Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Loteria“ terenurilor pentru locuinte, bucurie în 190 de familii

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pentru a fi eliminate suspiciunile, autoritãtile au organizat o tragere la sorti a loturilor • solutia a creat si nemultumiri, unii considerînd cã ar fi trebuit lãsati sã îsi aleagã amplasamentele • 40 de familii au absentat, de aceea va fi organizatã o nouã tragere la sorti, pe 16 ianuarie • în sedinta de sãptãmîna viitoare, legislativul local va aproba repartitiile celor care „au jucat la ruletã“ •

Pentru circa 190 de tinere familii din Piatra Neamt. ziua de ieri a fost una foarte importantã: dupã o lungã perioadã de asteptare, le-au fost atribuite loturile solicitate pentru construirea de locuinte, potrivit Legii 15/ 2001. Pentru eliminarea suspiciunilor legate de posibilele aranjamente în privinta amplasamentelor, autoritãtile locale au optat pentru solutia tragerii la sorti. S-au prezentat circa 190 din cei 230 de tineri care au depus cereri de atribuire de terenuri. Biletele – pe care au fost înscrise strãzile si numerele loturilor – au fost introduse într-o urnã din care au fost extrase de cãtre cei nominalizati, acestora fiindu-le pus la dispozitie si Planul Urbanistic Zonal, pentru a-si face o idee în privinta asezãrii terenurilor. Desi, pe ansamblu, atmosfera a fost calmã, unii au fost nemultumiti. „Metoda mi se pare absurdã. Fiind primul pe listã, ar fi fost normal sã fiu lãsat sã îmi aleg amplasamentul. Poate cã, prin tragere la sorti, nu îmi convine locul. Ar fi trebuit sã fim lãsati sã alegem, sã ne întelegem între noi si numai în cazul în care nu ajungeam la nici o concluzie sã tragem la sorti“, a declarat sotul Nicoletei Iuliuliuc, care a fost prima pe lista beneficiarilor. Explicatiile au venit de la consilierul local Elena Hîrte care a subliniat cã a fost singura modalitate corectã, în contextul în care numãrul beneficiarilor cu acelasi punctaj a fost mare si s-ar fi putut crea încurcãturi: „S-a stabilit un punctaj foarte strict, iar cu 69 de puncte au fost 15 tineri, cu 67 – 30, iar între 62-64 – 70 de beneficiari. Nu aveam cum proceda altfel“.

Unii dintre cei prezenti nu stiau ce punctaj obtinuserã, dar s-au bucurat cã, în sfîrsit, au bucata de pãmînt pentru locuintã.

Constructia noilor locuinte va demara în 2007

Consilierul local amintit considerã cã municipalitatea a reusit sã rezolve o problemã tergiversatã mult timp: „Primarul Gheorghe Stefan a militat foarte mult pentru aplicarea Legii 15/ 2003. De aceea, a insistat ca lucrãrile comisiei sã se finalizeze cît mai curînd si iatã cã acum, cu putin înainte de Crãciun, autoritãtile au reusit sã le ofere tinerilor o surprizã de neegalat. Primãria s-a ocupat de lotizare si urmeazã sã investeascã în retelele de utilitãti, drumuri de acces, sistematizare. În aceastã transã au intrat 230 de loturi, dar a fost lãsat loc si pentru magazine, pentru tot ceea ce este util unui cartier rezidential. De acum, tine de norocul fiecãruia în a alege o piatrã pretioasã – mã refer la denumirile strãzilor“.

De la tragerea la sorti au absentat 40 de tineri, acestia urmînd sã intre la urmãtoarea, pe 16 ianuarie 2006. În sedinta din 22 decembrie, Consiliul Local pietrean va aproba repartitiile pentru cei 190 de tineri, ei trebuind sã se prezinte cu biletele extrase din urnã, pe care au fost înscrise strada si numãrul lotului. „Terenul lotizat este spectaculos, avînd o priveliste deosebitã. Dar, va trebui sã aducem o serie de îmbunãtãtiri. Pe lîngã utilitãti, va trebui sã ne gîndim la un sistem adecvat de scurgere a apelor pluviale, ca si la realizarea unor drenuri, în zonã fiind semnalatã prezenta unor izvoare“, a subliniat Dan Florea, arhitectul sef al municipiului. Noul cartier rezidential va purta denumirea Pietricica II. Lucrãrile la retelele de utilitãti si drumurile de acces vor fi demarate în primãvara anului viitor. Tinerii ar putea sã se apuce de construirea caselor în primãvara lui 2007.

Reamintim cã, pornind de la denumirea dealului pe versantul cãruia urmeazã sã fie înfiintat noul cartier – Pietricica – cele 12 viitoare strãzi au fost denumite: Coralului, Smaraldului, Cuartului, Onix, Ametist, Chihlimbar, Safirului, Rubinului, Cristalului, Topazului, Granitului si Pietrelor.

Reprezentantii Primãriei Piatra Neamt nu exclud colaborarea cu autoritãtile din comunele limitrofe pentru crearea de noi zone rezidentiale. De asemenea, în localitate au mai fost identificate terenuri propice realizãrii de locuinte în zona Sãlii Polivalente, pe strada Nufãrului (unde ar putea fi construite apartamente prin ANL) si zona Cîrlomanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending