 septembrie”, a declarat Ovidiu Bojescu. Acesta a mai spus că după recepție se vor achita facturile pentru lucrările exterioare și încă nu se pune și problema reabilitării spațiilor din interior unde există mai mulți proprietari. ”Spitalul are în administrarea sa o serie de cabinete, în timp ce altele sunt date în comodat și ele nu pot fi refăcute din bani publici. Singurul lucru care ar urma să fie făcut ar fi montarea unui lift”, a adăugat directorul tehnic, Ovidiu Bojescu.

Realitatea din teren e alta

Am verificat, în teren, dacă au început lucrările de reparații ale diverselor cabinete și aveam să constat că declarațiile directorului tehnic nu corespund cu cele ale medicilor din Policlinică. Dr, Gabriela Popovici a spus că a fost contactată, joi, 7 noiembrie, de către constructor. ” La cabinetul de Pneumologie nu s-a făcut nimic. Am primit vizita constructorului, care a analizat, din nou, situația. și mi-a promis că se va apuca de reparații după 15 noiembrie. Din păcate în cabinet nu se poate sta din cauza mirosului persistent de mucegai. Plafonul e așa cum îl știți, căzut. Pereții sunt din ce în ce mai mucegăiți. Până atunci sunt nevoită să-mi iau concediu de odihnă. Mai vin din când în când să aerisesc. E bine că spitalul a început să furnizeze căldură și în felul acesta se usucă mai ușor pereții”, a precizat dr.Gabriela Popovici. La punctual de donare de sânge, unul din spațiile cele mai afectate, au fost răzuiți pereții pentru a se înlătura stratul de mucegai și a se usca. Au fost date jos corpurile de iluminat dar nu se poate încă intervene cu zugrăveli din cauza profunzimii stratului de mucegai. Asistentele de la Punctul de recoltare sânge au cumpărat, pe cheltuiala lor, un spray antimucegai, dar insufficient pentru suprafața mare afectată. Se va putea interveni cu tencuieli și zugrăveli după uscarea pefectă a spațiilor. Nici la Cabinetul de Psihiatrie nu a ajuns constructorul.

Problema care se pune rămâne aceea că Primăria nu a decontat încă nici o factură și constructorul, se pare, că a executat lucrările, bune- rele, doar pe cheltuiala sa, care presupune aprovizionare cu materiale de construcție, cu tîmplărie de termopan, plata salariilor, a taxelor la stat, etc. Din acest punct de vedere, într-un fel,  este de înțeles situația în care  se află și constructorul dar și Primăria este îndreptățită să nu deconteze lucrări prost executate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending