Contactează-ne

Actualitate

Louis Vuitton s-a îmbogățit cu ii din Mărginimea Sibiului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ iile apar în Colecția 2024 a casei de modă Louis Vuitton ■ Ministerul Culturii va cere recunoașterea iei românești ■

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a postat pe contul de Facebook un mesaj care subliniază nevoia de a păstra și de a apăra valorile naționale: ”Vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau producători de produse de lux precum Louis Vuitton”.

Mesajul face referire la colecția 2024, care promovează iile din Mărginimea Sibiului, fără a face o minimă referire la România și valorile sale. 
Ministrul Culturii a postat fotografii cu colecția Vuitton 2024, o familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022 și femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998. Concluzia? E vorba de ii românești prezentate drept creație a casei de modă.

Mesajul ministrului nu face referire la totala aroganță a firmei, pe care nu o suspectăm de neștiință, ci pur și simplu de perspectiva că, având în vedere brand-ul, nimeni din România nu va reproșa furtul. Scuzați cuvântul dur, nu am găsit un echivalent mai politicos în flexibila limbă română.

Mesajul ministrului Culturii vine ca urmare a semnalelor lansate de comunitatea La Blouse Romaine, care a inițiat în anul 2017 campania Give Credit. În fapt, campania a început în 2012, când Adele a apărut în Vogue purtând o bluză din colecția Tom Ford, inspirată de o ie / cămașă tradițională din Transilvania. A fost unul din vectorii lansării comunității La blouse roumaine și ulterior, un pas important către crearea Zilei Universale a Iei, în 2013.

”Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime in noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală.
Ce avem de făcut:
– adăugați fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri
– cereți brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii
– dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa contact@lablouseroumaine.io.
Respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre! ❤️🇷🇴
Vă mulțumim!
Împreună reușim” a scris La blouse Romaine.
Dacă doriți să trimiteți fotografii cu ii românești pentru a susține campania #Give Credit, vă rugăm să trimteți mesajele pe emailul monitorulneamtroman@gmail.com.
Vă suntem recunoscători pentru sprijin!

Campania #GiveCredit are motive reale pentru a cere recunoașterea valorilor românești. Cel ce nu luptă, nu merită!

Ar putea fi o imagine cu ‎2 persoane şi ‎text care spune „‎Give Credit မ Artizan: Gheorghe Ciuncanu Gorj, România ...ጭ هاالل Maria Grazia MariaGraziaChiuri Chiuri DIOR‎”‎‎

Nu este pentru prima dată când creația artizanilor români este însușită de ”experți”. Mai sus, modelul Dior la o prezentare în India.

 

Ar putea fi o imagine alb-negru cu 4 persoane şi text care spune „IA,THEROMANIANBLOUSE IA, THE ROMANIAN BLOUSE 60s, Salaj, Transylvania, Romania thousands of years of collective design Tom Ford- TomFord-SS2011 -SS2011 ss 2011”

Sursa: La blouse romaine, https://www.facebook.com/photo/?fbid=854988173334618&set=a.462630975903675

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending