Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Loviturã de teatru pe scena politicã Israelianã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Ariel Sharon îsi creeazã un partid nou pentru a candida la alegerile anticipate pe care le provoacã

Premierul Israelului, Ariel Sharon, i-a cerut presedintelui Moshe Katsav sã convoace alegeri generale, la care va lua parte ca lider al unui nou partid. Ariel Sharon a anuntat cã pãrãseste partidul de guvernãmînt. Consilierii sãi declarã cã premierul face acest pas pentru a se rupe de aripa de dreapta, care s-a opus planurilor sale de retragere din Fîsia Gaza si care s-ar opune si altor concesii fãcute palestinienilor. Intentia sa este aceea de a pune bazele unei noi formatiuni politice. Ariel Sharon este unul dintre fondatorii partidului Likud, aflat la guvernare. Plecarea lui Ariel Sharon din Likud va determina o realiniere a scenei politice israeliene.

Implicatiile deciziei Ariel Sharon le-a scris o scrisoare membrilor Partidului Likud, în care îsi afirmã intentia de a crea un partid de centru dreapta. Cel putin paisprezece parlamentari Likud, printre care cinci membri ai cabinetului, au anuntat cã îl vor urma pe Sharon. Analistii sînt de pãrere cã în jur de jumãtate dintre membrii Likud vor face la fel. Chiar dacã Ariel Sharon a pierdut sustinerea unei pãrti a partidului sãu, politica pe care o duce i-a adus popularitate în rîndul multor israelieni de rînd, care nu vor nici sã negocieze cu palestinienii, nici sã îi domine. Retragerea din Gaza a fost motivul pentru care Ariel Sharon a pierdut majoritatea parlamentarã formatã din membri ai partidului Likud si ai Partidului Muncii, cu care formase un guvern de uniune nationalã anul trecut. Noul lider al Partidului Muncii, Amir Peretz, a anuntat cã doreste sã se retragã din coalitie imediat dupã ce a fost ales la începutul acestei luni. Propunerea sa a fost aprobatã în partid, duminicã, ceea ce a determinat destrãmarea coalitiei. Analistii apreciazã cã alegerile din Israel ar putea avea loc în februarie sau martie, anul viitor.

Palestinienii salutã decizia lui Sharon Conducerea Autoritãtii Palestiniene a salutat decizia de a pãrãsi Likud-ul a premierului Sharon. Vicepremierul palestinian Nabil Shaath a declarat la BBC cã sciziunea ar putea da un impuls reluãrii procesului de pace si ar putea însemna cã urmãtorul guvern israelian va practica o politicã mai moderatã. Negociatorul-sef Saeb Erekat a declarat cã, de fapt, conflictul palestiniano-israelian a fost principalul factor în decizia premierului Sharon – o decizie care, potrivit dlui Erekat, ar putea aduce sfîrsitul acestui conflict. Saeb Erekat a comparat decizia dlui Sharon cu eruptia unui vulcan politic, adãugînd cã ea reprezintã cel mai important eveniment politic din ultimii 40 de ani ai istoriei Israelului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending